Aleksa Avramović je u dresu reprezentacije Srbije pružao najbolje partije u karijeri i jedva čeka da "orlovi" opet pokažu sve što mogu u borbi za olimpijsku medalju.

Energični plejmejker bio je među najzaslužnijima za ogroman uspeh i osvajanje srebrne medalje prošlog leta na Mundobasketu u Manili. Umeo je da „zaključa“ najbolje protivničke igrače i sa takvim renomeom, posle još jedne sezone u Partizanu, ušao je u još jedno reprezentativno leto.

A, ovi momci zaista imaju nešto posebno… I selektor Svetislav Pešić je potencirao građenje hemije kao jedan od prioriteta, to je isticao i kapiten Bogdan Bogdanović, a Aleksa Avramović sigurno doprinosi tome na karakterističan način.

Upravo to zajedništvo ih je krasilo na Svetskom prvenstvu i vrlo moguće bilo tas na vagi da se sa Filipina vrate sa odličjem oko vrata pored svih nedaća. Sada kreće neka nova priča i pohod na olimpijsku medalju u Parizu, pojačani NBA imenima poput Nikole Jokića, Vasilija Micića i Alekseja Pokuševskog.

PROČITAJTE JOŠ

„Hemija je vrlo realna stvar. A naša prednost – eno ga“, kaže Aleksa Avramović i glavom pokazuje u pravcu Jokića.

„Imamo dosta prednosti. Svako će raditi svoj posao, naša prednost je što smo napravili neku bazu i na toj osnovi sada radimo, na osnovu tog zajednišstva, te hemije od prošle godine. Ako to sve bude funkcionisalo kako treba, ništa nam neće biti teško. Svako ima neku karakteristiku koja ga izdvaja i zbog čega je tu, svako će znati gde mu je mesto na terenu i za to će biti potrebno mnogo treninga, rada i truda“, poručio je Avramović na okupljanju „orlova“ na početku priprema.

Borbeni bek poznat je kao neko ko ne zna za umor, bez obzira koliko je utakmica i napora iza njega.

Foto: Starsport

„Ne, nisam, maksimalno sam motivisan kao i svi momci, jedva čekamo da krene sve. Svako ima poseban motiv ko je ovde sa reprezentacijom. Hoćemo da donesemo sreću našem narodu opet, nema većeg motiva od toga“.

Sigurno da će protivnici sada na njega drugačije gledati, jer je u Manili energijom, odbranom, ali i bravurama u napadu privukao posebnu pažnju.

„Ne obazirem se na to, na sebe kao individualnca, niti se iko od nas obazire na to. Ovde smo zbog Srbije i sve ostalo je nebitno. Samo ćemo da radimo šta nam trener bude rekao i tražio od nas“.

Otkrio je Avramović i koliko su se igrači uželeli jedni drugih, što se osetilo na svakom koraku. Sreli su se posle nepunih godinu dana od Manile, uz okupljanje ko je mogao da se odazove tokom kvalifikacionog prozora za Evrobasket 2025.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

„Mnogo, pogotovo oni koji se duže nisu videli. Ipak, ostlai smo u kontaktu putem poruka… Družimo se sada, bili smo kod Stefana Jovića u Nišu, kod Dušana Ristića na svadbi. To je sve realno, mi se stvarno družimo i maksimalno koristimo slobodno vreme da ga provedemo zajedno“.

Poznato je koliko se reprezentativci druže i koliko uživaju kada se okupe, i van parketa.

„Gradimo atmosferu. Lepo nam je uvek kad se okupimo, imali smo sad svadbe, krštenje, stvarno nam je mnogo lepo“.

Srbija će ovog leta biti jača za Nikolu Jokića, trostrukog MVP-ja NBA lige, i nema sumnje da će igra sa njim dobiti potpuno novu dimenziju.

Foto: Starsport

„Prošli put sam bio povređen pa nismo igrali zajedno, ovo će mi biti prvi put i ono što svi znamo sa TV, vidite i vi sve. Niko nije ovde slučajno, on je najbolji igrač današnjice ubedljivo, van konkurencije, biće nam lepo“, uveren je Avramović i objašnjava da li zamišlja sebe sa medaljom u Parizu:

„Želimo to i borićemo se za to“.

Kada tim Srbije ima duh, kada je zajedništvo na prvom mestu, onda ne brinemo za uspeh – jer i da ga ne bude, ovo je primer kako jedna reprezentacija treba da se ponaša i izgleda.

Srbija će prve provere imati protiv Holandije i Turske 5. i 7. jula, ali iza zatvorenih vrata. Prvi zvanični prijateljski meč imaće protiv Francuske u Lionu 12. jula, a onda sledi put u Abu Dabi i dueli sa Australijom i Sjedinjenim Američkim Državama 16. i 17. jula. Poslednju proveru pred put u Francusku, reprezentacija Srbije imaće 21. jula u Beogradskoj areni protiv Japana.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar