Partizan vs Anadolu Efes Foto:Janko Anđelić

Pobedio je Partizan ekipu Efesa u grotlu "Beogradske arene" i došao do velike pobede u 27. kolu Evrolige.

Ona je crno-bele ostavila u trci za plej-in koja će se voditi do poslednjeg kola, a uz to smanjila pritisak i negativnu atmosferu koja je vladala oko ekipe posle serije poraza u Evroligi i neosvajanja Kupa Radivoja Koraća.

PROČITAJTE JOŠ

Uz to je upućena i jasna i nedvosmislena podrška Željku Obradoviću koji se našao u srcu političkih igara.

Kada se na stranu stavi psihološki i rezultatski aspekt ovog meča i nestvarna podrška Obradoviću, ostaju košarkaški detalji koji mogu da budu temelj na kojem će Partizan uspeti da gradi u nastavku sezone.

Crno-beli su dugo tražili formu, pravi ritam, profilisanje rotacije i mnoge druge stvari. Pretenciozno bi bilo reći da je protiv Efesa sve to uspeo da izvede i tek će se u narednim nedeljama to najbolje videti, ali obrisi onog što bi trebalo da gledamo svakako su bili tu.

Jedan od najvećih problema crno-belih od početka godine bio je nekonstantan doprinos skoro svih nosioca izuzev Džejmsa Nanelija. Partizanov snajper je igrao skoro bez greške i bio najbolji i najkorisniji igrač čete Željka Obradovića, ali je podrška varirala.

željko obradović aleksa avramović
Foto: Dusan Milenkovic/ATAImages

Kevin Panter na kojem je bio veliki pritisak je imao velike amplitude, Zek Ledej se previše tražio, Avramović i Trifunović se mučili i sa povredama, dok su pojačanja previše oscilirala.

Ipak, deluje da se situacije polako menja, a dvojica igrača bi mogla da budu ključ preokreta.

Partizan je u duel sa Efesom ušao bez Nanelija i bilo je jasno da će na scenu morati da istupe drugi. Panter je isporučio svoj deo, ali je bio pod budnom prismotrom i bila je potrebna pomoć.

I tu pomoć je dobio od Zeka Ledeja i Alekse Avramovića.

Ledej je možda i najviše falio crno-belima od početka sezone jer je izuzev ponekog bljeska uglavnom bio prosečan ili loš. U velikom finalu Kupa pokazao je za kakvu košarku je sposoban i da je spreman da preuzme odgovornost, a onda u istom ritmu odigrao i u dresu reprezentacije Azerbejdažana.

Šlag na torti je bio meč protiv turske ekipe. Ledej je bio čovek koji je pogađao kada su druge opcije bile zatvorene. a postigao je ključne poene kada je u četvrtoj četvrtini ekipa bila u velikom problemu.

Uz to je leteo, trčao kontre, zakucavao, skakao i igrao odbranu.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Ako je jedan meč tek bio incident, onda tri meče u nizu pre mogu da budu najava velike forme. Nije stvar u pukim brojkama već i u govoru tela, načinu na koji igra i sposobnosti da preuzme odgovornost u ključnim trenucima.

Ledej u ovakvom izdanju značajno olakšava igru i ostatku ekipe jer donosi preko potrebnu dubinu i napadanje niskog posta, a uz to sjajno šutira i za tri.

Drugi važan igrač koji bi mogao da bude nosilac promena jeste Aleksa Avramović. Sjajni Čačanin neće u kontinuitetu igrati ovakve utakmice sa 30 plus postignutih poena i neće svi šutevi koje je onako uzimao uvek ulaziti, ali je Avramović u završnici finala kupa i pre svega igrama za reprezentaciju pokazao da je pronašao ritam, a da bi konačno mogao da klikne i sa Obradovićem i njegovim zamislima.

Za Partizan će to biti važno jer sa pozicije plejmejkera ima nestabilnog Pi Džej Doužera koji može da ide od sjaja do očaja i a ovakav Avramović će i njemu olakšati život. Aleksa donosi bržu i nepredvidiviju košarku, igru u tranziciji i agresivnost u odbrani, a sposobnošću da uzme teške šuteve i pogađa komplikovane ulaze može da bude značajan faktor kada sve stane.

Kod Alekse postoji i druga strana medalje kada sve što radi postaje kontraproduktivno, ali uvek može slanjem na klupu da se situacija reši jer Avrmaović nije projektovan kao nosilac ekipe, već kao igrač koji iz drugog plana može da donese mnogo ovom timu.

Povratkom u formu Ledeja uz standardno dobrog Nanelija biće lakše i Panteru koji neće biti pod tolikim pritiskom, a Partizanu ostaje da pronađe ritam na centarskoj poziciji. Kaminski i Kaboklo imaju sovje kvalitete i mane i sada je na Obradoviću da to uklopi u mozaik do kraja sezone. Naznake u korekcijama odbrane donele su pozitivne pomake, pa sve to u zbiru može da raduje crno-bele.

Kako će se dalje sezona razvijati ostaje da se vidi, ali su indicije u ovom trenutku dobre.

BONUS VIDEO Svi poeni Partizana protiv Efesa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar