Foto:Mike Ehrmann / Getty images / Profimedia/Seskimphoto / Avalon / Profimedia/Urbanandsport/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Stranci u srpskoj košarci su nekad bili kao ona čokolada što vam tetka iz Nemačke donese kad dođe na leto. Nemate pojma šta da očekujete, dok ne probate.

Tako i kad dođe neki stranac ranije pa tek kad zaigra, vidite kakvog je „ukusa“ na parketu.

PROČITAJTE JOŠ:

Mnogo je bilo razočarenja, bilo je tu i onih dobrih, ali suština je da niko nije uvek mogao da zna šta da očekuje.

U vreme kad u tri klika sve i svašta može da se vidi na internetu, gde se neafirmisani igrači prvenstveno promovišu, nije preveliki problem da se upoznate bar sa nekim dobrim stranama onoga koga dovodite u ekipu.

Crvena zvezda i Partizan u ove dve sezone ne idu toliko tim putem, jer ulažu i više „love“ u postave.

Zato se dovode neka poznatija i proverenija imena, koja ste mogli da vidite i na televiziji, a ne samo na Jutjubu.

Nekad je možda delovalo nezamislivo, a danas je realno da Partizan dovede u istom periodu dvojicu igrača iz jednog evroligaša, kao kada su prošle godine stigli Zek Ledej i Kevin Panter.

I to iz evroligaša koji je igrao završnicu takmičenja.

Sada očito ima uslova da dolaze proverena imena, pa su tako u Crvenu zvezdu ove godine do sada stigli Nemanja Nedović, Džejlen Adams, Ben Bentil, Filip Petrušev, Dalibor Ilić, Džon Holand i Hasan Martin.

Partizanu su se priključili Danilo Anđušić, Dante Egzum, Janis Papapetru, Džejms Naneli, a već su bili tu spomenuti Ledej i Panter, uz Alena Smailagića na primer.

Svi oni čine veoma dobre sastave i biće zanimljivo gledati ih naredne sezone. Međutim, zanimljivo je i šta im je sada na raspolaganju od pojačanja ako „večiti“ budu imali novca da ih dovedu.

Šta se nudi na pijaci, što bi se reklo. A nudi se svašta, možda i više nego ranije, jer je rat u Ukrajini „ispraznio“ i neke ruske klubove kojima je zabranjeno da igraju Evroligu i Evrokup.

Vil Klajburn je otišao u Anadolu Efes, Jan Veseli i Tomas Satoranski u Barselonu, Skoti Vilbekin u Fenerbahče, a Brendon Dejvis u Olimpiju iz Milana dok je Toko Šengelija iz CSKA otišao u Virtus.

Nando De Kolo se vratio u rodnu Francusku i Asvel kod Tonija Parkera, ali i pored njih ima dobrih slobodnih igrača.

Jedan od slobodnih je svakako Dvejn Bejkon, koji je prvu sezonu u Evroligi sa Monakom završio sa 14 poena u proseku.

Dvejn Bejkon (levo)Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Naravno, ne znači da će Zvezda ili Partizan biti uopšte zainteresovani za njega ili nekog drugog igrača, zbog popunjenosti pozicija, ali prosto, to se nudi.

Pričalo se da je konkretno Bejkon na meti Anadolu Efesa, dok Monako sa njim nije uspevao do sada da se dogovori u vezi sa visinom ugovora.

Zvezda se dovodila u vezu sa drugim takvim igračem. Šabaz Nejpir je po pisanju mnogih bio praktično „rešena stvar“.

Međutim, do sada se nije desilo. Nejpir je ostao slobodan, a ko god dovede ovog organizatora igre, dovešće čoveka sa šestogodišnjim NBA iskustvom i koji je u poslednoj sezoni 2019/2020 imao 11,6 poena po meču. Korektno.

Shabazz Napier Foto:POOL / Getty images / Profimedia

Krilni igrač Mateuš Ponitka je treće slobodno ime. Posle tri sezone u Zenitu iz Sankt Peterburga, Poljak je otišao u martu i jedan je od svestranijih.

Može da šutira za tri, štaviše to je sa skoro 47 posto radio odlično prošle sezone, a solidan je i u odbrani.

Poslednjih dana se za njega interesovala Pinar Karšijaka, a pre toga se pisalo da ga žele Fenerbahče i Makabi iz Tel Aviva.

Četiri godine stariji od 29-godišnjeg Ponitke je veteran Džefri Tejlor. Sedam godina u Real Madridu dovoljno govori u prilog tome kakav je igrač, a krasi ga šut za tri i odbrana, kao i liderske sposobnosti.

Džefri Tejlor (desno)Foto: ANGELIKA WARMUTH / AFP / Profimedia

Adrijan Moerman i Kris Singlton su posle titule prvaka Evrope napustili Anadolu Efes, pa na poziciji unutar i oko reketa imaju tonu iskustva, s tim što je Moerman dogovorio sve sa Monakom, a Singlton je ostao slobodan.

Za njega se pisalo da će doći u Crvenu zvezdu, ali se to za sada nije desilo.

Ekpe Judo je na unutrašnjim pozicijama takođe slobodan posle Virtusa. Njega je „ukanalila“ povratna karta za NBA ligu posle titule sa Fenerom u Evroligi 2017.

Nije dobio priliku kojoj se nadao, pa skokovi i snaga koje su mu važno oružje više nisu toliko dolazili do izražaja, a i povrede su uzele svoj danak pa ga više nema na mapi najjačih klubova.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Tomas Ertel je bio na pragu Zenita, ali je zbog zabrane Francuza da se igra za ruske klubove, pitanje šta će sa tim biti.

Ertel je odličan plejmejker koji je već igrao za Francusku na velikim takmičenjima i pred Evrobasket nije sigurno hoće li se kockati da ne dobije šansu zbog ugovora sa klubom.

Leo Vesterman je takođe slobodan, miljenik „grobara“ koji je nekada važio za velikog talenta francuske košarke.

PROČITAJTE JOŠ:

Povrede su ga usporile, sezonu 2021/2022 je proveo u Monaku, a on bi možda opet „seo“ Partizanu.

Što zbog iskustva, što zbog činjenice da ima ko da poentira i kad on organizuje igru. Sada, sa 30 godina je svakako iskusniji nego pre desetak kada je bio kod Duška Vujoševića.

Janis Strelnijeks, Kvinsi Ejsi, Najls Gifi, Okaro Vajt, Troj Danijels, O Džej Mejo, niko i dalje nema „zakucan ugovor“.

Nema ni Luka Šamanić. Hrvat od kog se mnogo očekivalo kad su ga San Antonio Sparsi draftovali s 19. mesta, nije ispunio očekivanja u NBA ligi.

Greg Popovič je od njega digao ruke zbog „lenjosti“, pošto je kap koja je prelila čašu bila kada je Luka odustao da juri protivnika na polovini terena u odbrani kontre.

To je nešto što se ni Željku Obradoviću svakako ne bi dopalo, iako nema sumnje da je Šamanić talentovan košarkaš.

BONUS VIDEO: Izjava Marka Gudurića na pripremama Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare