Foto: AP Photo/Mike Stewart

Luka Dončić igra košarku života, ali čini se da niko to nije primetio do momenta kada je ubacio nestvarnih 73 poena protiv Atlanta Hoksa.

Slovenac je tada postao tek četvrti čovek koji je stigao do te brojke u NBA ligi.

To su još uradili Vilt Čembrlen, Kobi Brajant i Dejvid Tompson, a Dončić je uz 73 poena meč završio i sa 10 skokova, sedam asistencija, osam pogođenih trojki (šut iz igre 25/33).

PROČITAJTE JOŠ

Teško je opisati kako je igrao Dončić tada, jer je već imao 41 poen na poluvremenu.

Igrao je 45 od 48 minuta Dončić na ovom susretu i malo mu je falilo da dostigne brojku Kobija Brajanta (81) na godišnjicu njegove smrti.

Foto: AP Photo/LM Otero

Dončić je takođe tada postao tek prvi koji je ubacio najmanje 70 poena, uz 75 odsto šuta iz igre.

„Bilo je veoma posebno, svi volimo Kobija, bila je to velika tragedija, ne mogu da verujem da su prošle četiri godine. Posebno je to raditi na taj dan. Očigledno, voleo bih da je ovde“, rekao je Dončić.

Samo nekoliko dana kasnije, Dalas je na svom parketu bio bolji od Orlanda sa 131:129, ponovo predvođen Lukom Dončićem koji je meč završio sa 45 poena i 15 asistencija.

Slovenac trenutno beleži brojke kao iz igrice i sa 34,7 poena uz 8,6 skokova i 9,6 asistencija po meču u najboljoj je formi od svih igrača u NBA.

Foto: AP Photo/Tony Gutierrez

Doveo je Dalas do sedmog mesta i učinka od 26 pobede i 21 poraza, iako je njegova ekipa bez Kajrija Irvinga u većem delu sezone.

Zaista kada se sumiraju svi uspesi Dončića postaje nejasno kako su neki od rivala iznad njega u projekcijama za MVP titulu.

Prema projekcijama NBA lige, Dončić je u 12 nedelja samo četiri puta bio u Top 3 kandidata. To je bio slučaj u nedeljama tri, četiri, pet i šest, da bi se po poslednjim projekcijama koje su izašle 26. januara našao izvan Top 5 pozicija.

Luka Dončić
Foto: Tanjkg/AP Photo/LM Otero)

Ispred njega su bili Džoel Embid, Nikola Jokić, Šai Gildžis Aleksander, Janis Adetokumbo i Džejston Tejtum.

Retko ko bi ovakav Dalas „dovukao“ do sedmog mesta, ali Dončić godinama pokazuje da to može da uradi.

Šutira Dončić 49 odsto iz igre, 38 za tri, dok sa linije za slobodna bacanja ima 78 odsto.

Istina je da se odbrana ne igra toliko čvrsto kao u 20. veku i u vremenu Majkla Džordana i ostalih legendi, ali Dončićeve brojke su zaista neverovatne.

BONUS VIDEO Novi tripl-dabl Nikole Jokića protiv Milvokija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar