Foto: AP Photo/Hiro Komae

Uzbudljiv dan pred nama.

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

Srbija i SAD obezbedile su plasman u polufinale Svetskog prventsva u košarci i sada mirno čekaju rivale i uživaju.

U sredu će biti poznata i preostala dva učesnika polufinala. Takođe, tu je i borba za Olimpijske igre, a ukoliko Slovenija izgubi od selekcije Kanade, Srbija će naredne godine siurno igrati u Parizu.

PROČITAJTE JOŠ

Luka Dončić će želeti da nam pokvari žurku i borbu za Pariz ostavi za međusobni duel dve selekcije pošto je pobedik meča Kanada Slovenija potencijalni rival „orlova“ i taj duel počinje od 14.30.

Nemačka će u prvom meču igrati protiv Letonije od 10.45 i pokušaće da ostane jedina neporažena ekipa na turniru, pošto je Litvanija svoj prvi poraz doživela od Srbije.

Ovo su svi detalji uoči poslednjih mečeva četvrtfinala.


Nemačka – Letonija 10.45

– Nemačka će po treći put igrati u četvrtfinalu FIBA Svetskog prvenstva, posle 2002 (pobeda70:62 protiv Španije) i 2006. (poraz 65:85 od SAD). Letonija će biti treći debitantski tim koji će igrati u četvrtfinalu, otkad je ova runda uvedena 1998. godine, posle Litvanije 1998. i Češke
2019. godine, pri čemu su oba prethodna tima izgubila tu utakmicu.

– Nemačka je pobedila u svojih pet utakmica u 2023. i u slučaju pobede bi izjednačila nacionalni rekord za ukupan broj pobeda tokom jednog izdanja (šest u 2002. kada su došli do bronze sa Markom Pešićem u timu); svaka od poslednje tri utakmice Nemaca završila se sa većom razlikom od 25 poena.

Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

– Letonija će pokušati da postane treći debitantski tim koji se plasirao u polufinale FIBA Svetskog prvenstva posle Rusije i Hrvatske, obe 1994. Letonija je postigla više od 100 poena u dva svoja meča ove godine, poslednji debitantski tim koji je to postigao u više utakmica na svom prvom FIBA Svetskom prvenstvu je bila Grčka 1986. (tri utakmice).

– Denis Šruder je u svojoj poslednjoj utakmici, protiv Slovenije, imao 24 poena i 10 asistencija, prvi je ovo dabl-dabl za nemačkog igrača na ovom Svetskom prvenstvu. On je jedini igrač koji je imao 20 i više poena i 10 i više asistencija na meču tokom više turnira Svetskog prvenstva u poslednjih 30 godina (takođe 24 poena,12 asistencija protiv Senegala 2019. godine).

– Andrejs Gražulis je u poslednjoj utakmici protiv Brazila postigao 24 poena, što je najviše za bilo kog letonskog igrača na Svetskom prvenstvu, uprkos tome što je počeo meč sa klupe. Gražulis je kao rezervista u proseku beležio 17,5 poena po utakmici, a imao je i 10,7 poena po utakmici kao starter.


Slovenija – Kanada 14.30

– Ovo će biti prvo četvrtfinale koje Kanada igra na Svetskom prvenstvu. Pobedili su na četiri utakmice, a samo jednom su dobili više utakmica na jednom turniru FIBA Svetskog prvenstva, bilo je to 1986. godine (pet pobeda).

– Slovenija će po treći put igrati u četvrtfinalu SP, nakon što je u ovoj rundi izgubila 2010. protiv Turske (68-95) i 2014. protiv SAD (76-119, to je njihov najveći poraz u istoriji na SP). Svaka od poslednjih sedam utakmica Slovenija na FIBA Svetskom prvenstvu završila dvocifrenom
razlikom i vođstvom na poluvremenu.

– Kanada ima u proseku 1,34 poena po posedu na ovom FIBA Svetskom prvenstvu 2023, više od bilo kog drugog tima.
Slovenija je zgrabila 76,3% defanzivnih skokova, što je najbolji učinak pod sopstvenim obručem na ovom Svetskom prvenstvu.

– Šej Gildžes Alekander postigao je 30 poena u poslednjoj utakmici, protiv Španije, što je najbolji rezultat za jednog Kanađanina na utakmici FIBA Svetskog prvenstva od Korija Halasa protiv Argentine 1994. (31). Kombinovao je 25+ poena i 5+ asistencija u tri utakmice, nijedan igrač to nije uradio u više utakmica u takmičenju u poslednjih 30 godina (i Bogdan Bogdanović ima ovaj učinak sa tri takve utakmice).

– Luka Dončić je kombinovao 20+ poena, 5+ skokova i 5+ asistencija u tri utakmice FIBA Svetskog prvenstva, ne
postoji igrač koji je to češće radio u poslednjih 30 godina (identičan učinak ima Karlos Arojo sa tri meča). On je u proseku imao 26,4 poena po utakmici, što je najviše za igrača na njegovom prvom FIBA Svetskom prvenstvu još od Grka Nikosa Galisa(33,7) i korejskog igrača Li Čung Hija (27,8) 1986.

Orlovi su u prve tri utakmice do vrha napunili mrežice Kine, Portorika i Južnog Sudana, a dodatnu motivaciju dala im je Mozzart fondacija koja za svaki poen donira 1.000 dinara, a za svaku trojku 10.000 dinara. Na samo tri meča u grupnoj fazi takmičenja prikupljeno je 694.000 dinara, koji će se usmeriti za razvoj sporta među školarcima.

BONUS VIDEO: Paolo Bankero posle pobede nad svojom Italijom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare