Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia;Dante Dennis Diosina Jr / AFP / Profimedia; SportsPressJP / AFLO / Profimedia; Ethan Miller / Getty images / Profimedia

Od 2000. godine samo se jednom desilo da košarkaši Sjedinjenih Američkih Država ne osvoje zlato na Olimpijskim igrama, a gotovo svaki put su sa rivalom u finalu bili i u grupnoj fazi.

Ostaće upamćena 2004. godina kao jedine Olimpijske igre u 21. veku na kojima SAD nisu osvojile zlatnu medalju, pa čak nisu ni bile deo velikog finala u kom je igrala Italija, dok su Amerikanci morali da se zadovolje bronzom.

Ta sramota je četiri godine pekla zemlju u kojoj je ovaj sport nastao, pa je od tog trenutka uvedeno potpisivanje ugovora sa reprezentativcima. Naime, košarkaši se pismeno obavezuju da će sledećih xy godina nositi dres reprezentacije.

PROČITAJTE JOŠ

Košarkaškim turnirom dominira SAD, a samo su četiri države u istoriji bile šampioni SSSR, SAD, Argentina i, naravno, Jugoslavija 1980. godine u Moskvi, na Igrama bez SAD.

Da je košarkaški turnir prćija Amerikanaca najbolje govori da su ga osvojili 16 puta u 20 učešća, te da samo Karmelno Entoni i Kevin Durent imaju po tri zlata u istoriji. Durent ovog leta može i do četvrtog jer je jedan od Amerikanaca koji će braniti boje države u nešto drugačijim dresovima.

Lebron Džejms, reprezentacija SAD
Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profimedia

Košarkaši koji će biti u timu SAD su: Stef Kari, Lebron Dzejms, Kevin Durent, Džejson Tejtum, Džoel Embid, Devin Buker, Džru Holidej, Tajris Halibarton, Entoni Edvards, Entoni Dejvis, Bem Adebajo i Kavaj Lenard.

Ipak, kakva se to sudbina Srbije krije već u grupnoj fazi? Pa, tokom istorije se vrlo, vrlo često dešavalo da Amerikanci igraju sa istom selekcijom i u grupnoj fazi, a kasnije i u finalu. Doduše mnogi će reći da je to samo zbog toga što su obično bile samo dve grupe, kada ih je uopšte i bilo.

Mnogi navijači će se odmah setiti duela Srbije i SAD iz Rio de Žaneira 2016. godine kada su „orlovi“ u grupnoj fazi poraženi sa 94:91 i kada je Bogdan Bogdanović promašio šut za produžetak. Zbog toga se verovalo da bi u finalu mogli ozbiljnije da ugroze Amere, ali je onda usledilo najbolje izdanje NBA profesionalaca na turniru i pobeda sa 96:66.

Foto: Starsport

Ipak, to je bio samo nastavak obrasca koji postoji, pa je tako i Španija na Olimpijskim igram 2008. godine protiv SAD u grupi (119:82), pa kasnije i u finalu (118:107).

Te mečeve je obeležio takmičarski impuls Kobija Brajanta koji je otvorio susret sa Špancima tako što se svom silinom zakucao u Paua Gasola kog je gotovo izbacio sa terena. U tom trenutku su dominirali ligom u dresu Los Anđeles Lejkersa, a kasnije je Španac i krstio decu Kobiju. Ipak, to nije promenilo niti jednu stvar, pa je Brajant želeo žarko da donese SAD zlato svestan bruke iz 2004. godine, ali i koliko Olimpijske igre znače ljudima (video je to i tokom odrastanja u Italiji).

Foto: Tim Nwachukwu / Getty images / Profimedia

I pre tri godine smo videli istovetan scenario jer je Francuska najpre u grupnoj fazi, a onda i u finalu igrala sa SAD. Francuzi su tada predvođeni Evanom Furnijeom (28 poena) slavili u grupi sa 83:76, ali su poklekli u velikom finalu sa 87:82. To i objašnjava zbog čega su se nadali da bi u Parizu mogli da dođu do zlata (peta selekcija u istoriji), pogotovo što se Džoel Embid i pismeno obavezao da će igrati za Francusku Emanuelu Makronu, a onda je pogazio svoju reč. Zbog toga je Vajs pozvan da mu se zabrani ulazak u Francusku.

Srbija bi tako u scenariju koji priželjkuje svako mogla da igra ovog leta tri puta sa SAD.

Prvi duel je zakazan u Abu Dabiju 17. jula, a sledeći će biti takmičarski na Olimpijskim igrama 28. jula od 17.15. Potencijalni treći bio bi na programu 10. avgusta jer će košarkaško finale biti jedno od poslednjih događaja na ovim Igrama.

Srbija još uvek ne zna u kom sastavu će biti na Igrama, a za sada se zna ko neće igrati poput Nikole Kalinića (kako će izgledati „orlovi“ bez njega?), dok će sastav saopštiti selektor Svetislav Pešić najverovatnije 24. juna na okupljanju.

Bogdan Bogdanović, kapiten Srbije, najavio je leto u kom će uživati, a kada je to uradio prošlog puta, doduše u privatnom razgovoru sa Sašom Pavlovićem doneo je srebro iz Manile sa Svetskog prvenstva…

Plan i raspored košarkaša Srbije

24. jun – okupljanje košarkaša

12. jul – Francuska – Srbija (Lion)

16. jul – Srbija – Australija (Abu Dabi)

17. jul – Srbija – SAD (Abu Dabi)

20. jul – Srbija – nepoznati protivnik (Beograd)

24. jul – Put za Lil

BONUS VIDEO Nikola Jokić i Džamal Marej režirali pobedu Denvera za prolaz u polufinale Zapada NBA lige

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar