Foto: Screenshot Twitter West Ham Central

Ko je mogao da nasluti da će jedan navijač postati heroj dana u Engleskoj.

Knolsi, stari navijač Vest Hema, dospeo je na mnoge naslovne strane jer je stao da spreči napad huligana na „civile“, „obične navijače“ i na deo tribine gde su se nalazile i porodice fudbalera engleskog kluba.

PROČITAJTE JOŠ

Vest Hem je i u revanšu pobedio AZ Alkmar sa 1:0 i sa ukupnih 3:1 izborio finale Lige konferencija, a to je naljutilo navijače jer su gledali kako rivalski fudbaleri slave pobedu.

Huligani iz Holandije su pokušali da dođu do navijača Vest Hema i da se sa njima obračunaju, sjurili su se prema loži. Policija i redari su reagovali sporo, pa su navijači Vest Hema sami počeli da se brane. Čak se videlo kako Mihal Antonio i Flin Dauns preskaču reklame, te da se tuku sa članovima obezbeđenja.

Jedan stariji navijač „čekićara“ je sam nokautirao nekoliko navijača. Ubrzo mu je stiglo pojačanje, ali je on bio prva linija odbrane ostalih običnih navijača.

Ubrzo su ga prepoznali i ostali navijači.

„Pa to je Knolsi, legenda engleskih tribina još od 80-ih! Čovek koji živi za Vest Hem“, pisali su navijači.

Spasao je čak i devojku Tila Kerhera, defanzivca kluba.

Supruga Alfonsa Areole je napisala da je Knolsi junak večeri, a sada ga već zovu „Anđeo Alkmara“. On ima 58 godina, četvoro dece, električar je i oporavlja se od operacije ugradnje veštačkog kuka. Novinare je dočekao sa ogrebotinama i modricom na oku.

„Ja nisam heroj, samo sam uradio ono što sam morao. I nije istina da sam jedino ja odbijao napadače. Još jedan tip je radio isto. Jednostavno, ne volim nasilnike, one koji napadaju slabije i morao sam da učinim sve da pokušam da ih zaustavim. Tako sam vaspitao i svojih četvoro dece. Uvek će ustati u odbranu žena, dece i slabijih.

Pomislio sam kako je najbolji način odbrane napasti. Nisam im htio dopustiti da se probiju do onih iza mene i napadnu ih. Ja sam, kao i ostali navijači „čekićara“, tamo u Alkmaar došao mirno, porodično, sa zetom i prijateljom. No, onda sam vidio ultrase AZ kako se okupljaju i kreću u napad prema tribini naših navijača. Mi smo im bili na putu, pa su odlučili da napadnu i nas, ali ja sam pomislio kako je najbolje stati na vrh stepenica kojima se ulazi na našu tribinu i odbijati jednog po jednog. Naravno da su me izudarali, ali to mi i je bila namera. Da primim udarce dok ne dođe pojačanje. Odbio sam barem četvoricu, ali dvojica su mi došli s leđa te me nekoliko puta udarili u lice.“

Pojasnio je da nije huligan kako ga predstavljaju.

„Nikada nisam bio u nikakvim nevoljama, ja sam samo obični navijač West Hama s godišnjom ulaznicom, redovan na domaćim mečevima. Na gostovanja ne idem često jer mi žena ne bi bila srećna s tim. Evo, pogledajte kakav sam ja ‘huligan’. Vidite ovaj veliki ožiljak na desnom boku. To je od nedavne operacije kojom mi je ugrađen veštački kuk!“

Jedino žali što nema kartu za finale.

„Ne želim da taj ružni napad na nas zaseni fantastično veče u kojoj je Vest Ham izborio istorijsko finale evrokupa. Žao mi je jedino što nikako nisam mogao doći do karata za tu utakmicu, koju ćemo za dve nedelje u Pragu igrati protiv Fjorentine. Jako bih voleo da budem na toj utakmici. Nadam se da na njoj neće biti nikakvih nereda i da ćemo samo uživati u fantastičnoj utakmici.“

BONUS VIDEO Opšta tuča fudbalera Tajlanda i Indonezije u finalu Igara Jugoistočne Azije