Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Crvena zvezda je pobedom protiv Olimpijakosa u 23. kolu Evrolige rezltatom 76:72 ostala u igri za plasman u Top 8, a posle najbolje partije u gostima ove sezone ima mnogo razloga za optimizam.

Međutim, i posle ovakve utakmice i dalje su evidentni problemi koji muče crveno-bele od početka sezone.

PROČITAJTE JOŠ:

Dok odbrana briljira i lomi rivale, generišući i dosta poena iz konranapada, napad je i dalje prilično problematičan.

U pojedinim mečevima je odbrana uspela da zamaskira te probleme, ali čim bi protivnici pronašli način da dođu do koša, Zvezda bi bila u problemu jer nije mogla da parira.

Napad je protiv Olimpijakosa delovao odlično, mada je tim Dejana Radonjića do poena dolazio i iz kontranapad i posle ofanzivnih skokova, ali kada se pogleda situacija na nivou sezone, brojke su prilično obeshrabrujuće.

Po broj poena, crveno-bli su tek 16. tim po efikasnosti u Evroligi sa 72,2 poena po meču, a iza su samo Baskonija i Žalgiris.

Odbrana je na sjajnom četvrtom mestu u tom segmentu, ali je prosečna koš razlika zbog neefikasnosti negativnih -1,3 poena i po tom kriterijumu Zvezdu svrstava na 13. mesto.

Jedan od glavnih razloga loše napadačke igre jeste šut za tri poena.

Dejan Radonjić i Maik Cirbes (u pozadini desno), Foto: Starsport

Ekipa Dejana Radonjića ima najgori procenat kada su trojke u pitanju u Evroligi sa svega 31,3 odsto, iako je zahvaljujući šutu za dva poena ukupno deveti tim u takmičenju.

Osim po procentu, crveno-beli su drugi najlošiji i po broju ubačenih trojki, sa 6,65 po utakmici.

Taj nedostatak prave pretnje iza linije 6,75 metara olakšava odbranu rivalima koji često svesno puštaju šut i zatvaraju reket, a veliki problem je i za neizvesne završnice. Zvezda je ove sezone izgubila čak pet utakmica na jednu loptu.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Još jedan elemenat u igri pravi probleme tokom ovakvih susreta. Naime, u Evroligi samo Monako šutira slobodna bacanja lošije od Zvezde.

Sa prosekom od 71,3 posto i skoro pet promašenih bacanja u proseku, teško je ostvariti veliki uspeh na ovakvom nivou.

Iz ove perspektive deluje, da bi malo bolji šut za tri poena i koje slobodno bacanje više pogođeno crveno-belima donelo bar jednu ili dve pobede više, što bi značajno uvećalo šanse za plasman dalje.

Branko, LazićFoto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Ono gde su solidni izabrnici Dejana Radonjića kada su napadački aspekti u pitanju jesu asistencije i ofanzivni skok u kojem su u sredini, kao i u ukradenim loptama.

Iako je evidentan timski duh i veliki broj igrača iskače u prvi plan, čini se da je Zvezdi potreban košarkaš koji će imati poene u rukama i rešavati kada treba.

Nikola Kalinić je igrač koji troši najveći broj lopti, ali i ogromnu količinu energije i ta potrošnja utiče dosta na njegove procente.

Nikola Ivanović MVP 1. kola ABA lige
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Očekivalo se da bi Nikola Ivanović mogao da bude igrač koji će svoj rešenjima uspevati da rešava utakmice, ali povrede i bolesti ga konstantno izbacuju iz ritma, pa se to još uvek nije desilo.

Sledi period u kojem će se videti da li još postoje šanse za plasmana u Top 8, raspored ide na ruku u narednih nekoliko kola, a uz bolje procente šuta je sve moguće.

BONUS VIDEO Akcija košarkaša Crvene zvezde i koš Ognjena Kuzmića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar