Foto: Instagram.com/blagogeorgiev_official

Srpski fudbal pamti dosta stranih majstora, ali i ekscentrika koji su oblačili dres Crvene zvezde ili Partizana.

PROČITAJTE JOŠ

Partizanovci se sa radošću sećaju Leonarda, Žuke, Moreire i Dijare, zvezdaši Ibanjeza, Vijeiru, Donalda ili Kadua, ali je bilo i igrača koji su zapamćeni po kontroverzama.

Zapravo, bilo je igrača koji su umeli da objedine i kontroverze i veliki kvalitet, što je slučaj sa Leonardom i aktuelnim igračem Crvene zvezde, Gelorom Kangom.

Što se Leonarda tiče, doneo je poslednju titulu Partizanu i bio je toliko dominantan da su se praštale i tolerisale sve „bubice“.

Brazilac je umeo vešto i da manipuliše emocijama navijača Partizana na društvenim mrežama, ali je u svlačionici umeo da do ludila dovodi saigrače.

Zloupotrebljavao je maksimalno svoj kvalitet i učinak na terenu, pa je imao poseban tretman, pretio je odlaskom i nije dolazio na okupljanje iz Brazila ukoliko mu plata kasni makar jedan dan.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Prepuštao se Leonardo svim čarima noćnog života u Beogradu, a jednom prilikom je čak izazvao skandal u svlačionici kada se pohvalio da je dobio platu, što nije bio slučaj sa drugim igračima.

Likovao bi i pokazivao im SMS od banke, a vladao je i tihi rat između njega i Uroša Đurđevića, jer su obojica jurili titulu najboljeg strelca.

Ipak, upravo zbog svog učinka na terenu, niko nije mogao ništa da mu na kraju zameri, ali je i ovakvo ponašanje jedan od razloga zašto svoje majstorije ne pokazuje u nekoj od najjačih liga Evrope.

Takvo ponašanje sigurno ne bi prošlo u ozbiljnim evropskim klubovima, ali Leonardo ne mari previše, unovčio je magiju u nogama kroz Al Ahli, Al Vadu i Šabab Al Ahli.

Foto: Sasa Djordjevic/Starsportphoto ©

Drugo ime iz tabora crno-belih je Sedrik Gogua, momak koji je proveo jednu noć u policijskoj stanici zbog vožnje u alkoholisanom stanju.

Štopera „parnog valjka“ je 2016. policija zaustavila tokom rutinske kontrole, a on je „dunuo“ na alko testu 1,2 promila.

Gogui je noćni život upropastio deo karijere u Partizanu, Marko Nikolić ga je precrtao jer je vezao nekoliko dolazaka na trening direktno iz provoda, u vidno alkoholisanom stanju.

Pored njih, ističe se i Valeri Božinov, koji doduše nije skandale pravio u Partizanu, ali je definitivno privlačio pažnju dešavanjima van terena – o tome je pričala Biljana Dol, srpska starleta koja ga je ostavila uz poruku „da više nije mogla da izdrži njegove bolesne nagone koji su je povređivali“.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

„Valeri i ja više nismo zajedno. Na žalost došao je kraj našem zajedničkom putovanju koje je mnogima delovalo kao san.. Dala sam sve od sebe da budem najbolji saputnik, jer sam mu pomogla da oživi karijeru, postane bolji roditelj, popravi odnose sa majkom i bivšim suprugama, a sve u cilju da ga učinim srećnim i ispunjenim… Ne, ovde nije došlo do prezasićenja, niti je ljubav nestala, već su me njegovi bolesni nagoni i potrebe da ih zadovoljava sa strane povredili kao ženu… Želim mu svu sreću u životu, ali Biljanu Doll i ženu koja će ga voleti i podržavati bezuslovno, kao ja neće naći nikada. THE END“, napisala je ona, a Božinov se svojevremeno požalio na Fejsbvuku da mu je dosadilo „što mu svi redom šalju poruke ponuda za seks“.

Bio je zvezda tabloida i kada je objavljena njegova fotografija u zagrljaju Azisa, bugarske zvezde i prvog balkanskog estradnog transvestita.

Od 2017. i odlaska iz Partizana, Božinov je promenio čak osam puta klub, iako mu je karijera počela sa Lećeom, Fjorentinom, Sitijem, Juventusom…

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto©

Što se tiče Crvene zvezde, uz aktuelnog Kangu, izdvajao se Džošua Parker.

I on je voleo da po želji dođe na okupljanja ekipe, a za Nova.rs je i Nenad Lalatović nedavno ispričao jednu anegdotu o njemu.

„Motorički je bio jako dobar, brz. Ali nije mogao da se uklopi ni kod koga, ni kod jednog trenera. I dolazim u situacije da pitam “gde je Parker?” “Nema ga… Umrla mu baka.” Gde je Parker? Otišao za London… Dođi ovamo, Parker, gde si bio. Bio sam u Londonu. Pa ko te je pustio? Kaže, “ja sam se javio upravi kluba” i ovamo-tamo, krene da folira nešto. Dobro, kad ti je umrla baka? Pre 40 dana, mnogo sam bio vezan za nju. Pa kako si išao da sahraniš baku kad je umrla pre 40 dana? Kaže, pa nisam znao. Kako nisi znao kad toliko voliš svoju baku i vezan si za nju? Kaže, bila je u stanu, pa mi nismo znali, posle smo saznali. Rekoh, dobro, što se mene tiče, dok sam ja trener, ti si završio, možeš da ideš kod uprave kluba, idi kući u London, sačekaj novog trenera da dođe. Jer ovo što si uradio, nisi mi se javio, igrali smo protiv Voždovca, nisi bio ni na utakmici. Da neko ode da sahrani baku koja je umrla pre 40 dana, ja to prvi put čujem, ali dobro, možda je to neki njihov običaj. Jednostavno, tada sam rekao i upravi kluba da ne računam na njega. Bilo je još ispada, ali on je ovako bio dobar momak“, rekao je Lalatović.

Posle toga, Parker je svaku priliku u ostrvskim medijima koristio da ospe paljbu po Zvezdi, iako se ni sam nije proslavio na ostrvskom podneblju kao igrač.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Inače, njemu je prethodio Li Adi, momak iz Gane koji je svojevremeno bio pravo osveženje u srpskom fudbalu. Iako je bio visok samo 179cm, kao štoper je bio neverovatno dominantan i imao je odraz kojim je lagano dobijao duele u vazduhu protiv daleko viših štopera.

Uz skočnost, sjajno je baratao loptom i iznosio je, ulivao je poverenje celoj ekipi, ali mu se dešavalo da se samo ne pojavi.

On je 2011. kažnjen sa 15.000 evra jer je kasnio nekoliko nedelja na pripreme Zvezde, a da se tom prilikom nikom nije ni javljao. To je pravdao rečima da je imao malariju, ali je kazna ostala na snazi.

„Adi je kažnjen sa 15.000 evra i dobro je to primio. Već smo se i šalili na tu temu, on misli da nije baš morao da bude kažnjen, a odgovorio sam mu da je dobro prošao koliko je bio nevaljao. Rekao sam mu i da će, ako bude pravi, ubrzo zaraditi mnogo više. Nije on toliko loš, samo je imao loše savetnike“, rekao je tada Vladan Lukić.

Bio je Adi u fokusu i kada je otišao u zagrebački Dinamo, naročito zbog sumne u njegove papire.

Naime, u debiju za reprezentaciju 2009. godine kao datum Adijevog rođenja naveden je 26. oktobar 1985, a s istim datumom upisan je i u službene dokumente FIFA. No, na Svetskom prvenstvu u se Dinamov igrač podmladio za punih pet godina jer je pored njegova imena stajao sledeći datum rođenja – 7. jul 1990.

Skandal je otkrio švedski tabloid „Aftonbladet“, nakon čega je FIFA sprovela istragu. Zaključeno je da je on rođen ipak 1990, jer nisu postojali validni dokumenti sa kojima su mogli da uporede njegov datum rođenja iz pasoša.

Jednom prilikom, Li Adi je zbog isključenja golmana branio u dresu Zvezde, i jedan je od prvih stranaca kojima se skandiralo sa severa.

Za kraj, i Zvezda je imala svog Valerija Božinova, preteča mu je bio Blagoj Georgiev.

On je za Zvezdu odigrao 20 mečeva, bio je velika nada kluba, ali je to bila neuspešna epizoda sredine 2000-ih, kada se podvuče crta.

Razlog? Georgijevu fudbal ipak nije bio prioritet. Pravio je žurke, hapšen je zbog skrnavljenja Koloseuma, pamti se po vezama sa Plejboj zečicama.

Kao igrač Rubina iz Kazanja, rešio je da svoje inicijale ureže u rimski Koloseum, u čemu su ga sprečila dva radnika obezbeđenja. Pored toga, pravio je skandale i u bugarskoj verziji Velikog brata.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar