Foto: EPA/BRUNO BEBERT

Fredi Adu je bio jedna od najvećih nada svetskog fudbala, na početku karijere obarao je sve moguće rekorde, a kasnije bio prekobrojan i u Jagodini.

Ovaj američki fudbaler rođen u Gani je tako postao jedna od onih „šta bi bilo, kad bi bilo“ priča, ali i legenda igrice „Fudbal menadžer“.

Ukoliko ste početkom 21. veka bili jedan od pasioniranih igrača ove video igrice sigurno bi vam jedan od poteza bio dovođenje ovog mladog fudbalera.

PROČITAJTE JOŠ

Neobično brzo bi se razvijao i za samo nekoliko godina bio rame uz rame sa Ronaldom, Zinedinom Zidanom i drugim vedetama fudbala. Ipak, ovo nije bilo ni približno slično stvarnosti, iako je isprva delovalo da će biti tako.

Adu je prvi profesinalni ugovor potpisao sa 14 godina sa DC junajtedom i tada je bio nazivan „novim Peleom“. Ipak, samo dve godine kasnije napustio je ovaj klub, do bi do kraja karijere nastupao za 15 različitih timova u devet zemalja.

Isprva je sve bilo toliko dobro, da bolje nije moglo…

POČETAK IZ SNOVA

Postao je najmlađi sportista u istoriji SAD koji je potpisao profesionalni ugovor nakon što je draftovan 2004. godine u MLS ligi. Samo tri meseca kasnije je postao i najlađi igrač u MLS ligi (3. april 2004. godine), a dve nedelje kasnije je postao i najmlađi strelac golom protiv Metrostarsa. Sezonu u DC junajtedu je završio sa 30 odigranih mečeva, postignutih pet golova i sa tri asistencije. Za tri godine u Vašingtonu je odigrao 87 mečeva, koliko i u narednih osam godina!

Čak i pre tog perioda je bio na ceni, pa je 2000. godine dobio ponudu Intera da za 750.000 dolara postane deo njihove omladinske škole, na šta je njegova majka Emilija uzvratila da njen sin nije na prodaju, u želji da ga zadrži u SAD. Sina koji je već 2005. godine bio nominovan za najboljeg mladog fudbalera sveta u izboru FIFA.

Ipak, Adu je ubrzo shvatio da ime mora da izgradi u Evropi i da je Severna Amerika postala fudbalski premala.

U novembru 2006. godine je stigao na probu u Mančester junajted, ali nije dobio radnu dozvolu. Nekoliko nedelja je trenirao sa omladinskom školom, pre nego što je odlučio da se vrati u SAD.

Onda je 2007. godinu proveo u Ril Solt Lejku, a nakon sjajnih partija za SAD na Svetskom prvenstvu za mlade prešao je u Benfiku za samo dva miliona dolara.

„NAJVEĆA GREŠKA U KARIJERI“

Nakon solidne prve sezone povukao je potez koji mu je zauvek uništio karijeru, barem tako on tvrdi.

„Najveća greška koju sam napravio u karijeri je pozajmica u Monako. Da mogu da promenim tu odluku, nikada ne bih prihvatio pozajmicu i napustio Benfiku“, rekao je ove nedelje Adu.

„Ima sam tri trenera za godinu dana u Benfiki. Bilo je toliko konfuzije u tom klubu da sam mislio da je rešenje samo da odem u drugi klub što je pre moguće“, objasnio je Adu.

To je bila upravo sezona kada je Anhel di Marija igrački eksplodirao i kasnije iz portugalskog velikana prešao u Real Madrid.

„Došao sam u Benfiku istovremeno kad i Di Marija. U prvoj godini sam bio bolji. Igrao sam bolje od njega, ali sam odlučio da odem na pozajmicu, a Di Marija je doneo odluku da ostane. Šta se desilo? Postao je starter i godinu ili dve kasnije je prešao u Real Madrid, dok sam ja nastavio da idem od pozajmice do pozajmice“, rekao je Adu.

Nakon Monaka su usledile pozajmice u Belenenseš, Aris i Rizespor (svuda odigrao jednocifren broj utakmica, a samo u grčkom klubu postigao jedan gol), pre nego što je u Filadelfiji odigrao 35 mečeva za dve godine i postigao sedam golova.

Preskakao je stepenike i to mu se obilo o glavu, a u prilog mu nije išlo ni šuškanje da je kao i većina igrača poreklom iz Afrike lažirao datum rođenja.

„Svi govore da nemam godina koliko zapravo imam. Govore da imam 20 godina. Samo zato sam crn i jer sam Afrikanac, svi misle da lažem“, kroz plač je rekao saigračima u trenutku kada je imao samo 11 godina.

Bio je ispred vršnjaka po umeću, pa su mnogi sumnjali u tačnost krštenice. Ipak, nije to bio jedini problem, bilo je to nešto na šta nije mogao da utiče, ali je i sve što je do njega radio potpuno pogrešno.

Pričalo se da je noćna mora za svaku svlačionicu, da ga je uzdizanje američkih medija koji su od njega pravili fudbalskog heroja pre nego što je nešto i uradio ostavilo posledice na njemu. Bilo je nemoguće prići mu i popričati sa njim, njegov ego je bio ogroman.

Ipak, talenat se i dalje nije dovodio u pitanje, iako sve drugo jeste.

BEZ MINUTA U JAGODINI

Nakon Filadelfije i dva meča u Bahiji, Fredi Adu stiže i u Srbiju.

Trebao je da obuče Jagodine 2014. godine koja je u predstavljanju objasnila da je „jedan od najpoznatijih i najkupovanijih igrača ikada na poznatoj kompjuterskoj igrici ‘Football Manager'“.

Ipak u dresu „ćurana“ nije odigrao nijedan minut od leta do zime 2014. godine, pa je ubrzo usledio i rastanak.

Čak je i u tom periodu objavljivao slike sa atraktivnim plavušama, skupim satovima, a u 25. godini kada je trebao da bude na vrhnucu doživeo je da je u dve godine skupio samo 59 minuta fudbala za dve sezone. Nijedan od tih minuta nije bio u dresu Jagodine.

Prisustvovao je utakmici Jagodine i Kluža u kvalifikacijama za Ligu Evrope u trenutku kada je pregovarao lične uslove.

„Uzbuđen sam što sam ovde, sve je ovde pozitivno. Raduje me Srbija, Jagodina, stadion, ovo je i više nego što sam očekivao“, rekao je Adu za medije.

Rekao je da je čuo za naše fudbalere i izdvojio Branislava Ivanovića kao jednog od onih poznatih asova.

Na konferenciji za štampu nakon parafa je ponovio ono što je govorio tokom pregovora, a sada kada znamo za problem sa egom, poslušajte kako zvuče ove reči:

„Veoma sam uzbuđen da sam ovde. Svi su bili izuzetno korektni od igrača do stručnog štaba. Igrao sam za različite klubove DC junajted, Benfika, Monako, Aris i brazilska Baija. Potrudiću se da ovde pokažem umeće fudbala stečenog u dosadašnjoj karijeri“, rekao je Adu.

Nakon Jagodine platu je dobijao najpre kao promoter jednog noćnog kluba u Vašingtonu. Iskoristio je popularnost u trenutku kada nijedan fudbalski klub na svetu nije želo da ga vidi u svojim redovima.

Onda se pojavila ponuda finskog Kupsa u kome je odigrao tek tri meča, bio na kraćoj pozajmici, pa se vratio u SAD u želji da spase karijeru.

U Tampa Bej Rovdisima je odigrao 12, a u Las Vegasu 14 mečeva.

Priča o zvanično 31-godišnjem fudbaleru (ili jednoj od većih fudbalskih prevara) i dalje traje, a Adu je od ove godine član švedskog Esterlena.

Pogađate, nije odigrao nijedan minut…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar