Košarkaška utakmica, derbi Partizan Crvena Zvezda u Hali Pionir, Hala Pionir, košarka
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Prštaće sve od samog starta.

Sa nestrpljenjem su ljubitelji košarke u Srbiji isčekivali da Evroliga objavi raspored mečeva za narednu sezonu. Crvena Zvezda i Partizan su po drugi put zajedno u elitnom takmičenju, s tim što im ovaj format garantuje i dva istorijska evropska derbija, a prva pojačanja koja su stigla u redove večitih raspalila su maštu i dovela do toga da se već sad kalkuliše o šansama za plej-of i Fajnal for.

PROČITAJTE

Dugo isčekivani derbi u Evropi biće odigran 8. decembra pred Partizanovim navijačima, dok će 27. januara Zvezda pred “delijama” dočekati najvećeg rivala.

U kakvim će raspoloženjima večiti dočekati derbi zavisiće i od toga kako budu startovali u najjačem evropskom takmičenju.

Na prvi pogled deluje da će na početku nešto lakše biti crno-belima koji se posle osam godina vraćaju u Evroligu. Trenutni pogled na tim rivala daju šansu Partizanu za dobar rezultatski početak sa jedne strane i istovremeno dovoljno atraktivne mečeve da se na spektakularan način obeleži povratak u elitu.

Publika u Beogradu će morati da se strpi do trećeg kola da gleda crno-bele na domaćem terenu pošto prva dva meča Partizan igra na strani.

Novu evroligašku odiseju ekipa Željka Obradovića počeće u Berlinu protiv Albe koja na papiru spade među najslabije ekipe u takmičenju i nije među kandidatima za plej-of. Alba još uvek nije povukla neke značajne poteze kada su u pitanju transferi, a iskustvo iz prethodnih godina govori da zvučnih imena gotovo da i neće biti. Ipak, treba reći da je u pitanju iskusan i uglavnom dobro uigran tim koji nema nikakav pritisak, dok će, iako prepun zvučnih imena, novi sastav Partizana biti manje uigran i pod teretom povratničkog debija.

Željko Obradović Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Posle Berlina, Partizan putuje na noge Baskoniji, ekipi koja iza sebe ima razočaravajuću sezonu i u Evropi i u domaćim takmičenjima. Doveden je bivši trener Valensije Hoze Penaroja koji treba da ponovo posloži stvari, a ekipa je ostala bez nekolio dobrih igrača. Trenutni sastav ne obećava puno, ali treba sačekati da se vidi kako će sve izgledati do početka sezone.

Konačno, Partizan pred „grobare“ izlazi u trećem kolu kada u “Beogradskoj areni” bude gostovala Olimpija iz Milana. Italijanski gigant ulaže ogroman novac kako bi se dokopao titule prvaka Evrope, a prošle sezone su ostali kratki i za Fajnal-for. Na snažan sastav konstantno stižu zvučna imena, pa nema sumnje da Partizan čeka okršaj sa jednim od glavnih pretedenata na trofej i istinski spektakl u prvom meču pred domaćim navijačima.

Pošto je te nedelje na programu duplo kolo, u Beogradu će samo dva dana kasnije gostovati Virtus. Još jedan italijanski gigant se vraća u Evroligu posle mnogo godina čekanja i poput Partizana ima visoke ambicije. Stvara se moćan tim za napad na vrh, a Partizan je sa Virtusom igrao u sezoni koja je prekinuta zbog korone kada je na klupi sedeo Andrea Trinkijeri.

Foto: Starsport

Partizan će i sedam dana kasnije ponovo biti domaćin, ovoga puta protiv Žalgirisa, ekipe koja je znala da napravi neke sjajne rezultate prethodnih godina, ali izlazi iz prilično loše sezone, a ekipa je kao po običaju sastavljena mahom od domaćih igrača.

Posle prilično dobrog rasporeda, Partizan čeka ciklus od pet mečeva u kojima će četiri puta igrati na strani, od kojih tri puta protiv učesnika poslednjeg Fajnal fora. Prvo se dva puta gostuje u Atini, Panatinaikosu i Olimpijakosu, nakon čega u Beograd dolazi Makabi. Ovaj ciklus će Partizan završiti gostovanjem Barseloni i Real Madridu.

Jasno je dakle koliko će za Partizan bii značajan start i dobri rezultati u prvih pet kola kako bi zadržao visoke evropske ambicije.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Kada je u pitanju osvajač triple krune, sam početak neće biti nimalo lak. Crvena zvezda će igranje u Evroligi takođe otvoriti gostovanjem i to protiv evropskog prvaka Efesa. Turski tim je dvostruki uzastopni šampion Evrope i jedna od najuigranijih mašinerija u evropskoj košarci. Trenutno im je glavni prioritet ostanak Vasilija Micića, ali će svakako biti jedan od glavnih kandidata za titulu i ove sezone.

Nedelju dana kasnije će uslediti i prvi meč pred svojim navijačima kada ćemo videti i jedan emotivan susret. Dejan Radonjić će ovoga puta pred “delije” izaći kao trener Panatinaikosa u meču koji će za Zvezdu biti važan zbog dosta gostovanja na početku.

Crveno-beli će potom putovati na megdan Baskoniji koja će u dva kola zaredom dočekati večite rivale, a posle toga sledi i meč u Madridu protiv vicešampiona Evrope. Real je za malo ostao bez titule prošle sezone, a čini se da spremaju tim koji bi ove godine evropsku krunu trebalo da vrati u Madrid.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

U petom kolu će u Beograd stići još tri stara znanca “delija”, ne baš tako omiljena, pošto će sa Bajernom gostovati Andrea Trinkijeri, Vladimir Lučić i Ognjen Jaramaz, nekadašnje uzdanice Partizana.

Crveno-beli potom idu u Monako koji predvodi njihov bivši trener Saša Obradović i koji je prethodne godine došao na korak od Fajnal fora. Ekipa i ove sezone ima ozbiljne ambicije što svedoči i činjenica da su zadržali glavnu zvezdu Majka Džejmsa.

Potom sledi put u Istanbul na megdan Fenerbahčeu, koji sa Dimitrisom Itudisom želi povratak u evropski vrh, čime će Zvezda kompletirati peto gostovanje u prvih sedam kola.

Zaključno sa desetim kolom, crveno-beli dočekuju Asvel, gostuju Albi u Berlinu i dočekuju jednog od glavnih favorita, silno pojačani Makabi iz Tel Aviva.

U svakom slučaju, ljubitelje košarke u Srbiji očekuju istinski spektakli i mnogo utakmica za uživanje.

BONUS VIDEO Micićeva očekivanja pred Evrobasket 2022.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram;

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar