Foto: EPA-EFE/David Borrat

Hoće li ovo biti godina u kojoj će Meksiko prevazići prokletstvo "pete utakmice" na Svetskom fudbalskom prvenstvu - glavno je pitanje je s kojim ta selekcija dočekuje turnir u Kataru.

Meksiko je stigao do nokaut runde na svakom od poslednjih sedam svetskih prvenstava, ali nije stigao do četvrtfinala – pete utakmice.

„Moramo da odemo tamo sa jakom motivacijom da možemo da ispišemo istoriju u Kataru“, rekao je vezista Meksika Ektor Erera, koji je igrao za Atletiko Madrid pre nego što je potpisao ugovor za MLS tim Hjuston.

PROČITAJTE JOŠ

Tešku grupu C u kojoj su Poljska, Argentina i Saudijska Arabija, Meksiko dočekuje i sa brojnim povredama. Fudbaler Vulverhemptona Raul Himenes zadobio je povredu prepona, a igrač Sevilje Hesus Korona ima frakturu fibule koja će ga verovatno sprečiti da igra na Svetskom prvenstvu.

Obojica nisu bila u timu na dve nedavne prijateljske utakmice u Kaliforniji, zajedno sa Ererom, Rohelijom Funesom Morijem, Horheom Sančesom i Luisom Romom. Meksiko je pobedio Peru sa 1:0, ali je izgubio od Kolumbije sa 3:2.

Ta selekcija će odigrati još dve pripremne utakmice protiv Iraka i Švedske u Španiji, pre nego što krene za Katar.

Selektor Meksika Herardo Martino nije isključio Himesena i Koronu, ali je rekao da će to biti odluke u poslednjem trenutku.

Meksiko je kvalifikacije završio na drugom mestu, iza Kanade, a ispred SAD, ali je Martinov tim postigao samo četiri gola u poslednjih pet kvalifikacionih mečeva uprkos tome što je imao na raspolaganju i Himenesa i Koronu.

„Iz fudbalske perspektive moramo da budemo efikasniji. Odigrali smo dobre mečeve, ali se to po rezultatu ne vidi“, rekao je golman Meksika Giljermo Očoa.

Meksiko, trenutno 13. selekcija na svetu, igraće u grupi C sa Argentinom koja je treća, Poljskom koja je 26. i Saudijskom Arabijom koja zauzima 51. mesto.

Ta selekcija će igrati protiv Poljske i Roberta Levandovskog 22. novembra, potom slede Argentina i Lionel Mesi 26. novembra i na kraju Saudijska Arabija 30. novembra.

Očekuje se da će Argentina proći grupu, tako da bi prvi meč izmedju Poljske i Meksika trebalo da da odgovor o drugom putniku u nokaut fazu.

Foto: EPA-EFE/Villar Lopez

Meksiko je izgubio sa 0:2 od Brazila u osmini finala u Rusiji, što je bilo sedmi put zaredom da ta selekcija nije uspela da stigne do četvrfinala ili pete utakmice.

Meksiko se 17. puta kvalifikovao za Svetsko prvenstvo, uključujući i Katar, a samo dva puta je stigao do četvrtfinala – 1970. i 1986. godine. Meksiko je bio domaćin oba ta turnira.

Iako je Meksiko opterećen povredama, Martino je i pre septembarskih prijateljskih utakmica najavio da Havijer Ernandes Čičarito neće biti deo tima za Svetsko prvenstvo.

Čičarito je igrao na tri svetska prvenstva i najbolji je strelac Meksika svih vremena sa 52 gola.

Meksiko, a posebno Martino, suočili su se sa kritikama zbog rezultata, koje su poslale glasnije nakon poraza od Paragvaja sa 0:1 krajem avgusta.

„Znam da Meksiko ume da se takmiči i da uvek pokaže svoje lice kada za to dodje vreme“, rekao je Andres Gvardado.

„Biće veoma teško, ali mislim da smo spremni da se suočimo sa izazovom koji imamo na Svetskom prvenstvu i da najmanje prodjemo u narednu fazu“, dodao je on.

BONUS VIDEO Navijači Zvezde pevaju sa fudbalerima posle debakla u Monaku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar