Foto: EPA-EFE/CIRO FUSCO

Italijani su ponovo glavna priča.

Posle deceniju tavorenja u Evropi daleko od vrha i borbe sa najboljim klubovima, italijanski timovi su se konačno probudili i igraju jednu od najboljih sezona u 21. veku.

PROČITAJTE JOŠ

U sva tri evropska takmičenja za sada guraju sjajno i ovo bi mogla da bude najbolja godina u novijoj istoriji.

Roma je osvajanjem Lige konferencija prošle sezone nagovestila izlazak italijanskog klupskog fudbala iz senke jer je od Lige šampiona koju je osvojio Inter 2010. godine samo Juventus uspevao da parira najboljim evropskim timovima u nekoliko sezona. Paradoksalno, ali čim je ekipa iz Torina ostala bez trona u Italiji i nekoliko ekipa ušlo u borbu za vrh italijanskog fudbala, krenuli su i bolji rezultati u Evropi.

Sada je čak sedam timova u igri u sva tri takmičenja i sa šansama da se makar jedan trofej donese u Italiju na kraju godine.

Foto: EPA-EFE/SERENA CAMPANINI

Kada je Liga šampiona u pitanju, sva tri tima koja koja su se našla u nokaut fazi najjačeg takmičenja ostvarili su pobede u prvim mečevima. Napoli je u najboljoj poziciji da dođe do četvrtfinala.

Tim iz Napulja koji nezadrživo hita ka tituli prvaka Italije je sa 2:0 savladao Ajntrat u gostima i uzevši u obzir sve što je prikazao, ima veliku šansu da se plasira među osam najboljih timova u Evropi.

Zvanični šampion Italije Milan je na svom terenu savladao Totenhem sa 1:0. Iako je prednost minimalna, a protivnik ozbiljan, najtrofejniji tim Italije u evrokupovima će imati svoju priliku da se domogne četvrtfinala

Identičan rezultat ima i gradski rival Inter koji je dugo lomio otpor Porta na svom terenu, ali je u samom finišu to pošlo za rukom Romeluu Luakkuu pa će se na put u Portugaliju sa minimalnom, ali značajnom prednošću.

Kada su u pitanju šanse za trofej, Napoli je sjajnim igrama doao do toga da je četvrti favortit za osvajanje pehara, dok je Inter osmi, a Milan 11 favorit u takmičenju u ovom trenutku prema procenama kladionica.

Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Kada je u pitanju Liga Evrope, Italijani imaju dve ekipe koje su ostale u borbi za trofej. Juventus je uprkos brojnim problemima uspeo da se plasira u osminu finala nakon što je eliminisao francuski Nant. Posle 1:1 u Torinu su mnogi bili skeptični, ali je „Stara dama“ upalila motore i u Francuskoj je sa 3:0 deklasirala rivala.

Sledeća prepreka Dušanu Vlahoviću i Filipu Kostiću biće ove sezone odlični Frajburg i to će biti jedan od zanmljivijih duela osine finala.

Drugi italijanski predstavnik u ovom takmičenju ekipa Rome, je takođe posle odlične igre u revanšu uspela da ode u narednu rundu. Portugalac Žoze Murinjo je pokazao da je majstor za kup takmičenja u Evropi, pa je nakon porošlogodišnjeg osvajanja prvog izdanja Lige konferencija rešio da još jednom osvoji Ligu Evrope. Roma je u prvom meču poražena od Salcburga sa 1:0,. ali je u revanšu u Rimu za 45 minuta preokrenula i sa 2:0 obezbedila prolaz dalje.

Tamo je čeka sjajni Real Sosijedad u jednom od derbija runde.

Što se tiče prognoza za trofej, Juventus je treći favorit u takmičenju u ovom trenutku, dok je Roma šesti kandidat po kladionicama.

Foto: EPA-EFE/HUGO DELGADO

Prvo izdanje Lige konferencija je pripalo italijasnkoj Romi, ali su tu ove godine dva tima koja žele da ponove taj uspeh.
Gradski rival Lacio je uz dosta muke izbacio ekipu Kluža. U Rimu je bilo minimanlnih 1:0, dok je u revanšu završeno bez golova uz mnogo sreće za tim Sergeja Milinkovića-Savića.

Lacio sada očekuje dvomeč sa izuzetno opasnim AZ Alkmarom i biće to izuzetno zanimljiv dvoboj.

Fjorentina je sa druge strane bila izuzetno ubeldjiva u dvomeču sa Bragom. Na krilima Luke Jovića koji je najbolji strelac takmičenja i koji je postigao dva gola u prvom meču, razbijena je Braga sa 4:0 u Portugaliji, da bi u revanšu bilo 3:2 za rutinski prolaz dalje. Ekipa je imala i dobar žreb u osmini finala i za sledećeg riala izvukla ekipu turskog Sivaspora.

Lacio je prema kladionicama treći favorit za trofej, dok je Fjorentina odmah iza na četvrtom mestu.

BONUS VIDEO Grobari viču: Uprava napolje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar