Foto: EPA-EFE/Ali Haider

Maroko je ušao u istoriju fudbala postavši prva afrička reprezentacija koja se plasirala u polufinale Svetskog prvenstva pobedivši Portugal sa 1:0 u Kataru.

PROČITAJTE JOŠ

Pre toga su eliminisali Španiju na penale, a ključ za pobedu u Grupi F, u kojoj su igrali i sa Hrvatskom, bila je pobeda nad Belgijom od 2:0. Jedini gol koji je Katar primio na pet mečeva postigao je sopstveni defanzivac Agerd.

„Mi smo Roki Balboa ovog Svetskog prvenstva“, rekao je selektor Maroka Valid Regragi, koji je nepuna tri meseca pre početka Mundijala preuzeo klupu reprezentacije od otpuštenog Vahida Halilhodžića, koji ju je doveo u Katar. Njegova analogija nije savršena jer Marokanci u Kataru, za razliku od čuvenog filmskog boksera, nikada nisu morali da se vrate „iz mrtvih“, ali to nije bilo zamišljeno.

„Mi smo tim koji svi vole na ovom Svetskom prvenstvu jer pokazujemo svetu da možete uspeti čak i ako nemate toliko talenta i novca“, objasnio je Regragui.

„Ovo nije čudo. Mnogi će, posebno u Evropi, reći da jeste, ali mi smo pobedili Belgiju, Španiju i Portugal bez primljenog gola. Učinili smo ponosom našu naciju i ceo kontinent, a ljude širom sveta kada vide Roki, želim da navijam za njega.“

Regragui je istakao značaj istorijskog aspekta uspeha Maroka.

„Za buduće generacije je važno da smo pokazali da afrički tim može da uđe u polufinale Svetskog prvenstva, pa čak i u finale, zašto ne? Na početku šampionata, pitali su me da li možemo da osvojimo turnir. Rekao sam: Zašto ne? Možemo da sanjamo, zašto ne bismo? Bez snova nećete stići nigde, a oni ništa ne koštaju.“

BONUS VIDEO Širom Hrvatske slavi se ulazak u polufinale SP u Kataru