Foto: Nova.rs

Prvi dan Kupa Radivoja Koraća u Nišu doneo nam je jedno iznenađenje, koje se desilo odmah na otvaranju turnira.

Foto: Promo

Tipuj na domaću košarku uz MaxBet!

Čačak 94, iako najavljen kao autsajder, što je i normalno, jer je debitant u ovom takmičenju, pobedio je gradskog rivala Borac sa 73:64.

Već početak utakmice najavio je veliku borbu, a do samog kraja vladala je neizvesnost, iako je Čačak mogao i ranije da reši pitanje pobednika, ali je umesto toga jeftino izgubio nekoliko lopri u poslednjoj deonici.

PROČITAJTE JOŠ

Ono što me je lično oduševilo jeste što su igrači Čačka od prvog do poslednjeg minuta bili ili makar delovali izuzetno fokusirani, čak četvorica su igrala oko 35 minuta ili duže, a po igri nije bilo teško zaključiti da je plan postojao i da se isti poštovao.

Istini za volju, Borac je bio i te kako pogođen povredama igrača, pa je igra bila daleko od nivoa jednog abaligaša, što je potvrdio i kapiten Uroš Čarapić na konferenciji za medije, rekavši da njega i njegove saigrače treba da bude sramota uprkos svim problemima koji su ih zadesili.

Možda i ključna statistička kategorija bio je skok, koji je Čačak kontrolisao, pa rivalu nije ni davao drzge šanse u napadima, što je i te kako pomoglo da se dobija ova utakmica i napravi istorijski uspeh – 42:29 odnos u skokovima, 8:4 u ofanzivnim.

Foto: Nova.rs

Bila je ovo utakmica koja je iznedrila novog heroja – Petra Grojića, koji je nakon 20 poena i veoma bitnih šuteva koje je pogodio u drugom poluvremenu postao neko o kome vredi pisati.

Grojić je do prošle godine igrao B ligu (rang ispod KLS), a protiv Borca je pokazao kvalitet, odigrao meč sezone, verovatno i karijere i pokazao da od njega u budućnosti možemo da očekujemo i ozbiljnije partije, s obzirom da je 2001. godište.

I sam Grojić je posle meča izjavio da su drugi igrači radili nešto drugo, a opet jako važno, dok je ovaj put on bio lider i glavni pogađač. Možda to zvuči pomalo i kliše, ali ovo zaista jeste bila timska pobeda Čačka 94, koji se nije uplašio trijumfa, već je prebrodio krizu u poslednjoj deonici i tako dobio čast da se sastane sa Crvenom zvezdom u polufinalu.

Foto: Nova.rs

Pored Grojića istakao se i krilni centar Stefan Lakić sa 19 poena i sedam skokova, dok su dvocifreni bili i centar Miloš Stajčić sa 13 poena i 12 skokova, odnosno Trej Aleksander Puliam sa 11 poena i šest asistencija, iako je u nekim trenucima previše driblao i bio ležeran, pa je stigao i do osam izgubljenih lopti.

Ono što nije moglo da se vidi preko malih ekrana jeste koliko Đorđe Mićić i Marko Marinović zajedno dobro funkcionišu na klupi i pored nje. Jedan drugoga redovno dopunjuju, praktično zajedno drže svaki tajm-aut, ne upadaju u reč jedan drugom i odlično vode tim. U nekim trenucima je delovalo čak i da Mićić kao glavni trener više motiviše igrače na terenu i pruža im podršku, dok popularni Malina drži tablu i sprema taktiku. Međutim, bilo je tu kombinacija, a sve se na kraju pokazalo kao uspešno.

Sve u svemu, čačanski derbi nije razočarao, kvalitet košarke možda nije bio najsjajniji, ali jeste bio zadovoljavajuć, dok poseta u „Čairu“ za tu utakmicu baš i nije.

Iako je u pitanju radni dan i to popodne (17 sati), očekivao sam da će na tribinama biti malo bolja atmosfera i više od 800 ljudi, koliko je bilo prema zvaničnim informacijama. Verovatno da ni celu utakmicu nije bilo baš toliko gledalaca, s obzirom da se hala punila kako je meč odmicao, što zbog uzbuđenja što zbog Crvene zvezde, koja je odmah posle bila na parketu, kao i FMP.

Foto: Nova.rs

U celoj toj priči pozitivno je što su veliki broj navijača činila deca, koja su imala prilike da vide da srpska košarka nisu samo Zvezda i Partizan, te da i drugima treba dati podršku i šansu, jer Kup je samo jednom godišnje, a neki retko kada dobiju priliku na njemu.

Ono što sledi jeste možda i ono što su u Čačku 94 do skoro mogli samo da sanjaju – meč sa Crvenom zvezdom u polufinalu u petak od 17 sati. Teško je gajiti bilo kakve nade da Čačak 94 tu može ozbiljnije da zapreti, ali igrači tog kluba će sigurno sa velikom motivacijom ući u meč, verovatno i sa mislima da nemaju šta da izgube.

Biće to meč koji će možda neki odigrati samo jednom u životu, stoga treba maksimalno da uživaju u tome, pruže otpor koliko god to bilo moguće, a navijači koji dođu (nadam se više od njih 800 i to ne samo zbog Zvezde) imaće prilike da gledaju u najmanju ruku neobičan meč, pa da vidimo ko koliko može.

BONUS VIDEO Tripl-dabl Nikole Jokića protiv Milvokija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar