KK Partizan
KK Partizan; Foto: Marko Djokovic/Starsport.rs ©

Veliko iskušenje za Obradovića i ekipu.

Uzbudljiva završnica ligaškog dela ABA lige polako dostiže kulminaciju, a meč Budućnosti i Partizana u Podgorici (nedelja, 19 sati) mogao bi da ima ogroman uticaj na konačnu tabelu.

PROČITAJTE JOŠ

Partizan je u Podgoricu krenuo posle debakla u Litvanji i poraza od Lijetkabelisa rezultatom 93:78 koji je mogao da bude i ubedljiv i sa mnogo pitanja koja sigurno muče Željka Obradovića.

Crno-beli su u fazi sezone u kojoj svaki meč ima veliku težinu i u regionalnoj ligi i u Evrokupu.

Partizan je pobedom nad Crvenom zvezdom u prethodnom kolu ABA lige došao u sitiaciju da se nada prvom mestu, iako u taboru crno-belih žale što nisu bili za dva poena ubedljiviji jer bi tada šansa za prvo mesto bila mnogo veća zbog boljeg međusobnog skora.

Međutim, Partizan može i mnogo da izgubi.

Porazom u Pogorici daje šansu Budućnosti da se izjednači, a ako izgubi sa više od osam razlike i da ga prestigne.

Drugo mesto je od velikog značaja zbog prednosti domaćeg terena i preskakanja prve runde plej-ofa koju će trećeplasirani morati da odigra.

Tradicija na strani Budućnosti

Foto: ABA liga / KK Mornar / Media Pro

Ono što može da brine sve u Partizanu jeste loša tradicija kada su u pitanju mečevi u Podgorici.

Jedno od najtežih gostovanja za Partizan u prethodnoj deceniji bilo je upravo u dvorani „Kraj Morače“, gde je Budućnost u dobroj seriji protiv beogradskog rivala.

Poslednji put je Partizan slavio na strani 2014. godine kada su pobedili rezultatom 65:61, što im je bila druga pobeda u nizu pre crnog niza.

Ekipu Partizana je tada još uvek sa klupe vodio Duško Vujošević, koji je posle tog meča govorio o „aparthejdu“, ali i “partizanskom moralu, duhu i inatu“ koji su njegovi igrači pokazali u tom susretu.

Bila je to ključna Partizanova pobeda za plasman na završni turnir. Bogdan Bogdanović je sa 16 poena bio najefikasniji u ekipi crno-belih, Lovernj je postigao 14, a Pavlović 13 poena. Kod Podgoričana, Nikola Ivanović 16 poena, a po 11 su postigli Akindele i Popović.

Mnogi igrači više nisu aktivni, neki su promenili mnogo klubova, ali je situacija ponovo ista. Partizanu je ovo jedna od ključnih utakmica kada je borba za plej-of u pitanju.

Posle tog trijumfa je usledio i sušni period. Godinu dana ranije je Partizan osvojio poslednju titulu u ABA ligi, a te sezone i poslednju titulu u Srbiji.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Kao da su pobede u Podgorici znak da Partizan čeka trofejna sezona.

U sedam gostovanja koja su usledila Partizan je uglavnom gubio u tvrdim mečevima. Samo je jednom razlika bila dvocifrena kada je 2016. godine Budućnost bila bolja sa 78:65.

Svi ostali mečevi su završeni u rasponu od pet do osam poena razlike za Budućnost.

Čak i u sezoni u kojoj je Partizan briljirao i bio ubedljivo prvi pre nego što je koronavirus sve proemni, Budućnost je dobila Partizan rezultatom 65:60.

Ipk, ono što razlikuje sva prethodna gostovanja od ovog koje lsedi je to što će na klupi sedeti Željko Obradović, čovek koji je pokazao da ništa nije nemoguće.

Ostaje pitanje samo da se vidi koji će se Partizan pojaviti u Podgorici. Onaj dominantni iz večitog derbija ili nejaki sa gostovanja Lijetkabelisu.

BONUS VIDEO Žoc psuje Gregora Glasa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar