Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Generalni direktor bolonjskog Virtusa, Luka Baraldi, predložio je da se Seria A nastavi kada se steknu uslovi, očekujući da će to biti u julu.

Takav epilog značio bi spajanje sadašnje i sledeće sezone, što bi stvorilo određene probleme. Baraldi, ipak, smatra da bi uz razumevanje svih strana, oni mogli lako da se prevaziđu.

“Zbog poštovanja zdravstvenih propisa, neće biti uslova da se vratimo takmičenju u skorije vreme, ne pre jula, pa ćemo morati da vidimo kako dalje. Ideja je da zaštitimo investicije preduzeća. U Virtusu smo mnogo učinili da napravimo tim i stručni štab. Pokušavamo da ne izgubimo sve što smo uradili. Dokument koji sam predstavio predsedniku Lige biće analiziran na sastanku. Kraj sledeće sezone takođe bi bio postavljen drugačije, jer po mom mišljenju ne bi bilo ispadanja. Mi smo porodica, savez je snaga”, rekao je Baraldi za radio “TMW”.

PROČITAJTE JOŠ

Ukoliko sezona uđe u juli, kako je njegov predlog, moraće da se preispitaju rokovi igračkih ugovora, kao u fudbalu.

“U dokumentu sam naveo da timovi mogu da završe šampionat sa igračima koje potpisuju za narednu sezonu. U suprotnom postojali bi zakonski i zakonodavni problemi. U košarci su ugovori jednostavniji od fudbala. Biće promena igrača u timu, ali ako nastavite sezonu tamo gde ste stali, zaštitićete publiku, jr će moći da gleda sve mečeve koje je odavno platila.”

Virtus je na vrhu tabele, ali Baraldi ističe da njegov tim ne zanima sovajanje titule za zelenim stolom, odnosno proglašenjem kraja šampionata pre vremena.

“Ne zanima nas, to mogu da vam potvrdim. Pehar podignut na takav način ne bi imao nikakvu vrednost. Stav akcionara kluba je da se titula dodeli zdravstvenim radnicima koji rade na prvoj liniji fronta. Cilj je da se završi sezona koja bi pomogla da se bolje započne sledeća.”

Baraldi je izneo i procene štete.

“Ako se šampionat ne nastavi, naš gubitak bio bio oko pet miliona evra, što je mnogo za košarkaški klub. Moramo uzeti u obzir i deset koje smo već potrošili. Šteta za čitavu ligu bila bi između 40 i 50 miliona.”

Za razliku od mnogih koji samo kukaju, Baraldi vidi i nešto dobro u svom ovom haosu.

“Ova situacija mogla bi da bude prilika za poboljšanje infrastrukture. Svi moramo da razmišljamo o novom početku. Potrebna je reforma celog sistema, od formata lige, mlađih selekcija, do ugovora sa igračima. Košarka je jedini sport koji je profesionalan samo kada su u pitanju izdaci. Popularna je i ima mnogo mogućnosti da se u potpunosti vrati u kuće građana, narodu.”

Ukoliko se desi nastavak sezione, ne zna da li bi se mečevi igrali bez gledalaca.

“Ne znam da li će četiri meseca biti dovoljno vremena da bude potpuna zdravstvena sigurnost. Možda ćemo uspeti da otvorimo mesta samo za one sa pretplatnim kartama, kako bi prisutni bili na distanci. Videćemo…”

Ostaje pitanje smanjenja plata.

“Želeo bih da pohvalim inicijativu Juventusa (fudbal) u vreme kad to niko nije očekivao. Dobra volja igrača, trenera i kluba je dovela do sporazuma. U fudbalu, kao i u košarci, igrači imaju referentne organizacije, ali pojedinci moraju da preuzmu odgovornost za prihvatanje ili dobijanje predloga.”

Facebook

Twitter

Instagram