Foto:Vesna Lalić/Nova.rs; Beoinfo

Zaposleni u Gradskom saobraćajnom preduzeću Beograd (GSP) danas će u 17 sati u znak protesta blokirati žutu traku na Brankovom mostu. Imajući u vidu da se protest održava u vreme tradicionalnog popodevnog špica, svi koji se budu vraćali sa posla, biće u velikom problemu.

Nezadovoljstvo radnika u GSP-u dolazi nakon vesti da Grad Beograd planira da privatnicima ustupi više od 30 linija gradskog prevoza.

U izjavi za Nova.rs Zoran Stefanović iz GSP Beograd navodi da će upravo zbog toga blokirati žutu traku na Brankovom mostu u to u vreme saobraćajnog špica u 17 sati.

„Blokiraćemo žutu traku na mostu i to iz pravca Zelenog venca ka Novom Beogradu. Planirano je da blokada traje sat vremena. Nakon toga ćemo se uputiti do prvog semafora u blzini TC Ušće kod skretanja za Bulevar Nikole Tesle i posle ćemo se razići“, kaže Stefanović.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Dodaje da je GSP-u otete linije i da su ranije prelazili preko toga, ali je ovog puta drugačije.

„Želimo da zaustavimo to privatno partnerstvo i da linije ostanu GSP. Privatnom vlasniku se daje ogroman novac, a zašto mi ne bismo kupili 100 novih autobusa. Mi smo nekada kao preduzeće imala ekstraprofit, čak smo davali i 13. platu. Sad smo gubitaš, u problemu smo da isplatimo i jubilarne nagrade“, kaže Stefanović.

Inače, sindikati „Pravda“, „Sloga“ i „Centar“ Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP) „Beograd“ održali su u utorak 21. maja protest i blokirali raskrsnice ulica Starine Novaka i Kraljice Marije,

Sindikati traže od predsednika Privremenog organa i v.d. sekretara za javni prevoz da hitno sednu za sto i razgovaraju „u vezi sa iznetim zahtevima“.

PROČITAJTE JOŠ

U saopštenju su naveli te zahteve, a prvi je hitna obustava projekta javno privatnog-partnerstva kojima se GSP-u oduzimaju sve linije sa poteza 100 i 700.

Oni zahtevaju i stručnu analizu Saobraćajnog fakulteta u Beogradu uz angažovanje svih stručnih službi GSP-a i Sekretarijata za javni prevoz.

Podsetimo, Privremeni organ Grada Beograda nedavno je odobrio projekat javno-privatnog partnerstva, kroz koji če više od 30 linija GSP-a poveriti privatnom partneru.

Za tu uslugu, prema projektu, privatnik bi trebalo da dobija nakandu od oko 5,44 milijarde dinara godišnje (46,45 miliona evra), narednih 10 godina.

Javni poziv je otvoren u aprilu, a rok za slanje ponuda je 3. jun.

BONUS VIDEO: 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare