Foto:Elsa/Pool Photo via AP

Poznati su svi parovi polufinala u Istočnoj konferenciji, a prva runda nije ponudila nijednu neizvesnu seriju. Tri velika favorita, Filadelfija, Bruklin i Milvoki su prema očekivanjima razbili svoje rivale, dok je Atlanta našeg Bogdana Bogdanovića pomalo i neočekivano lako izbacila bolje plasirani Njujork.

PROČITAJTE JOŠ

Polufinala bar na papiru obećavaju mnogo neizvesnije serije, a iako pred početak plej-ofa Atlanta nije bila u užem krugu favorita da igra finale Istoka, razvoj događaja, povrede i sjajne partije Janga, Bogdanovića i družine, značajno su promenili odnos snaga u ovom trenutku.

Atlanta je ove sezone pod trenerskom palicom Nejta Mekmilana definitvno pronašla svoj identitet i igraju bez previše opterećenja jer su već napravili odličan rezultat. Sa druge strane Filadelfija ulazi pod bremenom favorita i ekipe koja bi morala da napravi iskorak i konačno uđe u borbu za titulu, a prvo mesto u regularnom delu to dodatno naglašava.

Sikersi su morali da završe seriju sa Vašington Vizardsima bez kandidata za MVP igrača sezone Džoela Embida, a njegovo zdravstveno stanje moglo bi značiti razliku između plasmana u finale Istočne konferencije i poraza u drugom krugu. Embid je pretrpeo blažu povredu na desnom meniskusu u 11. minutu četvrte utakmice i upitan je za prvi meč polufinala.

Najbolji strelci Filadelfije u plej-ofu

Tobijas Heris 25 (50.5% iz igre, 38.1 za tri poena)

Džoel Embid 24 (63.5% iz igre, 46.2% za tri poena)

Set Kari 15.8 (52.5% iz igre, 34.5% za tri poena)

Najbolji asistenti Filadelfije u plej-ofu

Bens Simons 9.8

Tobijas Heris 3.8

Set Kari 2.8

Najbolji skakakči Filadelfije u plej-ofu

Ben Simons 10.2

Tobijas Heris 10

Dvajt Hauard 7.2

Embid se sprema da se što pre vrati na teren jer Filadelfija želi da ga leči bez operacije. Ipak, zbog speifičnosti povrede, čak i da igra kroz celu seriju, ona će ga gotovo sigurno sprečiti da bude 100 posto spreman.

„Nemam nikakvih očekivanja osim što se nadam da će se on vratiti“, rekao je novinarima trener Sikersa Dok Rivers.

Sa Embidom u postavi za 51 od 72 utakmice ove sezone koliko je odigrao, Siksersi su bili prvi tim Istoka u ligaškom delu, ostvarujući razliku od 12 poena na 100 poseda s njim na parketu. Filadelfija je u svojih 95 minuta plej-ofa koliko je Embid proveo na terenu, nadmašila Vizardse sa 70 poena.

Zato će ostatak ekipe morati dodatno da povuče.

Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURY

Ben Simmons je Ben Simmons – odbrambena „zver“ čija je nesposobnost da pogodi bilo šta dalje od dva metra od koša utiče na sve druge sjajne aspekte koje ima u svojoj igri, a otežava i širinu celoj ekipi jer mu se svi sklanjaju kada se odalji od obruča i skupljaju u odbrani. Tobijas Heris je igrao najbolju seriju u doigravanja u karijeri protiv očajne odbrane Vašingtona, koja ga neće čekati u susretu sa Atlantom koja je u tom segmentu daleko kvalitetnija.

Od ostalih, ključne uloge su imali Set Kari koji se isprofilisao u jednog od najboljih šutera u ligi i Deni Grin, igrač šampionskog kova koji je ponovo pronašao svoju šutersku formu. Svi oni će morati da olakšaju posao Emidu, kako bi Filadelfija opravdala ulogu favorita.

Samo, sa druge strane stoji razigrana Atlanta koja je kombinacijom sjajne odbrane, šuterskih rapsodija i širinom igračkog kadra, rutinski izbacila Nikse, iako većina igrača u postavi nema plej-of iskustvo.

Trej Jang je dokazao da je njegova napadačka izvrsnost jednako dobra i u plej-ofu kao u ligaškom delu. On je u seriji sa Njujorkom postizao 29 poena uz 10 asistencija i tri skoka, uz dobre procente šuta.

Najbolji strelci Atlante u plej-ofu

Trej Jang 29.2 (44.1% iz igre, 34.1% za tri poena)

Bogdan Bogdanović 14.4 (41.4% iz igre, 33.3% za tri poena)

Džon Kolins 12.2 (53.7% iz igre, 38.9% za tri)

Najbolji asistenti Atlante u plej-ofu

Trej Jang 9.8

Bogdan Bogdanović 3.8

Lu Viljams 1.8

Najbolji skakači Atlanteu plej-ofu

Klint Kapela 13.4

Bogdan Bogdanović 6.6

Džon Kolins 6

Dubina koju je Atlanta izgradila oko Janga tokom protekle dve sezone pokazala je vrednost u plej-ofu pošto su čak sedmorica igrača imali dvocifren prosek poena kroz seriju. Klint Kapela je i dalje čudovište koje trči, skače, zakucava i brani obruč.

DeAndre Hanter se vraća u formu nakon što je briljantni početak  njegove druge NBA sezone prekinut povredom kolena.

Bogdan Bogdanović je vešt sekundarni plejmejkerni sjajan šuter a i Džon Kolins i Danilo Gallinari nude različite opcije na parketu. Oni su u ovom trenutku ekipa sa možda najvećom dubinom igračkog kadra u plej-ofu.

Otkako je Nejt MekMilan početkom marta preuzeo trenerske uzde od Lojda Pirsa, Atlanta je ostvarila najbolji skor na Istoku sa 27-11 a bili su i među deset najboljih napada i odbrana, uz doduše nešto lakši raspored.

Kada su u pitanju ovosezonski dueli dva tima, Filadelfija je dobila dva meča, Atlnata jedan, ali u obe utakmice je falilo mnogo ključnih igrača.

U prvom meču u kojem je pobedila Atlanta, Filadelfija je igrala bez Simonsa, a još četvorica igrača rotacije nije bilo u kombinaciji zbog koronavirusa, dok Atlanta još uvek nije imala Bogdanovića, a trener je bio Lojd Pirs.

Dueli Filadelfije i Atlante ove sezone

Atlanta – Filadelfija 112:94

(Trej Jang 26p, 8a, DeAndre Hanter 15p, 7s, Klint Kapela 12p, 11a – Džoel Embid 25p, 11s, Tajris Maksi 15p, Dakota Matijas 14p)

Filadelfija – Atlanta 127:83

(Set Kari 20p, Tobijas Heris 17p, 7s, Džoel Emid 17p,7s – Džon Kolins 21p, Solomon Hil 14p, Lu Vilijams 10p, 8s)

Filadelfija – Atlanta 126:104

(Ben Simons 18p, Džoel Embid 18p, Tobijas Heris 18p – Trej Jang 32, Klint Kapela 11p,15s, Džon Kolins 11p)

U naredna dva duela koja su pripala Siksersima, Atlanta je igrala bez Bogdanovića koji se povredio, prve zvezde tima, Treja Janga, kao i bez jednog od najboljih šutera Kevina Hertera.

Zato će polufinalna serija dati odgovore o pravom odnosu snaga iako je i dalje ključno pitanje Embidova povreda.

Hoksi će sigurno pokušavati da eksploatišu reket kroz pikenrol igru Janga i Kapele i činjenicu da su ove godine jedna od najboljih ekipa u pik igri, dok će sa druge strane Bogdanovića i ostatak spoljne linije čekat jedna od najagresivnijih i najboljih odbrana na perimetru ove sezone, s obzirom na to da i Simons i Tajbul razbiju blokove kao od šale i dišu za vratom igračima koje čuvaju.

Od sposobnosti Janga i Bogdanovića da iskreiraju u tim situacijama, zavisiće i napadački učinak Atlante.

Prvi meč serije se igra u nedelju od 19.00.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar