Andrej Kirilenko Foto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia

Dileme više nema.

Ono o čemu je bilo reči prethodnih nedelja, a nezvanično se moglo čuti u košarkaškim kuloarima, dobilo je potvrdu od čelnika Košarkaškog saveza Rusije, Andreja Kirilenka.

PROČITAJTE JOŠ...

Napad Rusije na Ukrajinu koji traje preko 100 dana doveo je do sportskih sankcija upućenih prema Rusiji, a legendarni košarkaš koji je slavu stekao nastupajući u NBA ligi je otkrio da u sezoni 2022/2023 ruskih timova neće biti u elitnom evropskom takmičenju:

„Snažan uticaj određenih političkih krugova ne dopušta nam da učestvujemo u klupskim i reprezentativnim takmičenjima upravo zbog toga što mnoge ekipe odbijaju da igraju protiv nas. U potpunosti razumijem FIBA. Evrobasket će se održati u septembru. Ako Rusija igra, 20 timova će reagovati i reći: ‘Ne igramo sa njima.’ Šta će FIBA da ​​uradi? Da li će da eliminiše 20 reprezentacija i hoće li Rusija da postane evropski prvak? Čudno je“, rekao je Kirilenko, i tako potvrdio da klubovi iz njegove zemlje neće biti učesnici kontinentalnih takmičenja za sezonu koja sledi.

Nakon toga je dodao:

„Svi to vrlo dobro znamo. Kažu da sport treba da se kloni politike, ali sve ima veze sa politikom. Mi nismo političari. Igramo košarku i to je to. Pre dve godine svi su bili epidemiolozi, sada su svi postali političari.“

Umesto Rusije na Evropskom prvenstvu će igrati Crna Gora, dok će zvanična potvrda statusa ruskih timova u Evroligi – CSKA, Uniksa i Zenita – biti poznata nakon sastanka akcionara koji je zakazan za 16. jun. Tada bi trebalo da bude i defintivno poznato da li će Partizan zaigrati nakon osam godina odsustva u najjačem evropskom takmičenju.

BONUS VIDEO Željko Obradović posle poraza u odlučujućoj utakmici plej ofa ABA lige

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar