Erik Bledso/Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

U ligi je pukao veliki skandal.

Nekadašnji klub Miroslava Raduljice Đangsu Dragonsi i Šangaj Šarksi za koje igraju nekadašnje NBA zvezde izbačeni su iz plej-ofa.

PROČITAJTE JOŠ:

Dva kluba su navodno učestvovala u nameštanju utakmica, pa su se u središtu skandala našli i Erik Bledso i Majkl Bizli iz ekipe Šangaja, između ostalih.

Džoni O’Brajant, nekadašnji igrač Zvezde se našao takođe usred kontroverze kao košarkaš Šarksa, a jedini sa NBA iskustvom iz Đangsua je Džamal Frenklin.

Disciplinska i etička komisija utvrdila je da je Đangsu na sporan način dobio drugug utakmicu u seriji do tri utakmice.

Erik Bledso je imao suspenziju od četiri meča i Šangaj Šarksi su navodno namerno pustili drugi meč sa Đangsuom da bi se Bledso vratio bar do drugog meča polufinala plej-ofa.

Đangsu je potom, kako se piše, pokazao „nedostatak takmičarskog truda“ u trećoj i završnoj utakmici serije pa je Šangaj dobio sa 108:104.

Na dva minuta do kraja je u toj utakmici napravio pet izgubljenih lopti u trenutku kada je vodio sa četiri razlike i Šarksi su uspeli da preokrenu.

Dragonsi su stoga, kako stoji u objašnjenju Kineza, imali nekoliko „neočekivanih grešaka“ u poslednjim minutima, a trener Li Nan nije pozvao tajm-aut koji je mogao da ih održi u igri.

Kako prenosi USA Today, svaki od dva kluba je kažnjen sa 725 hiljada dolara, dok su trener Šangaja Li Čunđijang i generalni menadžer Đangsua Ši Linđi dobili petogodišnje zabrane bavljenja svojim poslom u ligi.

Nešto blaže sankcije dobili su trener i generalni menadžer Đangsua, Li Nan i Đang Jušeng.

O čitavom slučaju se oglasio i nekada legendarni košarkaš Jao Ming, danas predsednik Košarkaškog saveza Kine koji je ovakva dešavanja nazvao prilično tužnim.

BONUS VIDEO: Sudijska greška koja je koštala Partizan petog mesta na meču Makabija i Real Madrida

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar