Foto: Screenshot Youtube France 3 Bretagne

Kada bi trebalo nabrojati najbolje napadače Francuske u istoriji verovatno u Top 10 listi mnogi ne bi stavili ime Stefana Givarša, ali...

Givarš je bio isto ono što je godinama kasnije bio Olivije Žiru na Mundijalu u Rusiji 2018. godine. Givarš je bio taj sidraš od kog je polazila svaka akcija na Svetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj kada su „galski petlovi“ predvođeni maestralnim Zinedinom Zidanom po prvi put postali šampioni planete. Pet puta je bio starter, pet puta je zamenjen. Ipak, njegov doprinos su uvek isticali svi igrači, ali i tadašnji selektor Eme Žake.

PROČITAJTE JOŠ

Givarš danas ima 53 godine, a ostao je upamćen kao napadač Gingampa, Oksera i Rena (uz nešto slabije epizode u Njukaslu, Rendžersu i Olimpijakosu).

Tokom 2009. godine se našao i na listi Top 50 najgorih pojačanja u Premijer ligi. To je zasnovano na činjenici da je u Njukaslu odigrao četiri meča i postigao tek jedan gol, a onda je prodat Okseru za velikih 4,1 miliona evra.

Prozivali su ga da je najgore pojačanje u istoriji Premijer lige dok je igrao u Njukaslu, na to je imao neočekivan odgovor.

„Nema svrhe trošiti reči o listu kao što je „Dejli mejl“, uostalom u Njukaslu sam počeo samo dve utakmice, odigrao ukupno četiri i postigao jedan gol, protiv Liverpula. Ali moram da kažem da nijedan trener nije imao tako malo poštovanja prema meni, kao Rud Gulit, koji je bio običan turista. Znao je da se pojavi samo sredom i subotom na dan utakmice, a preostalo vreme je provodio sa suprugom u Holandiji. Uostalom, šta su Englezi osvojili osim Svetskog prvenstva 1966. godine“, rekao je tada.

A šta danas radi?

Iako mnogi fudbaleri zarade toliko da posle karijere mogu da leškare po ceo dan on se odlučio na drugi pristup. Mnogo, mnogo drugačiji od uobičajenog.

„U poslu s bazenima sam 17 godina. Na čelu firme je moj prijatelj, koji mi je rekao da razmišlja o otvaranju bazenskog odeljenja i da traži prodajnog predstavnika. Budući da sam tada bio nezaposlen, rekao sam mu da ću mu pružiti ruku i, 17 godina kasnije, još uvek radim s njim“, rekao je za RMC.

Pojasnio je i kako izgleda njegov život sada.

„Vodim uravnotežen život. Nemam potrebu da budem stalno ispred kamere ili mikrofona. Putujem ceo dan, sve ide vrlo dobro, a noću se vraćam kući“, poručio je Givarš.

BONUS VIDEO Spektakularan gol Filipa Đuričića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar