Ranko Žeravica i Zoran Moka Slavnić Foto: Pedja Milosavljevic

Nedolaskom u Moskvu 1980, SAD nisu pružile šansu SSSR da u svom domu "potvrde" minhenskih 3:2 (petočlana komisija je tim rezultatom proglasila regularnim koš Aleksandra Bjelova posle najduže tri sekunde u istoriji - 51:50).

Ali, domaćini su tada smatrali da im je tako otvoren auto-put do drugog olimpijskog trona. Uz to, želeli su da se revanširaju SFRJ koja im je pobedom u polufinalu Igara u Montrealu 1976, oduzela mogućnost za reprizu Minhena, posebno jer je košarkaška armija „polkovnika“ Aleksandra Gomeljskog samo leto ranije, na Evrobasketu, prvi put posle šest godina pobedila tadašnjeg svetskog prvaka, SFRJ i skinula sa kontinentalnog trona ,takođe posle šestogodišnje vladavine.

PROČITAJTE JOŠ

Upravo taj „pad“ u Torinu bio je signal čelnicima KSJ da pozovu u pomoć Ranka Žeravicu da podigne Jugoslaviju.

„Teško je objasniti kako su me ubedili. Značajnije je ubeđenje da prema košarci kao sportu imam veliku obavezu. I u porodici je takvo shvatanje. Da upotrebim taj izraz, kao vojnik košarkaške armije, ja sam takav zahtev prihvatio“, objasnio je Žeravica razlog zašto se posle osam godina vratio na čelo nacionalnog tima.

Tima u kom su igrali Andro Knego, Dragan Kićanović, Rajko Žižić, Mihovil Nakić, Željko Jerkov, Branko Skroče, Zoran Slavnić, Krešimir Ćosić, Ratko Radovanović, Duje Krstulović, Dražen Dalipagić i Mirza Delibašić, sa Rankom kao selektorom, preko Senegala (104:67), Poljske (129:91), Španije (95:91), Italije (102:81), Kube (112:84), SSSR (101:91), Brazila (96:95) i u finalu, 30. jula 1980, opet preko Italije (101:91) preći „moskovski“ put i proći kroz zlatna vrata olimpijske večnosti.

„U Seulu sam likovao kada su moji igrači dobijali najsjajnije medalje, ali Moskva je moja rana, koja ne može da se preboli. Svi smo živeli za zlato osvojeno u našoj prestonici, ja sam očekivao zlato jer smo igrali kod kuće, sa najboljim timom koji sam ikada vodio. Ali naišli smo na Jugoslovene. Taj poraz me je skoro udaljio od trenerske klupe. Izabranici mog višegodišnjeg prijatelja Ranka Žeravice su nas nadigrali“, rekao je kasnije Gomeljski.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar