Katar 2022
Katar 2022; Foto: EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL

Pitanje smeštaja u Kataru jedna je od najvećih glavobolja onih koji planiraju da uživo gledaju Svetsko prvenvstvo.

Usred potražnje za sobama u Dohi, za neke navijače neće biti mesta za stanovanje (neki su već odlučili da iznajme jahte).

PROČITAJTE JOŠ

Izvršni direktor za stanovanje katarskom Vrhovnom komitetu za isporuku i nasleđe Omar al-Džaber, izjavio je da će biti dostupno gotovo 3,6 miliona soba. Ipak, ogradio se i poručio da Vlada ne može da ima kontrolu nad javnim sektorom.

„Ne možemo da kontrolišemo cene jer to nije u našoj kontroli, one se baziraju na osnovu potražnje i dostupnosti. Mislim da će biti promene cena ako bude manja potražnja. Zavisi opet od vlasmika“, rekao je al-Džaber

Situacija sa nekretninama dovela je do vrtoglavog porasta kirija. Stanovnici zemlje gde je iseljenika brojčano više od lokalnog stanovništva (u razmeri devet prema jedan), kažu da su rastuća potražnja i nedostatak soba uoči Svetskog prvenstva omogućii stanodavcima da podignu kirije za preko 40%, primoravajući stanare da se pakuju.

Al-Džaber je negirao da je država umešala prste i da je tražio od stanodavaca da raskidaju ugovore.

„Nemamo takve zahteve, ali iskreno, ne kontrolišemo šta se dešava na tržištu, Jedna od navažnijih stvari koju tražimo od svakog vlasnika je da ako želi da njegov objekat bude u našoj ponud, mora da bude prazan“, rekao je direktor.

Očekuje se da će sledećeg meseca u Katar pristići još 1,2 miliona navijača.

Mnogi dugogodišnji stanari kažu da su bili proterani da bi napravili mesta za za igrače, osoblje i navijače.

Drugi podstanari koji su obnavljali zakup prijavili su da se na njihovim stanovima pojavljuju znakovi koji označavaju zgrade kao „izabrane od strane vlade za domaćine gostiju i događaja Svetskog prvenstva 2022“.

„Najviše zgrada u ponudi na našem portalu su nove zgrade. Posebno ako pričamo o Lusailu, nekim zgradama u centru Dohe, Brava projekat“.

Bogati Katar nije nije štedeo novca u svojim velikim planovima za njihovo prvo Svetsko prvenstvo.

„Ovaj turnir je za sve koji žive u Kataru, rekao je al-Džaber.

Svetsko prvenstvo počinje 20. novembra, a finale je na programu 18. decembra.

BONUS VIDEO Istraži Katar – šetnja Dohom po paklenim vrućinama, šoping molovi i stari deo grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar