Dragan Bokan zadužen da odblokira račun ABA lige
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Velika bura se podigla nakon prve dve utakmice polufinala ABA lige uzmeđu Partizana i Budućnosti u seirji u kojoj je trenutno 1:1.

Budućnost od samog starta ima primedbe na suđenje i delegiranje sudija, a vrhunac je bio kako je to Nova.rs prva javila kada je Dragn Bokan prvi čovek Podgoričana upao u sudijsku svlačionicu posle drugog meča.

On je tada vređao sudije i pretio im, a sada se tim povodom oglasio i Srđan Džaj, komesar za suđenje ABA lige koji je uputio pismo direktoru ABA lige Miliji Vojinović.

PROČITAJTE JOŠ

Pismo prenosimo u celosti.

„Poštovani gospodine Vojinoviću,

Molim vas da me zaštitite od neosnovanih optužbi predsednika KK Budućnost gospodina Dragana Bokana koje plasira u javnost. Naime, pored toga što daje neosnovane izjave u medijima, imenovani je dana 07.05.2024. godine nakon odigrane utakmice Budućnost – Partizan, zajedno sa klupskim radnikom gospodinom Slavkom Radulovićem i predsednikom KK SC Derby gospodinom Zoranom Kojičićem, narušavajući Pravilnike ABA Liga j.t.d., neovlašćeno ušao u sudijsku svlačionicu te se nakon uvodne čestitke na dobrom suđenju nesportski obratio sudiji gospodinu Saši Peteku u vezi njegovog suđenja te izrekao:

“Ti si nas masakrirao i nemoj me terati da ja skraćujem listu. I prenesi to kolegama sa prve utakmice i Komesaru lige. Sve ću vas krivično goniti. I promeniću Sudijsku komisiju i Komesara Dožaja, koji vam naređuje kako da sudite

Kasnije tokom večeri g. S. Petek poslao mi je nekoliko WhatsApp poruka od kojih izdvajam: “Rekao mi je (Bokan), da sam ih ja masakrirao i da su ih u Beogradu masakrirali i da zovem tebe (Komesara), koji nam svima kažeš, kako da sudimo i za koga da sudimo”.

Takođe sudija iste utakmice u Podgorici g. Luka Kardum nazvao me je nakon ulaska u Republiku Hrvatsku i u telefonskom razgovoru rekao da je g. Bokan u svlačionici izjavio: “Ja ću voditi Ligu sleedeće tri godine i sve ću promeniti i očistiti. Imam slike kako Komesar u Beogradu obrađuje sudije i govori im kako će suditi… 19.06. sve ću ih promeniti”.

Foto: ABA liga/Budućnost/Filip Roganović

Ja, Srđan Dožaj, pod punom moralnom i kaznenom odgovornošću izjavljujem da nikada u svojoj karijeri Komesara za delegiranje sudija ABA Liga j.t.d. nisam niti jednoj službenoj osobi (sudija, delegat, instruktor suđenja) bilo šta rekao u vezi obavljanja njihovog posla niti pre niti posle utakmice te vas najljubaznije molim da ispitiate njegove navode koje je izrekao u sudijskoj svlačionici nakon odigrane utakmice.

Takođe, ponavljam ono što sam rekao od prvog dana dolazeći na ovu časnu dužnost Komesara za delegiranje sudija da svima dozvoljavam da me prate, snimaju i slično 24 sata 365 dana u godini te stoga molim g. D. Bokana da objavi sve te podatke (fotografije) što ih ima o meni što ni ja ne znam.

Prihvatam da se podvrgnem bilo kojoj vrsti ispitivanja od nadležnih organa kako bih zaštitio svoj lični ugled kao i ugled ove cenjene dužnosti. Takođe, prihvatam i svako suočavanje s g. Bokanom da bi se utvrdila istina.

S tim da i g. Bokan mora biti svestan svoje odgovornosti, posebno imajući u vidu odredbe Krivičnog zakonika o uvredama i klevetama!

Napominjem da je gosp. Bokan napade na mene započeo nakon delegiranja sudija utakmice regularne sezone Budućnost – Partizan nazvavši me telefonski i rekavši: “Razočarao si me svojim delegiranjem sudija. To su najveće evroligaške lopine. To svi znaju”.

Za tu utakmicu delegirao sam u tom trenutku ponajbolje evropske sudije Boltauzera, Hordova i Nedovića koji su utakmicu odsudili vrhunski po ocenama instruktora suđenja, Sudačke komisije, Sportskog direktora, mene kao Komesara, g. Kostasa Rigasa nekadašnjeg najboljeg sudije amaterske košarke i bivšeg Direktora sudija Evrolige, a današnjeg vođe projekta mladih sudija Evrolige, kao i velikog broja košarkaških velikana koji su gledali utakmicu.

Srđan Dožai bio je sudija i na Evrobasketu 2011. godine Foto: EPA/ROBERT GHEMENT

Nekoliko dana pre utakmice poslao sam mejl Evroliginom sudu odseku zamolivši ih da ako budu u prilici da pogledaju utakmicu uživo putem TV ekrana. Utakmicu su pogledali i odmah nakon završetka ocenili je derbijem, uzbudljivom igrom i suđenjem na vrhunskoj razini s napomenom da svi možemo biti ponosni da imamo takvu grupu sudija.

Nakon utakmice nije bilo primedbi ni sa jedne strane da bi pet dana nakon utakmice krenuli napadi g. Bokana na moj rad s dostavljanjem “njegove ekspertize” koja u većini slučajeva nije bila tačna.

Sudije su ljudska bića, a ne roboti

Za napomenu stručna ekspertiza kad se radi sagledava:

1) Celu utakmicu u globalu

2) Pojedinačno

3) Stavljajući u isti kontekst iste ili slične situacije. Sudije su ljudska bića, a ne roboti.

Sledeću utakmicu Partizan – Budućnost odigrali su 30.04.2024. godine. Za tu utakmicu: a) Zbog obaveza u okviru plej-ofa Evrolige, nisam imao na raspolaganju sudije: Beloševića, Hordova, Karduma, Nedovića i Nikolića. b) Zbog privatnih obaveza, nisam imao na raspolaganju sudije: Javor D., Majkić, Obrknežević i Petek. Iz ovoga je jasno da su odsutni bili neki od najboljih sudija, te da sam imao na raspolaganju preostalih jedanaest sudija sa Liste za plej-of. Sledom toga, delegirao sam sudije Pukl, Radojković i Mustapić. Dva od tri su sudije sa liste Evrolige, a treći je upravo zajedno sa kolegom Ćalićem delegiran za suđenje završnice F8 Evroliga ANGT u18 turnira u Berlinu, što je predulaznica za Evroliginu listu sudija sledeće sezone.

Za razliku od prethodno navedene utakmice (25.kolo) koja je bila određena vrhunski, ova je bila ocenjena kao prosečna (ABA standard je iznad proseka) sa greškama na obe strane koje nisu uticale niti na pobednika niti na konačan rezultat. Ipak, očekivalo se bolje suđenje.

Sve ovo shvatam kao pritisak na dužnost Komesara pri odabiru najboljih sudija čiji je jedini cilj regularnost Lige! Komesar za delegiranje sudija isključivo odgovara za izbor sudija, odnosno za osobe koje su delegirane i ispunjavaju sve propisane uslove, a ne za kvalitet suđenja i ispravnost pojedinačnih sudačkih odluka, za šta je odgovoran isključivo sudija koji je doneo određenu odluku.

Na osnovu navedenog, suvlasnici Lige pred početak svake takmičarske sezone odlučuju da li je rad Komesara za delegiranje, kao i svakog pojedinačno predloženog sudiju, delegata i instruktora suđenja, bio uspešan i o tome donose konačnu odluku.

S poštovanjem, Srđan Dožaj“.

BONUS VIDEO Mekinli Rajt pred Partizan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar