Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Pre pet godina jedva da je dobijao priliku da postane važan šraf u timu Crvene zvezde, tražio se, sazrevao i uspeo da postane jedan od najboljih igrača u Evroligi - Vasilije Micić.

Momak rođen u Kraljevu je profesionalnom košarkom počeo da se bavi sa svega 16 godina, prošao je školu Mege, dobijao pravi tretman, minutažu i ulogu neophodnu za razvitak mladog igrača.

Put ga je odveo u minhenski Bajern, kod Svetislava Pešića, ali se čini da je to bilo preuranjeno, mučile su ga povrede, a posle prve sezone odlučio se na povratak u Srbiju.

Nije otišao u Megu, kako se očekivalo, već je nastavio da gradi iskustvo u Evroligi kroz igre u Crvenoj zvezdi.

Utisak koji je ostavio nije bio dovoljan za ostanak u klubu, pa je u julu 2016. godine otišao u turski Tofaš, skliznuo ispod radara šire javnosti i u miru mogao da se posveti sebi i svojoj karijeri.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

„Otišao sam u Tofaš i u toj odluci sam najviše učestvovao, jer sam želeo samo da igram i to mi je verovatno najbolja godina dosad. Odigrao sam super sezonu, samo 32 utakmice, ali se nikada lepše nisam osećao“, govorio je Micić.

Reklo bi se, pravi potez, a njega je pratio još jedan, odličan, a to je prelazak u Žalgiris, gde je za mentora dobio Šarunasa Jasikevičusa, jednog od najboljih plejmejkera u istoriji evropske košarke.

Inicijalno nije bio član prve petorke, ali se vremenom izborio za poziciju i dobio važnu ulogu u timu koji je, na iznenađenje svih, stigao do Fajnal-fora Evrolige, u Beogradu.

„U jednoj godini stekneš iskustvo kao da igraš deset sezona. Vereujem da sam u tim detaljima najviše napredova tokom te godine. Razumem igru bolje. Individualne stvari sam možeš da kontrolišeš, jer možeš da treniraš više od drugih. Ali, sazrevanje i razumevanje igre je nešto što ne možeš da dobiješ svuda“, govorio je ranije Micić.

Zajedno sa Kevinom Pangosom je napustio klub posle jedne sezone i pronašao mesto za sebe ponovo u Turskoj, ovoga puta u ekipi Anadolu Efesa.

Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Tim trenera Ergina Atamana je godinama smatran „divljačkim“, bez jasnih podela, ideja i načina igre, ali se čini da je upravo to bilo neophodno Miciću da istakne svoj puni potencijal.

U prvoj sezoni je startovao na 30 mečeva Evrolige, podigao svoje proseke poena sa 7,7 na 12,4, imao je i više asistencija, a upisao je i najbolje procente u šutu.

Legitimno je bilo proglasiti Micića jednim od najboljih igrača Evrolige, ali je najbolje tek usledilo… U tandemu sa Šejnom Larkinom je postao nezaustavljiv za protivničke bekove, a dodatno je povećao svoju ulogu i prosečno beležio 16 poena po meču.

Prekid sezone zbog pandemije koronavirusa je uništio snove turske ekipe da će stići do titule u Evroligi, a već tada su se pojavili navodi da bi Micić mogao da postane i NBA igrač.

„Naravno, ne bih išao samo da bih drugarima iz odeljenja dao dres i rekao da sam bio u NBA. Želim da igram. Svestan sam da ne mogu da uđem na velika vrata, prolazio sam kroz to više puta u životu. Nisam prisiljen da odem bez obzira na to šta mi nude. Ovde mi je lepo, nivo takmičenja je odličan. Nisam toliko zagrižen za NBA, osim ako se pojavi dobra prilika, a verujem da to može da se desi“, govorio je Micić.

Foto: EPA-EFE/JOHN ANDREOU

Proteklog leta se pojavila mogućnost da Vasa ode u NBA, ali je ipak odlučio da ostane u Anadolu Efesu i opet napravio pravi potez pošto je u Evroligi još jednom potvrdio da je elitni košarkaš.

Sve to je pratila i transakcija koja bi mogla značajno da utiče na njegovu dalju karijeru – Filadelfija, koja ga je 2014. godine izabrala na draftu odlučila je da prava na njega prosledi Oklahomi.

S obzirom na to da će ta ekipa sasvim izvesno krenuti u proces „rebildinga“ tima, pojavila se i mogućnost da Micić već ove sezone ode u Ameriku i zaduži svoj prvi NBA dres.

Ipak, prema saznanjima Nova.rs. reprezentativac Srbije ne namerava da povuče taj potez i da odlazi iz Anadolu Efesa na polovini sezone, već će sačekati sa takvom odlukom i uveriti se u kompletan razvoj situacije pre sledećeg koraka.

Dakle, evropska publika će i dalje imati priliku da uživa u Vasinim potezima, dok će se američka morati da se strpi. Bar do sledeće sezone i novog prelaznog roka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar