Foto: Tanjug /AP Photo/Ashley Landis)

Košarkaši Denver Nagetsa pobedili su Los Anđeles Lejkerse 119:108 u trećoj utakmici finala zapadne konferencije NBA lige.

Nagetsi su poveli sa 3:0 u i napravili su „brejk“ već u prvom meču u Los Anđelesu zahvaljujući prvom poluvremenu Džamala Mareja, a uprkos nekarakteristično bledoj partiji Nikole Jokića koji se „pojavio“ na parketu tek u drugom poluvremenu.

PROČITAJTE JOŠ:

Jokić je meč završio sa 24 poena, šest skokova i osam asistencija, ali je 19 poena ubacio u druga 24 minuta, a 15 u četvrtoj deonici (9/19 iz igre).

Džamal Marej je postigao 37 poena, sedam skokova i šest asistencija, Kentavijus Koldvel-Poup je ubacio 17 poena, Brus Braun 15, a Majkl Porter Džunior 14 za Nagetse. U Lejkersima je bolji od ostalih bio Entoni Dejvis sa 28 poena, Lebron Džejms je imao 23, koliko je imao i Ostin Rivs, dok je Rui Hačimura završio meč sa 13 poena. Dejvis je imao i 18 skokova, dok je Lebron podelio čak 12 asistencija.

Neočekivani junak Denvera bio je Brus Braun, Porter Džunior i Džef Grin su pogodili dve trojke kad je bilo bitno, a Nagetsi su serijom 11:0 u četvrtoj četvrtini uspeli da se približe pobedi, a trojkom Jokića na trojku Lebrona su i definitivno razoružali Lejkerse tri minuta pre kraja kada su otišli na 111:101.

Nikola je neposredno pre te trojke dobio faul Šrudera i pogodio dva slobodna bacanja, pa je na kraju ipak podsetio zbog čega je dva puta pre ove sezone bio MVP.

Denver Nagetsi su ušli u utakmicu kao brzi voz, da bi pred kraj poluvremena i sami delovali kao da ih gazi lokomotiva.

Jokić je u tom delu igre pokazao veoma malo na terenu, ponajviše zahvaljujući saigraču, Džamalu Mareju koji je za prva 24 minuta ubacio neverovatnih 30 poena. Pored njega niko nije bio dvocifren u timu iz Kolorada, a Jokić nije bio ni senka sebe iz ranijih utakmica.

Srećom po Nagetse, to se ovog puta nije održavalo na rezultat, pre svega zbog načina na koji je domaćin u Kripto areni ušao u meč.

Foto: Tanjug /AP Photo/Ashley Landis)

A ušao je promašajima. Bilo ih je mnogo, pa je Denver, poput onoga u prvoj utakmici serije, imao mnogo prilika za trčanje i poene iz kontri.

Stepbek, pa trojka Mareja za 7:3 posle dva minuta bili su dobar nagoveštaj za Denver, kom je do sredine prve deonice parirao Dejvis.

Sredinom prvog perioda Marej je ubacio nove poene, Majkl Porter Džunior se nadovezao slobodnim bacanjima, posle čega je pogodio trojku iz trećeg pokušaja za prvu dvocifrenu prednost Nagetsa – 20:9.

Porter je pre toga imao dva teška promašaja i činilo se da će morati da „zagreje praćku“ ako bude hteo i treću pobedu u seriji.

Aron Gordon je sa četiri uzastopna poena doneo svom timu najveći plus od 14 poena u prvoj četvrtini ali su se Lejkersi nekako držali u igri s obzirom na to koliko su u početku promašivali iz igre.

Foto: Tanjug /AP Photo/Ashley Landis)

U drugoj deonici tim iz Los Anđelesa je krenuo daleko angažovanije. Bolja energija, odbrana i kontre su uz raspoloženog Ostina Rivsa i njegovih 15 poena, preokrenuli momentum.

Marej je nastavio da pogađa u Jokićevom timu, dok se Nikola upisao u strelce tek posle 15 minuta utakmice kada je utrčavanjem i polaganjem, pa onda i trojkom, postao pretposlednji koji se upisao na semafor u svom timu.

Od igrača koji su se nalazili na parketu u nekom trenutku pre poluvremena, jedino još Kristijan Braun nije uspeo da postigne nijedan poen, pa je bilo jasno koliko Jokić ne igra svoju igru.

Prepustio je uzde Mareju, a kako su igrači Lejkersa bili spremni za njega, nije uspevao da se zagreje u napadu i do isteka 24. minuta imao je samo 2/8 iz igre i pet poena, tri skoka i četiri asistencije.

Foto: Tanjug /AP Photo/Ashley Landis)

Rivs i Dejvis su uz povremenu pomoć Džejmsa vraćali postepeno Lejkerse u egal, jer je i Marej polako počeo u drugom periodu da kvari procente šuta.

Lejkersi su tako stigli do egala 55:55, pre nego što je Kentavijus Koldvel-Poup u poslednjem napadu dobio pas u ćošku i trojkom završio taj deo igre za 58:55.

Majkl Meloun, trener Denvera bio je svestan da je 35 primljenih poena u drugoj četvrtini previše, ali je mogao da bude zadovoljan što Nagetsi i dalje imaju prednost i mogao je da se nada da će njegov najbolji igrač tek proraditi.

Jokić se na početku treće četvrtine pojavio u igri skokom i asistencijom u kontri za trojku Koldvel-Poupa, a onda i svojim poenima iz reketa. Njegov tim je imao samo jednu izgubljenu loptu u prva 24 minuta, ali su ovog puta Lejkersi imali sedam skokova više i to je pravilo problem kada dođe do promašaja Nagetsa.

Njihov centar je upisao još jedan pre nego što su mu sudije svirale četvrti faul na sedam i po minuta pre kraja trećeg perioda. Srbin se iznervirao jer nije ni pipnuo Dejvisa koji je promašio šut pod košem za dva, a Meloun je poverovao svom igraču i tražio čelendž.

Nije bilo razloga da čeka i sumnja, jer su Lejkersi u tim trenucima već bili prišli na 66:63, iako je Denver posle trojki Koldvel-Poupa nakratko došao do +9 i 66:57.

Sve to nije vredelo kada je Jokić izvučen iz igre jer Denveru onda nije imao ko da skače za loptu, pa su Dejvisu faulovi svirani kao na traci.

Posle jednog koji je dosuđen Koldvel-Poupu, Rivs je ubacio trojku za potpuni egal 71:71 na pet minuta pre kraja trećeg perioda.

Foto: Tanjug /AP Photo/Ashley Landis)

I baš tada su se desila tri detalja koja pokazuju da Denver ima potencijal za finale. Jedan koš Brauna iz ofanzivnog skoka i odbojke na promašaj saigrača, pa onda njegov alej-up posle ukradene lopte i kontre Mareja vratili su Denveru prednost.

Tada se na ofanzivnom skoku pojavio i Gordon u akciji iz koje je Gordon ubacio trojku. Dalekometnom paljbom se nadovezao i Koldvel-Poup, ali je Lebron odgovorio sa dve uzastopne trojke za 83:82 u korist gostiju.

Koldvel-Poup je fauliran u poslednjem napadu trećeg perioda, Jokić se vratio na teren u četvrtoj deonici i posle dva njegova promašaja Lejkersi su preuzeli prednost trojkom Hačimure.

Rui je iz ukradene lopte promašio čist zicer i faulirao Jokića, koji je pogodio iz reketa na asistenciju Portera za 86:85.

Vezao je tada tri pogotka iz igre, pre nego što je izgubio loptu. Lejkersi su vratili prednost kada je čista blokada Grina svirana kao faul na Hačimuri, ali nije potrajala dugo.

Dve bitne trojke su dali Grin i Brus Braun iz dva ćoška, a onda je i treću ubacio Džamal Marej za 102:94 na sredini četvrte četvrtine.

Lebron Džejms je uspeo da vrati nadu svom timu kada je na tri i po minuta pre kraja dao trojku za 108:101, ali je dvocifreni plus trojkom ekspresno vratio Nikola Jokić.

Već tada se videlo da je energija Lejkersa opala, da samo nekolicina njih ima snagu da se bori, a Porter Džunior je pobedu samo overio trojkom za 117:103, posle čega je Džamal Marej postavio konačan rezultat sa linije za slobodna bacanja.

Naredni meč, možda i poslednji u finalnoj seriji Zapada NBA lige igra se za dva dana u Los Anđelesu.


LA Lejkers – Denver Nagets 108:119 (20:32, 35:26, 27:26, 26:35)

Dvorana: Kripto.kom arena, Los Anđeles; Glavni sudija: Skot Foster

LA Lejkers: Rivs 23, Vanderbilt 2, Rasel 3, Džejms 23, Dejvis 28, Bizli 0, Braun 2, Kristi 0, Hačimura 13, Harison 0, Šruder 5, Tompson 0, Voker 9; Trener: Darvin Hem.

Denver Nagets: Marej 37, Koldvel-Poup 17, Porter Džunior 14, Gordon 7, Jokić 24, K. Braun 0, B. Braun 15, Grin 5; Trener: Majkl Meloun.


Los Anđeles Lejkers - Denver Nagets 108:119 (20:32, 35:26, 27:26, 26:35)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar