Delovalo je kao da će Argentina rutinski upisati pobedu. Još jednom je suđen penal za Argentinu, peti na ovom Svetskom prvenstvu i još jednom je loptu stavio na belu tačku Lionel Mesi. Delovalo je to i nakon što Francuzi toliko dugo nisu šutnuli ka golu rivala, a onda je usledio haos.

Foto:Nova.rs/Promo

Direktno izveštavanje iz Katara donosi vam m&m’s.

Mim
.

Argentina je podigla treći put u istoriji „boginju“ nakon boljeg izvođenja penala. Nakon 3:3 posle 120 minuta fudbala, usledilo je izvođenje penala u kom je Argentina slavila sa 4:2. Promašaji Orelijena Čuamenija i Kingslija Komana koštali su Francusku odbrane titule, a Argentina je uspela da ispuni najveći san Lionela Mesija. Kapiten „gaučosa“ je tako završio reprezentativnu karijeru na impresivan način osvajanjem titule i verovatno najvećim argumentom da je najbolji fudbaler u istoriji fudbala.

Za to će morati da se zahvali na poseban način Emilijanu Martinezu koji je imao jednu čarobnu odbranu u 123. minutu, a onda je blistao i tokom penal serije.

Delovalo je kao da će Argentina rutinski upisati pobedu. Još jednom je suđen penal za Argentinu, peti na ovom Svetskom prvenstvu i još jednom je loptu stavio na belu tačku Lionel Mesi.

Lionel Mesi; Foto: EPA-EFE/Tolga Bozoglu

Kapiten „gaučosa“ je rasplakao svet kada je pozdravio u tunelu pre meča jednog navijača u kolicima, raspalako je Argentince od sreće kada je pogodio u 23. minutu za šesti gol na turniru i 12. ukupno na Mundijalima. Bio je ovo njegov 26. nastup na Svetskim prvenstvim i po tome je prestigao legendarnog Lotara Mateusa.

Veliko iznenađenje bilo je što je Lionel Skaloni odlučio da uvrsti u startnu postavu Anhela di Mariju, a on mu je to vratio na najbolji mogući način.

Brza akcija Argentine u 36. minutu ukrašena je fantastičnim udarcem Di Marije za 2:0.

Da sve bude još neverovatnije Francuska za 60 minuta igre nije imala nijedan šut. Ne u okvir gola ili van njega, već šut uopšte. Ovako sraman podatak nije viđen nikada u finalima Svetskog prvenstva, ali to nije omelo „trikolore“.

Samo jedan dobar potez uspeo je da ih vrati u igru. Uspeo je Markus Tiram, sin legendarnog Lilijana koji je postao prvi sin koji je igrao u finalu Mundijala kao i otac, da pobegne defanzivcima i da iznudi penal.

Kilijan Mbape je namestio loptu i šutirao iz sve snage za 2:1. I kada su svi pomislili da smo dobili fantastično, dramatično finale usledila je još bolja vest za neutralne navijače. Francuska je izvela jednu od najlepših akcija na turniru i postigla gol za 2:2. Kilijan Mbape je spakovao projektil iza leđa Emmilijana Martineza što je označilo da ćemo gledati produžetke.

A u produžecima još bolji meč i razlog zbog čega su mnogi ocenili ovo finale kao najluđe ikada.

Kada je Mesi postigao pogodak U 109. minutu mnogi su mislili da je već podigao „boginju“. Postigao je gol nakon kog su svi gledali u sudiju. Šimon Marčinjak je u tom trenutku dobio informaciju sa sata koji je zavibrirao – Argentina je postigla regularni pogodak.

Onda je usledio još jedan preokret, šutirao je Mbape i pogodio u ruku Gonzala Montiela. Sudija je pokazao na belu tačku, a Mbape je i drugi put na isti način savladao Martineza.

Martinez je plakao kao kiša, poručio je već na terenu da bi želeo da proslavi titulu sa narodom. Martinez je izveo odbranu turnira kada je u 123. minutu odbranio udarac Randalu Kolo Muaniju i tako ostavio Argentinu u igru. Kasnije joj je i doneo trofej odbranama sa bele tačke.


Argentina – Francuska 3:3 (2:0)

(Mesi 23 p, 109, Di Marija 36 – Mbape 80p, 81, 117)

Stadion: Lusail, Doha. Katar. Sudija: Šimon Marčinjak (Poljska).

Argentina: Martinez, Molina (od 91. Montiel), Romero, Otamendi, Taljafiko (od 121. Dibala), Di Marija (od 64. Akunja), De Pol (od 102. Paredes), Enco Fernandez, Mekalister (od 116. Pecela), Mesi, Alvarez (od 102. Martinez). Selektor: Lionel Skaloni.

Francuska: Ljoris, Kunde (od 121. Disasi), Varan (od 113. Konate), Upamekano, T. Ernandez (od 71. Kamavinga), Grizman (od 71. Koman), Čuameni, Rabio (od 96. Fofana), Dembele (od 41. Kolo Muani), Žiru (od 41. Tiram), Mbape. Selektor: Didije Dešan.