Foto: TANJUG/AP Photo/Jon Super

Najjača liga bi bila uzdrmana do temelja.

Veliki skandal potresa engleski fudbal nakon što je protiv Mančester sitija pokrenuta istraga zbog sumnje da su godinama umešani u finansijske malverzacije.

Premijer liga je optužila Mančester Siti za više od 100 slučajeva kršenja finansijskih pravila lige nakon četvorogodišnje istrage. Između ostalog, optužen je da je sakrio izvore prihoda, kao i stvarne iznose plata fudbalera, te da je tajnim ugovorom isplatio milione bivšem treneru Robertu Mančiniju.

PROČITAJTE JOŠ

„Tajms“ ističe da je ovoliki broj ozbiljnih kršenja pravila lige bez presedana u istoriji.

„Ako se dokaže da je Siti kriv, preti mu oduzimanje bodova ili čak izbacivanje iz lige“.

Ovo piše Martin Zigler, nagrađivani glavni sportski reporter jedne od najuglednijih novina na svetu. Pored pomenutih kazni, Sitiju preti i oduzimanje titule prvaka, zabrana transfera i ograničenja u trošenju novca.

Kako bi izgledala Premijer liga bez kluba koji ga je osvojio šest puta u poslednjih 11 godina?

Engleskoj javnosti, ali i ljubiteljima fudbala širom sveta, od svih kazni koje prete Sitiju, naravno, ako bude proglašen krivim, najintrigantnija je najteža kazna koju klub može da dobije, a to je isključenje izl ige. Jer za devet godina koliko je obuhvaćeno istragom i optužnicom, Siti je tri puta osvojio titulu Engleske, a od 2018. do danas još tri puta.

U tom slučaju bi svi njegovi rezultati u ovoj sezoni bili izbrisani. U engleskom fudbalu, ovo se već desilo sa petoligašom Dover Atletikom prošle godine.

Sada u prvoj ligi sedam klubova koji su ove sezone osvojili bodove protiv Sitija ostalo bi bez njih, jer bi ti rezultati bili poništeni. Izbacivanjem Gvardiolinog tima iz lige najveću korist bi imao lider Arsenal. Ostanjem bez jedinog konkurenta za titulu ostao bi prvi sa čak 11 bodova više od Njukasla i Mančester junajteda.

Totenhem bi poništio nedeljnu pobedu nad Sitijem, ali bi i dalje bio četvrti, poslednje mesto koje vodi u Ligu šampiona. Fulam bi skočio na peto mesto u zoni Evrope, a Everton bi pobegao iz opasne zone.

BONUS VIDEO Kobno Izletanje Stojkovića i poraz njegove Al Feihe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar