Foto: EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL

Sve veći pritisci na domaćina turnira.

Najveći svetski fudbalski događaj počinje za tri nedelje, a sve više zemalja kritikuje Katar.

Vanfudbalske stvari u vezi sa održavanjem Mundijala sve više potiskuju sam fudbal. Euforija u značajnom broju zemalja polako opada.

PROČITAJTE JOŠ

Iranu preti izbacivanje sa turnira zbog sumnji u savezništvo sa Rusijom u ratu sa Ukrajinom. Ukrajina i Italija su se već oglasile tim povodom i iznele zahtev da im se na „zelenom stolu“ omogući učešče na Svetskom prvenstvu. Italijani su naglasili da kao evropski šampioni zaslužuju da njihova reprezentacija konkuriše i za svetsku titulu.

Reprezentacija Australije je ustala protiv restriktivnih zakona iz oblasti ljudskih prava koji se odnose na prava LGBT populacije. Imali su primedbe i u vezi sa tretmanom više od 1,5 miliona stranih radnika u ovoj zemlji

„Odluka da Katar bude domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu dovela je do velikih patnji radnika koji učestvuju u organizaciji ovog turnira“,oglasio se Džekson Irvajn, australijski reprezentativac.

Njegov kolega Denis Genrej osvrnuo se na ljudska prava za koje smatra da su ugrožena:

„Mi igrači podržavamo prava LBGT osoba, ali ljudi u Kataru nisu slobodni da vole osobu koju odaberu“.

Svetsko prvenstvo Doha fudbal
Svetsko prvenstvo Doha fudbal; Foto: EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL

Šeik Tamim bin Hamad el-Tani, katarski vladar, oglasio se povodom kritika koje su sa različitih strana bile upućene njegovoj zemlji na račun organizacije Mundijala, i rekao da su neke od njih bile konstruktivne, ali da ima i neistina i lažnih informacija. Od kada smo dobili čast da budemo domaćini Svetskog prvenstva, Katar je bio podvrgnut kampanji bez presedana sa kojom se nijedna zemlja domaćin nikada nije suočila, rekao je šeik.

„U početku smo se pozabavili ovim pitanjem u dobroj nameri i čak smo smatrali da su neke kritike bile pozitivne i korisne, što nam je pomoglo da radimo na aspektima koje treba da razvijemo. Ali, ubrzo nam je postalo jasno da se kampanja nastavlja, širi i uključuje izmišljotine i dvostruke standarde, sve dok nije dostigla nivo žestine zbog kojeg su se mnogi, nažalost, zapitali o pravim razlozima i motivima ove kampanje“.

Atmosfera pred početak najveće smotre fudbala nije onakva na kakvu smo navikli i veliko je pitanje kako će se odvijati sam tok turnira.

Mundijal počinje 20. novembra. Čast da otvore prvenstvo imaće domaćin Katar koji će igrati protiv Ekvadora.

(Vojislav Nedeljković)

BONUS VIDEO Navijači i neredi na Zvezda – Trabzon

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare