Protest navijača Partizana na Terazijama Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Optužili navijače da rade za opoziciju.

Kada pomislite da u fudbalskom klubu Partizan ne može ništa vas šokira, oni uspeju nekako da prevaziđu standarde blamiranja koje su postavili i koji su se pokazali ekstremno visokim.

Sada je na površinu isplivala žalba koju su crno-beli uputili UEFA kako bi osproili odluku o kazni da igraju jedan meč bez navijača zbog uvredljivih skandiranja i koja je poprilično blamantna.

PROČITAJTE JOŠ

„Klub osuđuje skandiranje ‘Vučiću pederu!’ i smatra ga ekstremno neprikladnim. Klub se distancira od povika i smatra da manjina u Srbiji izražavanjem političkih stavova nanosi uvredu fudbalskoj utakmici“, stoji u žalbi Partizana na pomenutu zbog homofobičnih i rasističkih ispada navijača na utakmicama kvalifikacija protiv Nordsjelanda i Sabaha.

Teško je objasniti kakvu uvredu samoj utakmici nanose navijači ovim skandiranjem, ali jasno je da ovakvim saopštenjima uvredu čelni ljudi kluba nanose Partizanu.

Samo, nisu se tu zaustavili.

„Klub bi, takođe, želeo da istakne da su ovi povici zapravo neprikladne političke parole i da predstavljaju alat u borbi političkih oponenata sa predsednikom Vučićem i da stoga nisu homofobični“, navodi se  u dopisu koji je iz Humske poslat u Nion i na koji je stigao odgovor.

UEFA ovaj argument nije prihvatila i Partizanu nije ublažena probitno izrečena kazna od 70.000 evra i zatvaranja stadiona u prvoj narednoj evropskoj utakmici.

Nije prethodno bila prihvaćena žalba ni na deo koji crno-bele tereti za rasizam, a tiče se povika „pi*ko ciganska“ upućenih fudbalerima Sabaha bošnjačke i srpske nacionalnosti, nakon što su, „nezadovoljno gestikulirali u pravcu glavnog sudija posle odluka u korist Partizana“.

Partizan smatra da su igrači Sabaha provocirali domaće navijače i tada, ali i na konferenciji za medje uoči meča

„S tim u vezi, Klub odbacuje diskriminišuću konotaciju u povicima s tribina, istim koje skandiraju navijači i fudbaleri Crvene zvezde, koji sebe nazivaju ‘ciganima’“, stoji u saopštenju u sramnom prevodu na engleski koji je glasio „džipsi pusi“.

I ovaj argument je odbačen.

Partizan čeka prazan stadion na sledećoj evropskoj utakmic, a pošto je kazna uslovna, svaki sledeći prekršaj povlači dramatičnije sankcije i potencijalno izbacivanje iz Evrope.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar