Foto:Starsportphoto

Košarkaši Crvene zvezde i Partizana odmeriće snage po prvi put u sezoni 2021/2022, a duel "večitih" direktno će zavisiti od pet faktora.

Faktor broj jedan – odbrana Crvene zvezde

Protiv Fenerbahčea i CSKA su najavili, protiv Panatinaikosa i Asvela potvrdili izabranici Dejana Radonjića da igraju odbranu na možda i najvišem nivou u Evropi, pa je gotovo nemoguće bilo šta drugo izdvojiti kao potencijalno najvažniji faktor na prvom duelu crveno i crno-belih.

Zvezda je ove sezone sebi zadala zadatak da propisno „zagorča“ život rivalu sa defanzivne strane lopte, a kako se u ekipi nalazi nekoliko igrača koji odlično istrčavaju kontre, poput Nikole Kalinića, Ostina Holinsa, Ognjena Dobrića, nema dileme da će od igre tima sa Malog Kalemegdana u momentu kad Partizan ima loptu zavisiti konačan ishod meča.

Faktor broj dva – Partizanov napad

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Kevin Panter, Zek Ledej, Aleksa Avramović, Jam Madar… Crno-beli poseduju neverovatan napadački arsenal, i ko god da se nađe sa druge strane parketa, teško da će imati baš lak zadatak da ekipu Željka Obradovića zaustavi, pogotovo ako ih krene šut spolja. Istina, Partizan se u ovoj sezoni nije susretao sa ekipom defanzivnog potencijala kakav ima Zvezda, pa će derbi ujedno biti i bez konkurencije najveći i najjači test za crno-bele. Sa druge strane, ni Zvezdi neće biti lako jer je napadački talenat koji Obradović ima u rangu sa samim vrhom Evrolige.

Faktor broj tri – Nikola Kalinić

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Nepisano pravilo ove sezone jeste da kad Kalinić igra odlično i Zvezda igra odlično. U nekoliko navrata je oduševio protiv Asvela izmislivši poene koji su na kraju, ispostavilo se, i prelomili susret. Sa druge strane, velika potrošnja Zvezdinog krila znači i da je veliko pitanje koliko kvalitetne partije može da pruža u kontinuitetu, kada se gotovo čitava igra Radonjićevog tima svodi na Kalinića, bar kada je napad u pitanju. Ukoliko njemu ne bude dan ili crno-beli uspeju da ga zaustave, put ka trijumfu klub iz Humske biće znatno lakši.

Košarka, Partizan
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Faktor broj četiri – motiv i želja

Iako je jasno da derbi sam po sebi predstavlja motivaciju, ipak i ovde postoje nijanse koje bi mogle da pretegnu na jednu ili drugu stranu. Zvezda ulazi u utakmicu osokoljena maestralnim partijama protiv PAO i Asvela, u naletu su, u ekipu se vratio Nikola Ivanović, što se pokazalo kao možda i ključno u trijumfu nad Francuzima… Pored toga, sa druge strane će biti najtrofejniji trener Evrope, na klupi „večitog rivala“ koji se ove godine propisno pojačao… Igrači Zvezde imaju motiva na pretek. Što se Partizana tiče, crno-beli su doživeli prvi poraz u sezoni na gostovanju Andori u Evrokupu, pa će meč u Pioniru protiv najvećeg rivala biti idealan momenat da se samopouzdanje vrati na ono od pre, ali i učvrsti prvo mesto na tabeli ABA lige. Iako su i Radonjić i Obradović svesni da se pred oba kluba nalazi još mnogo utakmica, podjednako je jasno i da bi nastupajućih 40 minuta moglo da odredi ton nastavka sezone. Oba tima će želeti pobedu, jedino pitanje je – ko će je želeti više?

Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic

Faktor broj pet – Inspiracija

Lepota derbija se svodi na taj „faktor x“, koji neretko učini da sve ono što je predviđano i svim zakonima verovatnoće bilo očekivano padne u vodu. Lopta je u slučaju direktnog sudara crveno i crno-belih nešto „okruglija“ u odnosu na ostale, pa sva pravila, sve zakonitosti i sve logike košarkaške igre kao takve padnu u vodu pred naletom inspiracije bilo pojedinca, bilo čitavog tima. Taj uslovno rečeno trenutak može da traje 40 minuta, jedno poluvreme, jednu četvrtinu ili pak zaista jedan trenutak, ali je efekat isti poput efekta leptira – znate, ono kad leptir zamahne krilima, a posledica bude tornado? E, takav efekat ima i taj momenat inspiracije – jedan potez bude dovoljan da digne ne samo čitavu ekipu, već i da trasira stazu ka velikom slavlju po okončanju 40 minuta.

Početak utakmice u dvorani Aleksandar Nikolić zakazan je za 19 časova. Sudijskim podbacivanjem započeće možda i najbolja godina kada su u pitanju košarkaški derbiji u poslednjih nekoliko godina. Na ljubiteljima košarke je samo da se opuste i – uživaju.

BONUS VIDEO Crvena zvezda – Asvel, Volters dominirao za kraj

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar