Foto: REUTERS / Charles Platiau

Mababa Pape Dijuf (68), novinar, agent i bivši predsednik Olimpika iz Marselja premuno je od posledica koronavirusa.

Dijuf je 2005. godine, imenovanjem na čelnu funkciju Olimpika ušao u istoriju fudbala kao prvi crni predsednik jednog prvoligaškog kluba u Evropi.

„Ja sam (bio) jedini crni predsednik kluba u Evropi. Ovo je bolno zapažanje u evropskom i, pre svega francuskom društvu, koje isključuje etničke manjine”, govorio je svojevremeno Dijuf.

Nedugo posle rođenja u Republici Čad, u kojoj je njegov otac radio kao službenik u ambasadi, Pape, kako mu je bio nadimak po kom su ga svi znali, sa porodicom se vratio u Senegal. Posle obrazovanja u Mauritaniji, kao 18-godišnjak stigao je u Marselj na studije. Ipak, strastveni ljubitelj fudbala nije mogao bez utakmica, pa se otisnuo se u sportsko novinarstvo.

Posle nekoliko godina druženja sa pisaćom mašinom počeo je da organizuje svečane dolaske fudbalera u Afriku. Tu se rodila ideja da postane fudbalski agent. Među prvim igračima koje je zastupao bili su francuski i kamerunski reprezentativac, Bazil Boli, odnosno Žosef Antoan Bel, u to vreme obojica članovi Olimpika.

Kasnije je preuzeo brigu o karijerama velikih zvezda Marsela Desija, Bernara Lame, Silvan Armana, Vilijama Galasa, Gregorija Kupea, Loran Robera, Didijea Drogbe, Samira Nasrija…

U kancelarije Olimpika je ušao 2004. godine kao generalni direktor, da bi godinu kasnije postao predsednik kluba.

Za Dijufovog mandata klub je bio gotovo redovni učesnik Lige šampiona, ali je posle njegovog sukoba da predsednikom Nadozrnog odbora, Vensanom Labrunom, većinski vlasnik akcija Olimpija, Rober Luj Drajfus odlučio da ga smeni.

Po odlasku iz Olimpika, Dijumf je bio sve manje u fudbalu, više u politici, a jedno vreme je bio i ambasador onlajn kladionica.

Predsednik Francuske, Fransa Oland mu je 2013. godine uručio Nacionalni orden Lelgije časti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram