EPA-EFE/Noushad Thekkayil

Sve zanimljive detalje sa meča pratite u blogu Nova.rs

Direktno izveštavanje iz Katara donosi vam m&m’s.

Mim
.

Fudbaleri Francuske plasirali su se u finale Svetskog prvenstva u Kataru, pošto su u polufinalu savladali Maroko sa 2:0 na stadionu „Al Bajt“.

Francuska je tako po drugi put zaredom otišla u finale Svetskog prvenstva, koje je osvojila 2018. godine u Rusiji. Sada će joj rival u poslednjem meču biti Argentina, predvođena Lionelom Mesijem, a taj meč se igra na stadionu „Lusail“ 18. decembra u 16 sati.

PROČITAJTE JOŠ:

Pobedu Francuskoj nad Maroko doneli su Teo Ernandez i Kolo Muani golovima u 5. i 79. minutu utakmice.

„Trikolori“ su bolje otvorili meč i već u 5. minutu stigla je nagrada, nakon što se Ernandez najbolje snašao u kaznenom prostoru rivala. Antoan Grizman je dobio upotrebljivu loptu u prostor, a odbrana Maroka bila je previše razdvojena. Pokušao je Grizman da uposli Kilijana Mbapea, koji je izblokiran dva puta, ali se lopta odbila do Tea Ernandeza koji je akrobatskim potezom prevario golmana Bonoa.

Maroko nije klonuo duhom, krenuo je u napad, a Azedin Ounahi je primio tačan pas ispred šesnaesterca rivala i odmah pucao snažno u desnu stranu gola. Međutim, golman je bio spreman i fantastično mu obranio. Maroko je ubrzo stvorio još jednu šansu, ali Hakim Ziješ nije bio dovoljno dobar u završnici.

U 17. minutu Francuska je imala priliku preko Olivijea Žirua, ali je snažni napadač pogodio stativu.

EPA-EFE/Georgi Licovski

Već u 21. minutu selektor Maroka je morao da napravi izmenu, pošto se Romen Sais povredio, a na teren je ušao Selim Amala.

Marokanci nisu odustajali od ofanzivne igre sredinom prvog dela, a Francuzi su pretili brzom igrom u tranziciji preko Mbapea i Dembelea. Nekoliko uzastopnih šansi imali su „trikolori“, ali su promašivali Fofana, Varan, Mbape i Žiru, koji je bio u najboljoj situaciji za gol, kada je sa nekih desetak metara šutirao pored leve stative.

Najzanimljiviji momenat u prvom poluvremenu bile su makazice El Džamika u 44. minutu nakon kornera, a stativa i fenomenalni Ugo Ljoris su spasilis voju reprezentaciju u toj situaciji.

Francuzi su na pauzu otišli sa prednošću, a bolje su ušli i u drugo poluvreme. Mbape je prozujao po levoj strani, ali je njegov centaršut bio loš. Kunde je šutirao iz velike udaljenosti, ali je izblokiran.

Francuska vs Maroko Foto:REUTERS/Dylan Martinez

„Atlaski lavovi“ su imali dve sjajne prilike za gol u 53. minutu, ali je štoper Konate bio heroj svog tima. U prvom navratu Atiat-Alah nije dobro zahavtio loptu, a u drugom je defanzivac Francuske sklonio loptu tik ispred svog gola, a Amrabat nije bio precizan sa distance.

U 71. minutu Francuzi su mogli da reše pitanje pobednika, ali je rezervista Markus Tiram jedva dokačio loptu nakon centaršuta iz slobodnog udarca. Maroko je zapretio preko Atiat-Alaha, koji je pogodio samo spoljni deo mreže. Nakon silnih promašaja sa obe strane, konačno smo videli i gol, koji je sve odlučio. Napadač Kolo Muani je na terenu proveo svega 44 sekunde pre nego što se upisa u strelce.

Mbape i Tiram su kombinovali po levoj strani, a napadač PSŽ-a je šutirao. Na odbijenu loptu naleteo je Kolo Muani, koji je samo sproveo u nebranjeni deo mreže i tako postavio konačan rezultat.

Francuska vs Maroko Foto:REUTERS/Carl Recine

Mogao je Maroko da postigne bar počasni pogodak, ali je Kunde u dubokoj nadoknadi izbacio loptu sa gol linije i tako sačuvao mrežu Francuske.

Zanimljivo je da je ovo bio 26. uzastopni meč „trikolora“ na svetskim prvenstvima na kojima nisu izgubili kada su prvi poveli.

Francuska je prva reprezentacija još od BRazila 1998. godine, koja je uspela da izbori plasman u finale dva puta zaredom. Takođe, „trikolori“ bi mogli da postanu tek treća reprezentacija koja je uspela da odbrani titulu svetskog šampiona. Do sada je to polazilo za rukom samo Italiji (1934. i 1938. godine) i Brazilu (1958. i 1962. godine).


Francuska – Maroko 2:0

(Ernandez 5, Kolo Muani 79)

Stadion: Al Bajt, Al Kor, Katar. Kapacitet: 68.895 gledalaca. Sudija: Cezar Arturo Ramos (Meksiko).

Francuska: Ljoris – Ernandez, Varan, Kunde, Konate – Čuameni, Fofana – Grizman, Mbape, Dembele (od 78. Kolo Muani)- Žiru (od 65. Tiram). Selektor: Didije Dešan.

Maroko: Bono – Mazraui (od 46. Atiat-Alah), Sais (od 21. Amala, od 78. Ezalzuli), Aguerd, El Džamik, Hakimi – Bufal (od 65. Abuhal), Amrabat, Ounahi, Ziješ – El Nesiri (od 66. Hamdala). Selektor: Valid Regragui.