AP Photo/Chris Carlson

Više nije mogao da trpi nepravdu, morao je da progovori

Srpski trener Darko Rajaković veoma emotivno doživeo je poraz svog Toronta od Los Anđeles Lejkersa sa 132:131, a njegova konferencija za medije celog dana je jedna od glavnih vesti u Americi.

Toronto je stao nadomak čuda protiv 17-strukog šampiona NBA lige, a Lejkersi su na kraju slavili posle drame, pa je srpski trener ostao bez velikog trijumfa.

PROČITAJTE JOŠ:

Njegovi Reptorsi su igrali odlično, pa čak i stigli do prednosti od šest poena u poslednjoj deonici, ali nisu uspeli da izdrže nalete Entonija Dejvisa koji je izabrao da mu se igra košarka. Međutim, nije samo Dejvis sa 41 poenom bio zaslužan za pobedu Lejkersa, već i sudije i to ne tako malim delom.

Dejvis je 20 od 41 poena dao u poslednjoj deonici, ali je sa linije penala imao čak 11/11. Za celu utakmicu Lejkersi su šutnuli 36 penala, od čega 23 u poslednjoj deonici, što je zaista previše. I možda to ne bi bio toliki problem da Rajakovićeva ekipa s druge strane za celu utakmicu nije šutnula samo 13 penala, odnosno samo dva u poslednjih 12 minuta utakmice.

„Ovo je sramota! Sramota za sudije i da liga ovako nešto dozvoli… Oni su imali 23 slobodna bacanja, a mi dva u četvrtoj četvrtini. Kako da igramo meč ovako? Poštujem sve što imaju zvezde i sve, ali i mi imamo zvezde u timu. Kako je moguće da Skoti Barns koji je kalibar i koji uvek probija i pokušava da dođe do obruča bez flopinga i bez iznuđivanja faula, kako to da on dobije dva slobodna bacanja za čitav meč? Kako je to moguće, kako ćeš mi to objasniti? Ako Lejkersi treba da pobede dajte im pobedu, nećemo ni da dođemo. Ovo nije prvi put Barns će biti Ol-star, zaštitno lice lige. Ovo je kompletno s**nje!“, vikao je Rajaković na konferenciji posle meča i udarao o sto.

Dobro je poznato koliki značaj imaju Lejkersi za NBA ligu, Los Anđeles je jedno od najznačajnijih tržišta i zvezde iz takvih timova obično i dugi niz godina imaju poseban tretman kod sudija, a sve je to pojačano dolaskom Lebrona Džejmsa. Daleko od toga da želim da umanjim bilo kakav njihov uspeh, ali je i više nego jasno da su im sudije često naklonjene i to bez pravog pokrića.

Jedan od pravih primera bila je ova utakmica sa Torontom, a Srbin kao Srbin nije mogao da ćuti. To nam je u krvi.


Sudije sa meča Lejkersa i Toronta: Kevin Katler, Ben Tejlor, Tajler Riks


Svestan je Rajaković da će zbog ovog „ispada“ na konferenciji sigurno dobiti kaznu od NBA lige, ali to ga nije sprečilo da kaže šta misli i jasno pokaže svima da se radi o velikoj nepravdi.

U redu, sasvim je moguće da neka ekipa šutne mnogo više penala od druge, ali u NBA ligi sa neverovatnim fizikalcima kakve imaju i Toronto i Lejkersi i sa ovako zanimljivom i do kraja neizvesnom utakmicom, prosto je nemoguće da se arbitri nijednom nisu ogrešili o Reptorse. To je jasno i bez da se pogleda bilo kakav snimak, a tek sa njim mnogo toga bude još jasnije.

Međutim, dolazimo do sledećeg pitanja – šta čeka Rajakovića zbog udara na sudije, NBA i Lejkerse?

Na prvi pogled i pregled pravila i dosadašnjih sličnih iskustava raznih igrača i trenera, reklo bi se „samo“ novčana kazna.

Ovo je Rajakoviću prvi put da ima ovakvo izdanje na konferenciji za medije, što jeste olakšavajuća okolnost.

Dosadašnja praksa je uglavnom bila da se treneri i igrači za slične ispade kažnjavaju sa oko 25.000 dolara. Neki su naravno dobili više, neki i manje, u zavisnosti koliko su „vatreni“ bili njihovi komentari i prema kome su bile upućeni.

Ipak, pojedini američki mediji pišu da bi Rajaković mogao da dobije kaznu i od 50.000 dolara, što znači duplo od uobičajene, baš zbog udara i na kompletnu ligu.

Ono što je važno jeste da se nigde, bar za sada, ne pominje suspenzija srpskog trenera, koji ove sezone sa Torontom ima skor 15-22 i trenutno je 11. na Istoku sa realnim nadama da ekipa može da dođe do plej-ina, možda i plej-ofa.

Nije prvi put da su sudije oštetile Toronto

Još u oktobru Toronto je direktno oštećen od strane sudija. To se desilo na utakmici sa Čikago Bulsima, a greške arbitara saopštila je i potvrdila čak i NBA liga.

Da situacija bude još gora, dve pogrešne sudijske odluke donete su u neizvesnoj završnici meča, a Toronto je na kraju poražen u produžetku rezultatom 104:103.

Rajakovićev tim vodio je 17 razlike u poslednjoj četvrtini, ali je usledio veliki pad u igri i Bulsi su uspeli da se vrate u meč i sve „zakuvaju“.

Arbitri su prvu grešku napravili 6,3 sekundi pre kraja, pri vođstvu Toronta 93:90, kada nisu videli korake Demara Derozana, koji je, nakon što je fauliran pri šutu za tri, ubacio dva slobodna bacanja.

Dalje, već pri ubacivanju lopte u igru, sudije su svirale prekršaj Paskala Siakama u napadu (nad Aleksom Karusom), što je dovelo do novog poseda za Bulse, a potom do prekršaja na Derozanu sekund pre kraja – samim tim i prilike da donese pobedu sa penala. U izveštaju je objašnjeno da Siakamu nije trebalo da se dosudi faul u napadu.

Demar nije uspeo da donese pobedu Čikagu, ali zato jeste Karuso u produžetku.

Chris Young/The Canadian Press via AP

Tu dolazimo do još jednog problema.

Sudijske greške jesu priznate, ali Toronto je ostao sa tim porazom, dok utakmicu niko neće vratiti. Šta ćemo ako na kraju regularnog dela upravo ta jedna ili dve utakmice odluče da Toronto ne ode u plej-in ili plej-of. Ko će tada biti glavni krivac?

Tim pitanjima trebalo bi da se pozabavi NBA liga.

Greške su sastavni deo sporta, pogotovo sudijske, ali ukoliko se redovno ponavljaju i na više mesta, nešto se mora učiniti, kako bi liga postala pravednija, a ne podređena „najjačim“ i „drim“ timovima.

NBA kažnjava i sudije

Ono što mnogi zaboravljaju ili ne znaju, jeste da NBA liga kažnjava i sudije, samo daleko od očiju javnosti, kako isti ne bi bili večito obeleženi i pod posebnim udarom navijača.

“Ne objavljujemo disciplinske mere za zvaničnike. Mislimo da to neće biti prikladno. Ali na njihove zadatke utiče kvalitet njihovih odluka, bez obzira da li napreduju u plej-of, a zatim iz kola u kolo, utiče tačnost njihovih odluka i njihovo držanje na parketu. Dakle, postoji sistem za nadgledanje i donošenje tih sudova o zvaničnicima (arbitrima)”, rekao je Adam Silver, inače prvi čovek lige, još u februaru prošle godine.

Da li je ova praksa dobra, to jeste pitanje za polemiku, ali valja znati da ipak neki sud postoji, a kakav je, to već teško da možemo znati, bar u ovakvom sistemu.

Šta je problem?

Pravi problem se krije u tome što kvalitet suđenja u NBA ligi stagnira. I dalje postoje igrači i timovi kojima su očigledno sudije naklonjenije, ali i zvezde koje su stalno na udaru – poput na primer Jokića i Dončića.

Foto: C. Morgan Engel / Getty images / Profimedi

Naravno, daleko od toga da mislimo da se sve greške u suđenju mogu iskoreniti, ali u eri gde se svaka odluka može pogledati na snimku, gde postoji hiljadu kamera i uglova, gde se pravila prilagođavaju upravo tome da odluke budu što pravednije i gde i treneri imaju prava na čelendže, teško da možemo prihvatati olako ovakve nepravde kao sa meča Toronta i Lejkersa.

Da nešto mora da se menja – mora. Šta? To je već pitanje za stručnije od nas.

Da sudije (i to ne samo u NBA) moraju da budu bolje? Moraju, kako bismo što manje puta dolazili u ovakve situacije.

Posao sportskog sudije nije lak, odluke se donose u delićima sekunde, ali evidentno je da prostora za napredak i te kako ima, kako bi sve strane bile zadovoljne, jer sumnjam da i sudijama prija da budu stalno osporavane, kritikovane, pa čak i vređane. Naravno, to nije uvek opravdano, ali kao što smo mogli videti, nekada kritike zaista imaju smisla.

Igrači Toronta stali uz Darka

Ako nas je tokom godina NBA liga nečemu naučila to je da su ovakvi ispadi često dobrodošli, odnosno da pomažu da tim dođe do samopouzdanja, ali i poštovanja od svih organizatora meča od lige, preko sudija, rivala i ostalih članova.

Chris Young/The Canadian Press via AP

Igrači su bili oduševljeni Rajakovićem nastupom, pa je Tedijus Jang o tome otvoreno govorio.

„To samo govori da on daje sve za nas kao porodicu, kao tim. Uvek se držimo zajedno. Uvek ćemo biti iza nekog kao prava porodica. Uvek ćemo se držati zajedno i to je on oduvek radio od kada je prvog dana došao ovde. Volimo Darka do smrti. Mislimo najlepše o njemu i definitivno cenimo što nas podržava ovako“, poručio je Jang.

I čuveni Drejk, jedan od najpoznatijih i najbogatijih muzičara sveta, stao je uz Darka Rajakovića.

„Toronto ima pravog čoveka za trenera. Ovaj čovek je baš dobar“, poručio je Drejk.

Očigledno da u Torontu svi ili bar većina stoje na Rajakovićevoj strani, stajali su i pre ovih scena, pa se nadamo da će Reptorsi do kraja sezone zaista da se bore za najviše ciljeve na čelu sa srpskim trenerom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar