Joško Gvardiol
Joško Gvardiol; Foto: EPA-EFE/Georgi Licovski

Za mnoge je najbolji štoper Svetskog prvenstva, a time i čitavog sveta. Očekuje se da ostvari rekordan transfer već ove zime, ali je njegova priča i te kako zanimljiva.

Direktno izveštavanje iz Katara donosi vam m&m’s.

Mim
.

PROČITAJTE JOŠ

Rođeni Zagrepčanin ima 20 godina i na pragu je da postane novi svetski rekorder.

Joško Gvardiol je po mnogima najbolji defanzivac na Svetskom prvenstvu, a sada se timovi otimaju za njegov potpis. Rukovodstvo Lajpciga ima pune ruke posla, ali i slatke muke da izabere pravu.

Pep Gvardiola je zacrtao Joška kao prvu opciju i spreman je da plati pravo bogatstvo. Pominje se cifra od čak 110 miliona evra, plus još 20 procenata od sledeće ponude, preneo je „Footmercato“.

Tako želi da matira sve koji bi hteli da vide mladog štopera u njihovom timu.

Mančester junajted je spreman da izjednači tu ponudu (upravo su „crveni đavoli“ aktuelni rekorderi nakon dovođenja Harija Megvajera), a Čelsi je shvatio da je to previše novca.

Real i Barselona bi ovakav transfer mogli da priušte tek na leto. Bajern ima male šanse jer finansijski ne može da parira.

Gvardiol je brzo prošao put od mirnog i povučenog momka koji je putovao na trening tramvajem do mladića koji je postao najpoželjniji neženja u Hrvatskoj.

I dok je sada fudbalski heroj Hrvatske, malo je poznato da je malo nedostajalo da ostavi fudbal već u mlađim kategorijama.

Jednom prilikom je ispričao kako je izgubio volju da trenira.

„Dolazim na trening sa voljom i da me neko tamo ponižava. Imao sam problem što sam doslovno imao popodnevnu nastavu, a trening je bio predveče, pa me tata čeka ispred škole i vozio me na trening. Ja jedem sendvič u automobilu, ne stignem ni da večeram, ni ništa, a onda dođem na trening i tamo bude sve i svašta. Dođe utakmica ne igram i jednostavno sam izgubio volju. Zapitao sam se zašto treniram kad dajem maksimum, sve, a nedovoljno da odradim 45 minuta. Neće biti ceo život jedan te isti trener. Ipak, to je prošlo, došao je novi trener koji je video gde sam“, pričao je Gvardiol u podcastu „Inkubator“.

Gvardiol je nedavno postao poznat i kao hrvatski Zoro zbog maske koju mora da nosi. Naime, na jednom meču se sudario sa saigračem iz Lajpciga, zadobio je prelom nosa, ali i povredu oka. Doktori su mu dozvolili da nastupu u Kataru samo pod uslovom da sve vreme nosi masku. Ni u jednom trenutku nije delovalo da mu to smeta.

Kada se sudario sa saigračem na susretu ne samo da je polomio kost nosa, već je došlo i do posekotine ispod oka koja bi mogla da mu pravi problem. Upravo zbog toga je morao da postane Betmen, barem u toku Mundijala.

Naknadne analize će pokazati da li će biti potrebno da nosi masku i kasnije u toku karijere (bilo je primera igrača poput Ričarda Hamilton u NBA da su je nosili i kada više nisu morali), ali je posebno zanimljivo

„Joško je izgledao poput boksera nakon 12 rundi“, slikovito je objasnio Marko Roze.

Evo i kako je to izgledalo na fotografiji koju je Joško objavio uz opis „trebalo bi da vidite kako je izgledao drugi“.

Joško Gvardiol
Joško Gvardiol; Foto: Screenshot Instagram josko_gvardiol

Upravo ta povreda mu je izmenila život jer je postao još upadljiviji na terenu i intrigantniji navijačima, ali bi u slučaju da mora da nosi masku i nakon prvenstva uticala u potpunosti na njegovo bavljenje fudbalom.

Otac kog je Joško često pominjao i dan danas radi isti posao. Prodaje ribu na zagrebačkoj pijaci Dolac.

Tata Tihomir to čini već punih 40 godina, istakao je da Joška boli noga, ali da će biti spreman za Maroko.

Očekuje se da nakon svega prikazanog u Kataru Gvardiol dobije barem nagradu za najboljeg mladog igrača turnira. Najveći konkurent mu je Enco Fernandez i mnogo će zavisiti od rezultata Argentine u finalu u nedelju od 16.00.

BONUS VIDEO Reakcije navijača Hrvatske nakon meča sa Argentinom