Foto: Zvonko KUCELIN/KK Zadar

Košarkaši Crvene zvezde plasirali su se u polufinale ABA lige pobedom nad Zadrom 74:63 i u drugoj utakmici četvrtfinala u dvorani "Krešimir Ćosić".

Zvezda je nastavila da krči put ka odbrani titule, iako je Zadar na svom parketu pokazao da je daleko bolji tim od onoga što je pokazao u Beogradu pre nekoliko dana kada je razbijen sa 100:73.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovog puta su se njegovi igrači borili čvršće, ofanzivnim skokovima i koševima Luke Božića održavali priključak i gosti su u Zadru samo na suvi kvalitet uspeli da reše meč u svoju korist i odu na megdan timu Budućnosti koji je u polufinalu posle dve pobede nad Megom.

Meč su definitivno prelomile dve trojke i jedna ukradena lopta Stefana Markovića u, šuterski veoma lošem meču sa distance, i završnici četvrte četvrtine. Stefan je bio precizan za 69:58 na oko dva i po minuta pre kraja i time je potukao Zadrane.

Najefikasniji je kod pobednika bio Luka Mitrović sa 13 poena, Fakundo Kampaco je dodao 12, a Filip Petrušev 11 poena. Luka Vildoza je imao devet, a Marković je meč završio sa sedam. U Zadru je dominirao Luka Božić sa 17 poena, Sani Čampara je ubacio 15, a Huan Dejvis 11 poena.

Zvezda je daleko bolje ušla u drugu utakmicu četvrtfinala i sve je navodilo na to da će utrti sebi put ka još jednoj ubedljivoj pobedi.

Fakundo Kampaco je rano ubacio trojku, onda još jedan koš, Zadar nije bogzna kako blistao u odbrani, dok u napadu nije bio ništa bolji.

Šta se posle uvodne serije od 7:0 desilo Kampacu ostaje enigma. Zvezda je u tim trenucima dobro branila rivala koji je tek posle pet minuta utakmice uspeo da se upiše na semafor.

Foto: Zvonko KUCELIN/KK Zadar

Agoniju u dvorani „Krešimir Ćosić“ za Zadar je prekinuo Luka Božić, nadovezao se i Marko Ramljak s tim da Zadar nije mogao da održi priključak kada se šuterski priključio i Nemanja Nedović.

Ubacio je jednu trojku, pa još jednu dvojku i crveno-beli su u završnici prve četvrtine imali 14:5, da bi Zadar sa 19:12 završio uvodnih deset minuta.

U drugih deset minuta se desilo nešto nejasno Kampacu, jer u momentima kada Zvezda ima +14 i 26:12 posle kucanja Bena Bentila, kreće strmoglavi pad tima Duška Ivanovića.

Foto: Zvonko KUCELIN/KK Zadar

Kampaco gubi tri lopte, a Zadar za kratko vreme ulazi u seriju koja je prekinuta košem Petruševa tek posle 13:0. Od 28:15 do 28:28 stiglo se za svega nekoliko minuta.

Zadar je trojkom Huana Dejvisa došao i do prednosti 33:30, ali je Zvezda nekako ostala ispred rivala, zahvaljujući pametnim potezima i penalima Luke Vildoze.

Drugo poluvreme počelo je poput prvog, trojkom Kampaca. Rešio je Argentinac u tim momentima da se iskupi i proigravao je saigrače, te uz pomoć prodora Ognjena Dobrića stvorio prednost Zvezdi za samo tri i po minuta – 46:37.

Foto: Zvonko KUCELIN/KK Zadar

Upravo tada je Kampaco igrao mnogo bolje i racionalnije sa loptom, a trčao je i napadao brže kada bi je imao u rukama.

„Dril“ Ivanovića sa poluvremena je urodio plodom, pa je Zvezda sredinom trećeg perioda imala 48:39.

Stefan Marković je posle faula u prodoru slobodnim bacanjima vratio Zvezdi dvocifrenu prednost, tri minuta pre kraja treće četvrtine, a na +10 ju je održavao Filip Petrušev.

Arijan Lakić je na startu četvrte četvrtine uspeo da pogodi trojku i time se nadoveže na ubačeno slobodno bacanje s kraja treće četvrtine.

Foto: Zvonko KUCELIN/KK Zadar

Vratio je trojkom neizvesnost u meč, mada je Mitrović dvojkom ublažio efekat trojke igrača Zadra.

Tada su počeli da se nižu ofanzivni skokovi Zadra. Već u prva tri minuta imali su skoro dvocifren broj, posle čega je uglavnom Božić završavao akcije, a Zvezda je posle promašaja Bentila i Lazića za tri, vodila samo 58:53.

Luka Vildoza je tada pustio Božića da suviše lako poentira, a onda je u sledećem napadu dao trojku i donekle se iskupio. Uprkos tome, Božić je nastavio da probija odbranu rivala, a Marković se u tim momentima pojavio kao iks faktor.

Prvo je pod košem Zadra iznudio izgubljenu loptu, a onda je i sam dao trojku za 64:55 na četiri minuta pre kraja. Tad se opet pojavio Stefan Marković koji je bitnim pogotkom ubio nadu rivala i odveo svoj tim dalje.


Zadar – Crvena zvezda 63:74 (12:19, 21:16, 11:18, 19:21)

Dvorana: „Krešimir Ćosić“, Zadar; Sudije: Saša Pukl, Ilija Belošević, Mario Majkić

Zadar: Božić 17, Ramljak 6, Drežnjak 7, Lakić 4, Čampara 15, Šantelj 3, Dejvis 11, Žganec 0, Sikirić 0, Klarica 0; Trener: Daniel Jusup.

Crvena zvezda: Nedović 7, Kampaco 12, Vildoza 9, Dobrić 9, Marković 7, Lazić 1, Lazarević 0, Petrušev 11, Mitrović 13, Martin 0, Bentil 5. Trener: Duško Ivanović.


Zadar - Crvena zvezda 63:74 (12:19, 21:16, 11:18, 19:21)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar