Bertomeu
Đordi Betomeu; Foto: EPA-EFE/Jon Rodriguez Bilbao

Problema u evropskoj košarci ima već dugo, a nikako da se nađe pravo rešenje

Đordi Bartomeu je donedavno bio prvi čovek Evrolige, ali i nakon „silaska“ sa te funkcije nije prestao da priča o problemima u evropskoj košarci.

Već dugi niz meseci i godina vodi se polemika oko toga da li igrači treba da igraju za svoje reprezentacije tokom kvalifikacionih „prozora“, a neki klubovi čak uvode i zabrane za svoje članove.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovog novembra glavni problemi bili su Vasilije Micić i Janis Papapetru, dok Barselona nije pustila nikog od svojih igrača da pomogne reprezentaciji.

Iako u razgovorima i dogovorima između Evrolige i FIBA ima pomaka, rešenja još uvek nema.

„FIBA prozori su nešto o čemu smo diskutovali. Ubedio sam timove da pozicija Evrolige nipošto ne može da se razlikuje od pozicije NBA. Naši timovi ne igraju nižerazredno takmičenje i vlasnici treba da imaju poštovanje kakvo ih imaju u NBA. Stoga, mi smo doneli odluku da ne dajemo igrače za prozore. Niko se nije žalio, niko nije tražio odlaganje utakmica. Ono što smo doživeli u ovih nedelju dana nije se dogodilo od te 2017. Evroliga ima odlično osoblje i veliku priliku da raste sa timovima. Ali morate da imate zajednički cilj, istu liniju. Ovi novembarski prozori izazvali su dezorjentaciju. I sada se postavlja pitanje da li će timovi puštati igrače u reprezentacije? Neki hoće, neki neće. To nema smisla, jer govorimo o ligi sa zajedničkim ciljevima i zajedničkim interesima koji moraju da se sprovode jedinstveno“, rekao je Bartomeu.

Istom prilikom Đordi se dotakao i finansijskog fer-pleja i problema klubova kada je novac u pitanju.

„Osam klubova ima velike (finansijske) gubitke, a ostalih deset nemaju. Njihov glavni prioritet je zarada. Pošto prihodi ne pokrivaju troškove, postoje dva rešenja. Jedno je da kukate da od lige ne dobijate dovoljno novca. Drugo rešenje je da vlasnici daju novac iz svog džepa. Od lige dobijate samo onaj novac koji ona generiše. Ako potrošite 10.000.000 evra na igrača to ne znači da će liga biti vrednija za tih 10.000.000. To su dva potpuno različita parametra. To je prva izopačenost. Druga je da se predlog modela ekonomske održivosti (finansijski fer plej) ne sviđa klubovima čiji vlasnici troše najviše novca, iako su upravo oni maksimalni korisnici. Zašto? Zato što im govorite da ne mogu da potroše taj novac i da na taj način neće zaraditi. Oni koji troše novac su isti ti koji se žale kada uvedete pravila koja bi mogla da generišu ravnotežu u konkurenciji“, zaključio je Bartomeu.

BONUS VIDEO Stefan Jović posle pobede nad Turskom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar