Fudbalska reprezentacija Srbije
Foto: EPA-EFE/Ali Haider

Nema nijednog televizora u Srbiji koji nije bacao zelenu boju u četvrtak uveče.

Direktno izveštavanje iz Katara donosi vam m&m’s.

Mim
.

Svi od reda su posmatrali meč Srbije i Brazila (0:2), a videli smo nekoliko stvari koje su razočarale naciju.

Bilo je mnogo onih koji su očekivali da nokautiramo Brazil i još više onih koji su očekivali da se na terenu sa njima nadigravamo. Želeli smo da udaramo u bradu, a nismo mogli da dobacimo ni do struka.

Srbija nije uputila nijedan šut u okvir gola, naspram osam Brazilaca, i u „tom grmu leži zec“. I da ne bismo sada nadugo i naširoko raspravljali o svemu o čemu ste već mogli da čitate, da krenemo od onoga što možda poneko i nije primetio.

PROČITAJTE JOŠ

Naš golman – Vanja

Svaka ozbiljna reprezentacija mora da ima ozbiljnog golmana. Što su apetiti veći to i čuvar mreže mora da bude bolji. Ne postoji nijedna vrhunska selekcija koja je došla do samog kraja turnira bez da na golu ima prosečnog golmana.

I Srbija je konačno izašla iz onog višegodišnjeg limba u kom ima nekoliko gotovo jednakih golmana. Ovog puta je Vanja Milinković-Savić dobio prednost na golu i vratio je to na najbolji mogući način. Verovatno je upravo Vanja spasao Dragana Stojkovića Piksija crvenenja i mnogo neprijatnih pitanja. Srpski čuvar mreže je imao čak osam odbrana, a već na internetu ima i dobrih šala. Poput one da bi trebalo da „brani da jede slatko devojkama“.

I zaista Vanja je harizmatični golman koji se odlično postavljao kada ga je napadao Rafinja, a zaista je kod dva pogotka bio nemoćan. Tu jednostavno ništa nije mogao da učini.

Foto: Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko
Boli nas posebno to

Nema navijača koji kao najbolniju lekciju nije upamtio jedan statistički podatak. Za 90 minuta nadmetanja sa Brazilcima Srbija nije imala nijedan šut u okvir gola. Nijednom Alison Beker nije morao da opravdava zbog čega je golman Liverpula, nijednom nije morao da se ozbiljno preznoji.

I to jeste ozbiljan problem. Prvo zato što ovako malokrvan napad nismo videli nikada u Piksijevom mandatu, ali je sam selektor pojasnio zbog čega se to desilo.

„Mislim da je ključno što su nam u drugom poluvremnenu ubili sve, bili smo katastrofalni. To je za mene iznenađujuće, Brazil je suviše dobra ekipa i to je koristila. Tu gde smo najjači nismo bili dobri. Prvo poluvreme je bilo korektno, ali je došlo do nekih stvari. To su povrede ključnih igrača, to je previše za naš tim. Imamo tri rekovalescenta Kostića, Mitrovića i Vlahovića, u nevreme se desilo, došli smo ovde u takvom stanju i to je prava istina. Brazil je potpuno dominirao u drugom poluvremenu“, rekao je Stojković.

I jeste to istina, ali je i istina da smo gol Brazila videli samo povremeno u toku susreta. Istina je da čak ni iz prekida nismo uspeli da ugrozimo rivala.

Brazil napada šestu „boginju“

Valjalo bi pričati i o Brazilu koji vredi 1,14 milijardi evra. Prosto ne postoji pozicija u napadu na kojoj Brazil nema dva ili tri fantastična izbora. Možda čak i više.

Problematične su bekovske pozicije u odbrani, pa ponekad i pozicija zadnjeg veznog. Protiv Srbije te probleme nismo videli. Videli smo da je Rišarlison izveo dva puta magiju, da je gol „makazicama“ postigao onako kako je to vežbao na treningu.

Videli smo da je teško zaustaviti polukontru i kontru Brazila, videli smo da mogu da napadnu na svaki mogući način. Videli smo da bek pogađa stativu projektilom sa 25 metara, videli smo da štoper Tijago Silva može da iznese loptu 40 metara…

Sve ovo svedoči kakvu širinu zapravo ima Brazil, a samo od statusa Nejmarove povrede zavisi koliko može daleko. Sa druge strane on je jedina zvezda iznad zvezda, pa možda nije loše videti i kako igraju bez njega. Brazil ima strašni tim i želi da šesti put bude šampion planete.

Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic
Od mašina do kolapsa

Još jedno neprijatno iznenađenje, kako za navijače, tako i za selektora, bilo je odjednom gašenje svih režima rada Srbije. Stojković je morao da napravi i više izmena nego što je planirao zbog toga što su igrači naglo pali.

Od 60. minuta kao da više nisu mogli da uhvate korak za Brazilcima, a onda primljen gol u 63, pa u 73. i kraj priče. To jedna ozbiljna selekcija sebi ne sme da dozvoli, pa će apsolutni fokus biti oporavak fudbalera i njihovo spremanje za ostatak turnira.

„Morate da je vidite drugačije. Ono što se večeras desilo je za mene iznenađujući jeste fizički faktor. Totalno smo pali u fizičkom smislu, znate da smo sa puno problema došli u Katar. Imamo puno povreda u nevreme, od igrača koje su udarne igle naše reprezentacije. To je tako i moramo da prihvatimo tu činjenicu. Previše je da nemate sto posto spremne te igrače u timu i to se vidi“, rekao je Stojković.

Srbija koja je znala da postiže mnogo kasnih pogodaka u 80+ minutu u eri Piksija sada je prestala da igra fudbal nakon dve trećine susreta i to je ono što niko nije očekivao.

Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic
Hej, mladosti

Kada u poslednjoj liniji nema nijednog igrača starijeg od 30 godina često se dešavaju problemi. Ipak, Srbija je ovog puta uglavnom znala da isparira Brazilcima. Naravno, ne može se nikako sakriti da je Pavlović, kao i ostali štoperi kasnije nakon šuta Vinisijusa, pa je Rišarlison lagano to spakovao u mrežu srpskog gola.

Odbrana nije imala ni dovoljnu sigurnost jer je iskusni Nemanja Gudelj imao dva ozbiljna kiksa (kakav flešbek na Portugal), pa je ostavljao u ozbiljnim problemima.

Ne bi trebalo ni zaboraviti ni da je Pavlović od šestog minuta igrao sa žutim kartonom i da je uspeo da odigra meč do kraja, to je velika stvar za budućnost. Srpska odbrana sa tri štopera nije mogla da odgovori Brazilu koji je izašao sa četiri superofanzivna napadača. Ipak, to je posledica što je i pritisak bio slab zbog povreda igrača…

Srbija je dobila ozbiljnu lekciju, ali ukoliko je nauči može da napravi dobar rezultat.

BONUS VIDEO Frka među navijacima iza gola Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar