CSKA i Zenit bi da igraju, a Himki da opstane u Evroligi

Košarka 06. apr. 202018:20 > 18:21
Podeli:
Šved i Bolomboj; Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

CSKA iz Moskve, Zenit i Himki, tri ruska kluba koja učestvuju ove sezone u Evroligi, nemaju isti stav po pitanju nastavka i završetka sezone.

Predsednik CSKA Andrej Vatutin veruje da bi Evroliga mogla da nastavi sezonu u junu ili početkom jula. Takav epilog zahtevao bi intenzivan program sa mnogo utakmica u kratkom vremenskom periodu.

Kolege iz Zenita su saglasne sa Moskovljanima, ali ne i iz Himkija, u kome sumnjaju da bi Evroliga mogla da krene u tom periodu. Takođe se pitaju za sistem prohodnosti u Evroligu sledeće godine.

“Skoro svi evropski timovi su raspušteni. Biće potrebno vreme da se obnove avio linije između zemalja, da se igrači vrate u ekipe i da se održe kratke pripreme. Optimistički gledano, možemo da pokušamo da odigramo sve utakmice u junu i početkom jula, sa ubrzanim rasporedom. Završetak takmičenja koje je većina nacionalnih liga najavila olakšalo bi situaciju”, prenosi “Eurohoops” reči Andreja Vatutina.

Gotovo istovetno misle i u klubu iz Sankt Peterburga.

“U stalnom smo kontaktu sa ligom. Raspravljamo o raznim opcijama. Dali smo priliku svima da odu kući, ali igrači i treneri su spremni da se odmah vrate čim bude bilo moguće. Ukoliko se pojavi potreba i prilika da se sezona završi u junu, ne vidimo nikakav problem. Odmah ćemo reagovati”, rekao je predsednik Zenita Alekandar Cerkovnij.

Za razliku od njih, u Himkiju ne vlada optimizam.

“Sudeći po vestima, novoinficirani slučajevi se svakodnevno pojavljuju u svim evropskim zemljama, uključujući Rusiju. Situacija se samo pogoršava. Prema mišljenju stručnjaka, vrhunac epidemije još nije prošao, pa stoga ne mogu da zamislim kako Evroliga želi da završi sezonu. Šta ako prvenstvo ne može da se nastavi? Bilo bi logično da se zadrže svi trenutni učesnici. Kako neko može da bude eliminsan iz takmičenja ili da bude prihvaćen novi tim ako sezona nije završena”, rekao je Pavel Astahov, generalni menadžer Himkija.

Klub iz Podmoskovlja ove sezone igra u Evroligi na osnovu prošlogodišnjeg plasmana u VTB ligi, koja je ove sezone prekinuta, bez konačne tabele.

Na drugoj strani, Zenit je za ovu sezonu dobio specijalnu pozivnicu, dok je CSKA jedan od 11 akcionara Evrolige.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram