Foto: EPA/MARCUS BRANDT

Skandali o kojima se još uvek priča.

Svetsko prvenstvo u fudbalu otvoreno je kontroverzom u vidu poništenog pogotka Ekvadora, što je izazvalo poprilično burne reakcije ljubitelja fudbala i atmosferu dovelo praktično do usijanja, uzevši u obzir tvrdnje iznete pre početka utakmice da će Katar slaviti sa 1:0 golom u drugom poluvremenu nakon što je osmorici igrača Ekvadora navodno platili nešto više od sedam miliona dolara kako bi izgubili meč na otvaranju Svetskog šampionata.

PROČITAJTE JOŠ...

Ipak, iako će o ovom momentu još dugo biti reči, on je tek poslednji u nizu kontroverznih momenata od prvog turnira 1930. godine pa sve do danas. A jedna od najvećih vezana je za reprezentaciju Jugoslavije.

Poništen gol Jugoslavije i „pomoć prijatelja“

Jugoslavija je nakon herojske pobede nad Brazilom 2:1 i trijumfa nad Bolivijom 4:0 prošla u polufinale gde se na putu ka borbi za titulu nalazio Urugvaj. I sjajno su otvorili meč, Đorđe Vujadinović je pogodio gol za 1:0 nakon samo četiri minuta, ali su Urugvajci uspeli da preokrenu na 2:1 do 20. minuta, kada je nastao haos.

Prvo je Jugoslaviji poništen gol, a potom su Urugvajci stigli do ubedljivijeg vođstva nakon što je navodno lopta izašla van granica igrališta, a jedan policajac je vratio u polje igre nakon čega su stigli do novog pogotka. Na kraju, 6:1 i prolaz u finale. No, to nije jedini skandal, pošto je pre susreta Jugoslavije i Urugvaja isti sudija, Almeida Rega, napravio grešku na meču Francuska – Argentina, kada je dosudio kraj meča šest minuta pre isteka 90. minuta, u trenutku kada je Francuska imala šansu za 1:1.

Germanski antifudbal i zavera protiv Alžira

Alžir je 1982. godine debitovao na Mundijalu, i odmah – senzacija. Slavili su protiv Zapadne Nemačke sa 2:1, potom je u drugom kolu Austrija slavila sa 2:0, pa je Alžir u završno kolo ušao sa dva boda (toliko se tada dobijalo za pobedu), ali i gol-razlikom od -1.

Odigrali su Alžirci dobro i završno kolo, slavili sa 3:2, stigli do četiri boda, ali… Zapadna Nemačka i Austrija izašle su na teren dan kasnije, i odigrali onako kako je bilo dovoljno da obe ekipe prođu.

Nemačka je slavila sa 1:0, a nakon što je postignut gol preko Horsta Hrubeša u 10. minutu, i jedni i drugi su praktično stali. Nije bilo prilika, nije bilo uzbuđenja, pa je Nemačka prošla kao prva, Austrija kao druga, dok su Alžirci ostali bez mesta iako su ostavili više nego sjajan utisak. Iako nikada nije dokazano, svima je bilo jasno da je ovakav razvoj situacije došao nakon dogovora dve germanske ekipe. Ovo je ujedno i razlog iz kog se utakmice 3. kola igraju u istom terminu.

Fašizam u Italiji 

Iako Mundijala nije bilo 1942. i 1946. godine zbog Drugog svetskog rata, prve naznake haosa koji sledi mogle su da se osete već 1938. godine. Naime, fudbaleri Italije trebalo je da igraju susret četvrtfinala protiv domaćina Francuske, koja je imala pravo biranja opreme. Francuzi su odabrali plavo, dok su Italijani prvobitno odlučili da na teren izađu u beloj opremi.

To je promenjeno na izričitu inicijativu Benita Musolinija, koji je zahtevao da zaigraju u crnom – inače boji direktno vezanoj za fašizam. Italijani su osvojili titulu kasnije i titulu prvaka nosili sve do 1950. godine.

„Bitka za Santijago“ 

Utakmica između Čilea i Italije ostala je upamćena najviše po čistom nasilju i to nakon jednog novinarskog teksta. Jedan italijanski izveštač je prestonicu Čilea nazvao „rupom“, iako se zemlja još uvek oporavljala od zemljotresa magnitude 9.5 stepeni po Rihteru koji se dogodio dve godine ranije.

Čileanci su to, očekivano, dočekali „na nož“, pa je usledio opšti haos na terenu – prvi faul dogodio se nakon 12 sekundi, prvi crveni karton viđen je 12 minuta kasnije, igrači su više pokušavali da povrede jedni druge… Čile je slavio sa 2:0, a meč ostao upamćen (najviše) po grubostima i tuči.

„Božija ruka“ 

Gol Dijega Maradone protiv Engleske nije potrebno predstavljati, ali ga nije moguće ni preskočiti.

Poništen gol Frenka Lamparda

Engleska i Nemačka sastale su se u osmini finala Mundijala u Južnoj Africi, Englezi su meč dočekali uvereni da mogu do trijumfa ali su Miroslav Klose i Lukas Podolski postigli po gol, pa je Nemačka vodila sa 2:0 nakon 32 minuta igre. Pet minuta kasnije Metju Apson je smanjio na 2:1 u 37. minutu, a samo dva minuta kasnije moglo je da bude 2:2.

Šutirao je Frenk Lampard, lopta se od prečke odbila u gol, potom vratila nazad u polje igre, ali je Horhe Larionda iz Urugvaja pokazao da se igra samo nastavi. Do kraja meča Tomas Miler je sa dva gola doneo 4:1 i prolaz dalje, a VAR dobio ozbiljan vetar u leđa i postao jedna od glavnih tema u svetu fudbala.

BONUS VIDEO Srbi na ulazu na stadion u Kataru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar