Foto: Starsport

Roma, Čukarički i Zvezda su delili profit

FIFA je još 2015. odlučila da klubovi dobiju udeo od učešća svojih igrača na Mundijalu, očekuje se da se ovaj put, baš kao i pre četiri godine u Rusiji, raspodeli suma od 209.000.000 dolara.

PROČITAJTE JOŠ

Dalje sve zavisi od udela klubova i igrača kada dođe do Mundijala i konačnog obračuna, kada se spusti zavesa na događaj u Kataru.

Prošli put, 2018. je tek u decembru bilo poznato tačno koliko je koji klub zaradio od učešća igrača na turniru, a u Srbiji su profitirali Crvena zvezda, Partizan i Čukarički.

Prema tome Crvena zvezda je dobila 328.280 dolara, Partizan 246.210, a Čukarički sumu od 82.070 dolara.

Prihod klubova zavisi od više faktora, ne zavisi samo od broja „dnevnica“ koje su iznosile 8.530 dolara. FIFA ima posebnu klauzulu gde udeo zavisi od toga koliko dugo igrač pripada klubu u poslednje dve godine, zaključno do poslednjeg dana učešća na Mundijalu.

Pošto je Nemanja Radonjić jedan deo tog perioda proveo u Čukaričkom, doneo je novac i Brđanima. Milan Rodić je takođe bio učesnik Mundijala, ali Zvezda nije dobila pun iznos za njega jer je bio u inostranstvu do 21. jula 2017.

Partizan je zaradio od Vladimira Stojkovića i Nikole Milenkovića koji je ranije otišao u Fjorentinu. Takođe, Partizan je profitirao i od Andrije Živkovića, jer je bio u Partizanu nedelju dana pre odlaska u Benfiku 5. jula 2016.

Posebno je bilo zanimljivo što je od Nemanje Radonjića profit uzela i Roma, pošto se iz redova Vučice vratio u Srbiju da oživi karijeru, a period je obuhvatio termin plaćanja.

BONUS VIDEO Slavlje na ulicama Skoplja posle baraž meča sa Italijom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram