Kilijan Mbape, Olivije Žiru/Foto: EPA-EFE/Ali Haider

Čudesni Mbape.

Direktno izveštavanje iz Katara donosi vam m&m’s.

Mim
.

Dok većina govori o potencijalno poslednjem Svetskom prvenstvu za dve najveće legende fudala u ovom veku – Lionela Mesija i Kristijana Ronalda, on je ponovo iskočio u prvi plan.

Zvezda šampionata u Kataru, najbolji igrač reprezentacije Francuske, najbolji strelac turnira, ali tu je tek početak nabrajanja njegovih uspeha koje je ostvario od 22. novembra kada je Francuska odigrala prvu utakmicu u Kataru pa sve do danas.

Kilijan Mbape je stigao u Katar po trofej i istoriju.

Pročitaje još

Znamo da je vrhunski igrač, ali verovatno nema puno onih koji su očekivali da će biti ovako dominantan u Kataru.

Već je postigao pet golova, na četiri utakmice, pa na listi strelaca beži čak dva gola najbližim pratiocima.

Dominaciju je najavio već u prvoj utakmici protiv Australije, kada je postigao gol u pobedi rezultatom 4:1. Nakon Australijanaca, i Danci su imali priliku da se uvere u moć ovog sjajnog igrača, koji je postigao tada oba gola za 2:1. Na utakmici sa Tunisom je odmarao, tačnije, igrao je samo pola sata budući da je selektor Didije Dešan želeo da ga odmori pred nokaut fazu, Francuzi su već pre te utakmice znali da će biti u društvu 16 najboljih ekipa.

U osmini finala protiv Poljske zabeležio je najbolji nastup na šampionatu. Postigao je dva prelepa pogotka i ponovo je bio igrač utakmice. Defanzivci Poljske gotovo da uopšte nisu imali nikakve šanse.

„Nisam znao da li da idem čvrsto ili da odustanem, on uvek ima rešenje za sve, gotovo da ne stignete ni da se postavite on je već iza vas, nikada ništa brže nisam video“, rekao je bek Poljske i Aston Vile Meti Keš nakon utakmice sa Francuskom.

Foto: AP Photo/Frank Augstein

Nema sumnje da su Englezi (naredni rivali Francuske na prvenstvu) već počeli da spremaju taktiku za njega, ako uopšte ijedna taktika može pomoći. Selektor Engleske Geret Sautgejt uveliko „lomi glavu“ pitanjem kako se odbraniti od Mbapea.

„Vidite, on je igrač svetske klase koji uvek radi ono što je potrebno. To rade vrhunski igrači. Ovo je jedan od najtežih izazova sa kojima se možemo suočiti“, rekao je Sautgejt.

Kada je u pitanju golgeterski učinak na Mundijalima generalno, već sada je dostigao nivo dvojice najboljih fudbalera ovog veka, i po mnogima, najboljih u istoriji – Lionela Mesija i Kristijana Ronalda.

Pre četiri godine u Rusiji, Mbape je postao šampion sveta sa „trikolorima“. Tada je postigao četiri gola, što sa ovih pet u Kataru već čini cifru od devet ukupno na najvećim smotrama fudbala. Nadmašio je učinak Ronalda (osam golova) od kog je mlađi 14 godina, i stao rame uz rame sa Mesijem. Kada su u pitanju golovi u nokaut fazi, već je bolji od dvojice legendarnih fudbalera zajedno. Nema sumnje da se Francuz neće zaustaviti sve dok ne prestigne i rekord Miroslava Klosea koji je postigao 16 mundijalskih golova, i postane zvanično najbolji strelac ovog takmičenja u istoriji.

Gde god se pojavi, Mbape dominira. Činjenica da njegov klub Pari Sen Žermen još uvek nije osvojio Ligu šampiona se ne odražava na njegov učinak u ovom takmičenju. Ove sezone, deli prvo mesto na listi najboljih strelaca elitnog klupskog takmičenja sa Mohamedom Salahom, sa sedam golova na šest odigranih utakmica, i nema nameru da se tu zaustavi, a prvu prilku za nastavak golgeterske serije u tom takmičenju će imati protiv Bajerna u velikom derbiju. Šta reći tek za učinak u šampionatu Francuske od 12 golova, gde je naravo takođe najbolji strelac.

Mbape sada već ozbiljno preti da nadmaši legende puput pomenutih Mesija i Ronalda, kao i Pelea i Dijega Armanda Maradone. Primera radi, Francuz je postigao 250 profesionalnih golova, za šta mu je trebalo 150 utakmica manje nego Ronaldu, i 19 utakmica manje nego Mesiju.

Stiče se utisak da je Mbape nezaustavljiv. Njegova brzina u kombinaciji sa neverovatnom fizičkom snagom je dobitna kombinacija. Po tome je specifičan, gotovo ga je nemoguće čuvati. Teško da će se naći ekipa kojoj ne može dati gol.

„On je najbolje što postoji. Morate reći da je trenutno najbolji. Mesi i Ronaldo su dominirali svih ovih godina, ali ovaj momak je naslednik trona. On je fenomenalan talenat i neko zbog koga smo uzbuđeni. Čekali smo ko će biti sledeći posle ove dvojice pomenutih, a ovaj momak je na čelu nove generacije. Nije opasan samo po krilu, ima slobodu i da ulazi u sredinu“, izjavio je bivši engleski defanzivac Rio Ferdinand.

Mbape se često pominje i po drugim, vanterenskim stvarima. Ogroman novac je oko njega i čini se da to ne utiče najbolje na njegovo ponašanje, utisak je da voli da bude u centru pažnje, zbog čega je imao i nekih nesuglasica sa saigračima iz Pari Sen Žermena.

U klubu su spremni na sve kako bi ga zadržali. Dobio je čak i funkciju sportskog direktora. Već neko vreme pominje se njegov transfer u Real Madrid koji bi mogao da nadmaši sve ostale po pitanju novca, ali do toga još uvek nije došlo i Mbape je i dalje član PSŽ.

Mbape je sasvim sigurno neko čijim potezima, golovima i rekordima ćemo se tek oduševljavati gde god bude igrao u budućnosti.

BONUS VIDEO Dragan Stojković Piksi 80 minuta pričao o Srbiji na Mundijalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar