Foto: TAnjug AP Photo/Brynn Anderson)

Igra sve bolje

Nakon što je prethodnoig leta povredama osakaćenu reprezentaciju Srbije Bogdan Bogdanović zamalo odveo do zlatne medalje u Manili na Svetskom prvenstvu, kapiten nacionalnog tima je nastavio da briljira u dresu Atlanta Houksa.

PROČITAJTE JOŠ

Da reprezentacija igrača čini boljim Bogdanović ove sezone dokazuje iz noći u noć i po ko zna koji put potvrđuje da leto sa nacionalnim timom može samo da te podigne na viši nivo.

Uostalom, Denis Šreder, Entoni Edvards, Karl Entoni Tauns samo su neki od imena koja nakon ovog leta igraju bolju košarku nego inače. O Johanesu Timanu u Evroligi da ne pričamo.

A srpski bek u ovom trenutku igra košarku života.

Iako je bilo priče tokom prošle sezone koja mu je statistički bila najlošija u NBA karijeri mogao da napusti Atlantu, ovog leta se sve promenilo i Bogdan se vratio u svoj ubilački mod.

Nakon početnih nekoliko utakmica na kojima se posle FIBA košarke vraćao u NBA ritam, Bogdanović je značajno podigao nivo svojih igara.

Iako gledano u zbiru od početka sezone njegove brojke još nisu premašile njegovu najbolju NBA sezonu 2020/2021, ako bi uzeli njegove igre od početka novembra, ovo mu je definitivno sezona života u najjačoj ligi sveta.

Sa 15,8 poena po meču računajući sve utakmice od početka sezone, ovo mu je drugi najbolji napadački učinak od kako je zaigrao u NBA ligi.

Međutim, ako u obzir uzmemo podatke od početka meseca, to jest na poslednjih deset mečeva, situacija se drastično menja.

U tom periodu je Bogdanović postizao 18,3 poena po utakmici i nijednom nije imao jednocifren učinak. Najlošija partija mu je bila 13 poena u poorazu od Filadelfije dok je četiri puta prebacivao 20 poena gde se posebno istakao sa 28 u porazu od Njujork Niksa.

U ovom periodu šutira odličnih 42,3 posto za tri poena što su procenti u rangu onih kada je iz Sakramenta stigao u Atlantu.

U meču protiv Bostona je pogodio prvih šest trojki na meču i to bez promašaja pokazujući u kakvoj je šuterskoj formi u ovom trenutku i sa kakvim samopouzdanjem igra.

Kako vreme prolazi igra sve bolje i bolje i postao je jedna od glavnih napadačkih opcija ekipe.

Iako ulazi sa klupe, Bogdanovič je postao ključan u napadu Atlante koji se u poslednje vreme sve više muči i nakon sjajnog starta, ekipa ne uspeva da pronađe pravi ritam, naročito njena glavna zvezda Tre Jang.

Boganović je četvrti najbolji strelac u ligi među igračima sa klupe, ali sa prosekom iz poslednjih mesec dana, legitimno konkuriše za nagradu za najboljeg šestog igrača.

I po parametru koji je pandan indeksu koristosti u Evroligi, takozvanom PER-u, četvrti je najbolji igrač lige kada se gledaju košarkaši koji ulaze sa klupe

Kapiten reprezentacije Srbije ove godine krade i najviše lopti u karijeri. Brojka od 1,4 odzete lopte po meču nije epohalna, ali su često ti potezi inicijatori kontranapda i laganih poena i često tim potezima podiže ekipu kada je u problemu.

Iz meča u meč podiže svoj nivo igre i sada polako ulazi u priču za jednu od prestižnijih nagrada lige, za najboljeg šestog čoveka. Bogdanović je tako prešao put od najlošije NBA sezone, do sezone u kojoj će po svemu sudeći imati najbolje brojke u karijeri dokazujući da jedno leto sa reprezentacijom može da promeni sve.

BONUS VIDEO Podcast Pick and Roll sa Mićom Berićem EP 6 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar