Katar 2022 stadion Lusail
Katar 2022 stadion Lusail; Foto: EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL

Koliko novca će vam biti potrebno da gledate "orlove" u Kataru? Pa, možda to neće biti jedini problem.

Po prvi put u istoriji Mundijal će se održati usred zime (ne leti kao što je to uobičajeno), pa će mnogi morati da čuvaju dane godišnjeg odmora kako bi mogli da gledaju izabranike Dragana Stojkovića Piksija uživo.

PROČITAJTE JOŠ

Gradovi-domaćini Svetskog prvenstva 2022. godine su Doha, Lusail, Al Khor, Al Arajan i Al Vakrah. Finale je zakazano za 18. decembar i igraće se na najvećem stadionu „Lusail Ikonik“ koji prima 80 hiljada posetilaca. Iako je postojala bojazan da stadioni neće biti podignuti na vreme, svi su završeni osim „Ras Abz Abud“ stadiona u Dohi.

Zanimljivo da je već do aprila prodato čak 804.186 ulaznica, a najveći broj kupaca je iz Katara, SAD, Engleske, Meksika i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Najveći broj ulaznica prodat je za prvu i finalnu utakmicu, ali su navijači takođe kupovali i posebne pakete ulaznica za reprezentacije i za stadione.

Utakmice će se igrati u četiri termina od 11.00, 14.00, 17.00 i 20 sati po našem vremenu, a vremenska razlika je dva sata unapred računajući lokalno vreme.

Kada se pogledaju cene – one variraju. Katarski prevoznik nudi povratnu kartu od 98.000 dinara, dok se mogu naći i letovi preko Istanbula koji koštaju oko 95.000 dinara. Kako se očekuje da karte poskupe kako se Mundijal bude bližio, sam let do Katara i nazad će iznositi verovatno oko 1.000 evra. I tu samo počinje veliki novčani izdatak.

Svetsko prvenstvo Bora Milutinović
Svetsko prvenstvo Bora Milutinović; Foto: EPA/STR

Englezi su već napravili specijalne pakete putovanja koji koštaju 2.000 evra po susretu, dok paketi na licu mesta koštaju oko 650 evra. Najjeftinija karta je 105 dolara, a u grupnoj fazi će koštati do 210 dolara po susretu. Za finalni meč najjeftinija karta košta 455 dolara (pitanje da li je i dalje ostala neka) dok one skuplje na tribinama idu do 1.100 dolara. Naravno, ovde nisu uračunate i specijalna mesta u loži, prvim redovima i drugim sektorima koji koštaju daleko više.

Očekuje se da bude idealno vreme za fudbal, jer temperature u tom periodu variraju od 20 do 30 stepeni Celzijusove skale, a navijači će imati problem da kupuju alkoholna pića. Naime, Katar je zemlja u kojoj preovladava Islam koji zabranjuje upotrebu alkoholnih pića, pa se ona mogu kupiti samo u određenim prodavnicama.

Ipak, svako ko ima najmanje 21 godinu moći će sebi da kupi pivo za koje bi trebalo da izdvoji oko 12 evra. Doduše, Katar je najavio da će pokušati da smanji cenu ovih pića do prvenstva. Za one koji konzumiraju cigarete – najjeftinija pakla je 4,5 evra.

Svetsko prvenstvo Doha fudbal
Svetsko prvenstvo Doha fudbal; Foto: EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL

Cene smeštaja variraju, pa počinje od 45 hiljada dinara, a očekivano idu i do više od 600 hiljada dinara po noći. Ipak, poslednje informacije svedoče da je smeštaj u ovom periodu papreno skuplji od očekivanog. Naime, gotovo na svim platformama za izdavanje stanova i apartmana cene su skočile oko 10 puta!

Mnogo će sada zavisiti od snalažljivosti samih ljudi, navijači su najavili da će biti smešteni u Dubaiju i da će na dan meča putovati u Dohu. Između ostalog zbog zabrane alkohola

U Katara sada živi oko 1.800 Srba, koji će tokom ove godine verovatno obnoviti kontakt sa svim rođacima.

Na stadionu će pivo moći da kupuju samo oni sa specijalnim paketom ulaznica, dok će on biti dozvoljen u specijalnim FIFA zonama oko stadiona, a očekuje da tu košta šest evra kako što je bio i tokom Svetskog klupskog prvenstva 2019. godine.

Lokalna valuta je rijal, a za jedan evro dobije se 4,30 rijala.

BONUS VIDEO Kućice za hlađenje u Kataru