Foto: Starsport/Xinhua/Meng Yongmin

Čudne okolnosti, mnogima potpuno nepoznate, velika pauza, mogući i strah od povreda... Razni faktori utiču na rezultat u "NBA mehuru" koji je stvoren kako bi se završila aktuelna sezona.

Pripremne utakmice, a potom i utakmice ostatka regularnog dela sezone su poslužile da bi se timovi adaptirali na nove uslove i pronašli pravi način da ostvare najbolji mogući rezultat.

PROČITAJTE JOŠ

I sve više liči na takmičenje u okviru FIBA nego na NBA, na šta je i pre restarta sezone ukazao Bogdan Bogdanović.

Pročitajte još: Bogdan je sve rekao pre 40 dana, a Sakramento se raspao

Njegovi Sakramento Kingsi nisu to shvatili i zato nisu uspeli da stignu do doigravanja, ali srećom Srbija ima toliko igrača u NBA ligi da ljubiteljima košarke na ovim prostorima ne manjka razloga da se bude noću.

Sve oči su od obnove takmičenja bile uprte u Nikolu Jokića i njegove Denver Nagetse, koji su se našli pred najvećim izazovom u karijerama, u želji da se iskupe za prošlogodišnji fijasko.

Pročitajte još: Jokićev popravni i velika opomena na prvom koraku

Možda je to teška reč, ali svakako na pravi način opisuje činjenicu da je tim trenera Majka Melouna kao jedan od najboljih u ligi takmičenje završio već u drugoj rundi.

Foto: EPA/MIKE BROWN

A i do nje je došao na najteži mogući način, kroz sedam utakmica protiv San Antonio Sparsa.

Pripremni period nije izgledao sjajno, Nagetsi su gubili veliki broj lopti i to je bila stvar na kojoj je trebalo raditi pošto je rival, Juta, ekipa skrojena tako da ume da iskoristi svaku grešku.

Trener Džeza Kvin Snajder je „skockao“ izuzetan tim, pun igrača koji mogu da preuzmu, pogode, proigraju, skoče i „zaključaju“ odbranu, što ga čini teškim rivalom za Nagetse.

I to je bilo evidentno u prvom meču koji je Denver dobio tek posle produžetka, pošto je Jokić promašio šut za pobedu u poslednjim trenucima četvrte četvrtine.

Druga utakmica je pokazala sve slabosti Nagetsa i veliku indolenciju koju smo mogli da vidimo samo u ekipi Kingsa. A to je jednostavno nedopustivo u plej-ofu.

Jokića to frustrira, evidentno je da njegovo raspoloženje nije na najvišem nivou i da iz meča u meč raste pritisak na njega da „uradi nešto više“.

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

„Moramo da nađemo način da pomognemo jedan drugome, moramo da budemo fokusirani, treba prepoznati akcije, pretpostaviti šta se može dogoditi“, rekao je Jokić.

Nedopustivo za plej-of takmičenje, ali je Jokić morao da apeluje na svoj tim da bude „čvršći“.

„Ništa me nije iznenadilo, promašili smo mnogo šuteva u prvoj četvrtini, treća je bila veoma loša. Izmakla nam je utakmica iz ruku, oni su podigli igru na viši nivo, a mi smo samo stajali tu“, dodao je Jokić.

I ponovo, da li zaista neko treba da kaže timu da mora više da trči, što je rekao reprezentativac Srbije?!

„Moramo da radimo za tim, svako individualno mora da radi za tim. Ne možemo da čekamo da se nešto dogodi. Tako se neće dogoditi ništa“, istakao je razočarani Jokić.

Takav problem nema Boban Marjanović. Jasno je da nema ni izbliza važnu ulogu na terenu u timu Dalasa kao što je to slučaj sa Jokićem u Denveru, ali…

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Marjanović je vremenom postao veoma bitan šraf za timsku hemiju Meveriksa i gotovo je presudno uticao na to da njegov tim savlada favorizovane Kliperse u drugom meču serije i vrati rundu na početak.

Boban je na terenu u tom meču odigrao manje od deset minuta, ali je imao 13 poena i 9 skokova, što ranije nije učinio nijedan košarkaš u plej-ofu.

„Ovo je timski sport, ovo je plej-of, svako mora da pruži dodatni napor da bismo igrali kao tim. Nije stvar tima da jedan igrač igra, već da svi budu tu. Ja sam ponosan na saigrače“, rekao je Marjanović.

Energija. Ključna reč.

„Uneli smo svu moguću energiju u utakmicu. Oni su igrali dobro, ali smo mi igrali još bolje“, istakao je Marjanović.

Meveriksi se suočavaju sa ogromnim izazovom. Protiv njih su usmereni vrhunski napadači poput Kavaja Lenarda, Pola Džordža, Lua Vilijamsa…

Foto: Pedja Milosavljevic / Starsport

„Ne želite da ih vidite sa loptom… Dobro je dok možemo da ih uvedemo u probleme sa faulovima“.

Marjanović ima ogromno iskustvo, a s tim u vezi zna da upozori tim na moguće opuštanje.

„Ne smemo da reagujemo previše burno zbog jedne utakmice i jedne pobede. Tek ima da se igra, moramo da održimo um spremnim, da nam duh bude na nivou i samo treba svi da se osećamo dobro“, poručio je Marjanović.

Energija, momenat, inspiracija, odgovornost. To su parametri koji su ključni u „mehuru“, možda čak i više od suvog kvaliteta, meke ruke ili dobro pripremljene taktike.

Timovi naših centara su na „nuli“, a u noći između petka i subote njihovi timovi igraju treće utakmice serija koje bi dramatično mogle da odrede njihvoe dalje sudbine.

Denver i Juta svoj meč startuju od 22.00, dok Dalas i Klipersi na teren izlaze od tri sata posle ponoći.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare