Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic

Odlazak Ričmonda Boaćija iz Crvene zvezde obeležila je jedna za srpske uslove uobičajena vest - fudbaler iz Gane oprostio je Crvenoj zvezdi dug od 250.000 evra.

PROČITAJTE JOŠ...

I dok ova informacija svakako ide u prilog tezi da je Boaći tokom dva mandata u „Ljutice Bogdana“ razvio izuzetno čvrstu vezu sa crveno-belima i iskreno zavoleo klub, postavlja se pitanje kako je Zvezda, nakon četiri godine u Evropi, uopšte došla u situaciju da je oproštaj duga još uvek aktivan trend?

Do pre nekoliko godina, priča o oproštaju duga bila je uobičajena pojava u srpskom fudbalu, a Crvena zvezda i Partizan su se maltene utrkivali ko će pre da objavi informaciju da je neki fudbaler po odlasku svoju ljubav dokazao tako što se odrekao zarađenog novca. Tako su svojevremeno dug Zvezdi opraštali Miloš Ninković, Ognjen Koroman, Filip Kasalica, Vukan Savićević, Darko Lazović, aktuelni pomoćnik Dejana Stankovića Nenad Milijaš…

Činilo se da će situacija nakon ulaska u Ligu Evrope pre četiri godine biti bolja, a to pitanje se više nije postavljalo nakon dva uzastopna učešća u Ligi šampiona.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Zvezda je u sezoni 2017/2018 od UEFA prihodovala 5.168.341 evro kao učesnik šesnaestine finala Lige Evrope (takmičenje završila porazom od moskovskog CSKA ukupnim rezultatom 1:0).

Godinu dana kasnije čudo u Austriji u vidu remija protiv Salcburga nakon dva gola minusa Zvezdi je u kasu donelo 22.334.000 evra od UEFA (računajući i četiri boda osvojena u grupnoj fazi).

U sezoni 2019/2020, Zvezda je ponovo došla do grupne faze, na osnovu čega je dobila 15.250.000 evra, potom savladala Olimpijakos i inkasirala još 2.700.000 evra. Finansijski izveštaj za prošlu sezonu bi trebalo da izađe u februaru, ali je jasno da su crveno-beli i prošle sezone dobili oko 18.000.000 evra.

Što se ove sezone tiče, Zvezda bi od plasmana u grupnu fazu Lige Evrope trebalo da inkasira 2.920.000 evra od samog plasmana, plus 1.710.000 zbog tri pobede, kao i 380.000 zbog dva remija, a kao drugoplasirani tim svoje grupe Zvezda će prihodovati još najmanje 500.000 evra.

Ako na to dodamo i brojne transfere, poput Boaćijevog odlaska u Kinu, prodaje Nemanje Radonjića Olimpiku iz Marseja, Matea Garsije Arisu, dolazimo do podatka da je Crvena zvezda od sezone 2017/2018 do danas od UEFA i od transfera prihodovala blizu 60.000.000 evra.

Istina je da je pandemija koronavirusa i činjenica da su utakmice igrane pred praznim tribinama „izbila“ još najmanje milion evra Zvezdi od prodaje ulaznica (još nije izvesno da li će publika moći na tribine protiv Milana), ali je veliko pitanje da li bi taj milion zapravo promenio nešto, jer problem nije u tome što je Boaći crveno-belima oprostio dug, već njegovom samom postojanju.

Jasno je da se svi klubovi nalaze u teškoj situaciji, kao i da veliki broj klubova pokušava da sa igračima postigne sporazum o smanjenju plate kako bi izbegli kolaps, ali izuzetna retkost u evropskom fudbalu jeste da jedan od najboljih fudbalera tima po isteku ugovora uopšte bude u situaciji da o tome i razmišlja.

Pitanje koje se samo nameće jeste – kakvo je zaista finansijsko stanje na „Marakani“, i koliko su zapravo u Ljutice Bogdana stabilne noge na kojima se klub trenutno nalazi? Odgovor na to pitanje verovatno nećemo dobiti u skorijoj budućnosti, ali ovaj Boaćijev gest, ma koliko on dobrovoljan bio, svakako ne sluti na dobro.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar