Đani Infantino/Foto: EPA-EFE/MOAHAMED MESSARA

Teške reči prvog čoveka najveće fudbalske organizacije

Predsednik FIFA Đani Infantino održao je konferenciju za medije uoči starta Svetskog prvenstva u Kataru.

PROČITAJTE JOŠ

Švajcarac je rekao da je licemerno da evropske zemlje govore o ljudskim pravima u Kataru.

Brojne kritike su upućene na račun FIFA, pre svega zbo velikog broja smrti migrantskih radnika tokom priprema za Mundijal, ali i tretmana LGBT populacije.

„Danas imam jaka osećanja. Osećam se kao Katarac, kao Arapin, kao Afrikanac, kao gej, kao migrantski radnik, kao osoba s invaliditetom“, počeo je Infantino.

Napao je čitavu Evropu upravo zbog velikog broja kritika.

„Ja sam Evropljanin. Za ono što smo mi širom sveta radili tri hiljade godina, trebalo bi da se izvinjavamo isto toliko, pre nego što dajemo moralne lekcije. Ako je Evropi zaista stalo do sudbine tih ljudi, mogu da stvore legalne kanale, kao što je Katar učinio, da određeni broj tih radnika može da dođe u Evropu i da radi. Dajte in budućnost i nadu, teško mi je da razumem kritike. Moramo da investiramo u te ljude, u obrazovanje i da im damo bolju budućnost. Mnogo toga nije savršeno, ali za reforme i promene potrebno je vreme“, rekao je Infantino i dodao:

„Teško mi je da razumem kritiku. Moramo da ulažemo u pomoć ovim ljudima, u obrazovanje i da im damo bolju budućnost i više nade. Svi treba da se obrazujemo, mnoge stvari nisu savršene, ali za reformu i promene je potrebno vreme. Ova jednostrana moralna lekcija je samo licemerje. Pitam se zašto niko ne priznaje napredak koji je ovde napravljen od 2016. godine.“

Pričao je i o konačnoj odluci da na stadionima ne bude prodaje alkoholnih pića.

Đani Infantino/Foto: EPA-EFE/MOAHAMED MESSARA

„Ako je to najveći problem koji imamo za Mundijal, onda ću odmah da dam ostavku i da idem na plažu da se opustim. Biće mnogo fan zona u kojima će alkohol moći da se kupi. Mislim da ćete preživeti ako ne pijete pivo tri sata. Pogotovo što su ista pravila u Francuskoj, Španiji, Portugalu, Škotskoj. Ovde je to velika stvar jer je ovo muslimanska zemlja. Ne znam zašto, pokušali smo, i zato je odluka kasno donesena, pokušali smo da vidimo da li je moguće“, završio je Infantino.

BONUS VIDEO Dobro dosša Irina: Saigraći oduševili Sergeja Milinkovića Savića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar