Foto: Emir Sadovic/Starsport

U više navrata je iz tabora Partizana isticano da je kruševački Napredak najteži njihov rival, ali taj naslov ponovo ima Novi Pazar.

Klub iz Raške oblasti se vratio u elitni rang takmičenja, na volšeban način iskoristivši uvođenje takozvanog „španskog sistema“.

PROČITAJTE JOŠ

Pročitajte još: Očajan teren, očajna odbrana – Partizan pao u Pazaru!

Prema njemu, ukoliko klub koji stekne pravo učešća u višem rangu bude odbio da to učini ili ne bude imao sredstava, njegovo mesto će dobiti klub koji najviše plati.

I to je Novi Pazar učinio, te dobio superligaški status, iako je prethodnu sezonu u Prvoj ligi Srbije završio tek na desetom mestu tabele.

Pročitajte još: “Logično je da je Partizan imao posed, čekali smo šanse”

Mesto u eliti se pojavilo pošto je filijala Crvene zvezde, ekipa Grafičara odustala od prilike da ode u veći rang, uz timove Zlatibora, Bačke i Metalca.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Kako će iz Superlige na kraju takmičenja ispasti čak šest klubova, Novi Pazar je s razlogom smešten u grupu timova koji će se boriti za opstanak, ali bi pobeda nad Partizanom mogla da unese novi impuls i energiju u klub.

To nije slučaj sa Partizanom.

Vicešampion Srbije se sapleo već na drugom koraku u novoj sezoni, a odjeci su bili toliki da je trener Savo Milošević čak hteo da napusti tu poziciju, ali je dobio podršku uprave i odlučio da se predomisli.

Ali, nije samo on „stradao“ u Novom Pazaru. To se događalo i njegovim prethodnicima, naročito u deceniji koja je na izmaku.

Ubedljive pobede od 5:0 i 3:0 tokom 2011. godine su praćene remijem u martu sledeće, na debiju Avrama Granta – na pazarskom stadionu bilo je 1:1.

Tada je bilo mnogo povika na suđenje, generalni utisak je bio da je Partizan bolji rival, ali je na kraju morao da juri izjednačenje i da navede navijače da se ponovo prisete vremena kada je na klupi sedeo Aleksandar Stanojević.

U aprilu 2013. godine Partizan je ponovo kiksnuo, ali ovoga puta bez golova, a u tom momentu je Crvena zvezda stigla na dva poena zaostatka, iako je večiti rival prethodno imao i 11 bodova prednosti.

Sličnost sa nedavnim duelom su pogođene prečke fudbalera Partizana i činjenica da je Novi Pazar svoje šanse tražio iz kontranapada, a ostaće upamćeno i da je tog dana odlukom trenera Vladimira Vermezovića debitovao tada 17-godišnji Andrija Živković.

U naredne četiri utakmice Partizan nije uspeo da savlada ekipu Novog Pazara, upisana su tri remija, dva na gostovanju i jedan poraz, 1. avgusta 2015. godine.

Utakmicu trećeg kola Superlige obeležili su žustar fudbal i zapaljiva atmosfera na tribinama koja je pomogla domaćem sastavu da pobedi sa 3:2.

Junak tog meča bio je Stefan Aškovski, u tom trenutku igrač Partizana na pozajmici u Novom Pazaru koji je iznudio dva penala i postigao dva gola.

To je bila prva pobeda Novog Pazara u istoriji nad Partizanom, a novu priliku na svom terenu za to dobio je u aprilu 2017. godine.

Prethodno su crno-beli u dva meča postigli sedam golova i ostali sa mirnom mrežom na svom terenu, pre nego što su se krenuli u novi put ka Raškoj.

Pazarci su poveli već u trećem minutu, ali je mašinerija trenera Marka Nikolića uspela da stigne do preokreta i upiše pobedu od 3:1.

To nije uspeo Miloševićev tim. Opet su poveli domaći u Novom Pazaru, Partizan je poveo sa 2:1, ali nije uspeo da postigne treći, već je protivniku dozvolio još dva, koji su značili i prvi poraz u sezoni, već u drugom kolu.

Rezultati:

13. avgust 2011. Partizan – Novi Pazar 5:0

21. septembar 2011. Novi Pazar – Partizan 0:3

3. mart 2012. Novi Pazar – Partizan 1:1

28. oktobar 2012. Partizan – Novi Pazar 3:1

28. april 2013. Novi Pazar – Partizan 0:0

10. avgust 2013. Partizan – Novi Pazar 4:3

22. februar 2014. Novi Pazar – Partizan 0:0

30. novembar 2014. Novi Pazar – Partizan 1:1

16. maj 2015. Partizan – Novi Pazar 1:1

1. avgust 2015. Novi Pazar – Partizan 3:2

21. novembar 2015. Partizan – Novi Pazar 3:0

6. novembar 2016. Partizan – Novi Pazar 4:0

13. april 2017. Novi Pazar – Partizan 1:3

5. avgust 2020. Novi Pazar – Partizan 3:2

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare