Foto: EPA-EFE/GEORGIOS KEFALAS

Utakmicom između Šahtjora iz Donjecka i Metalista iz Harkova, počinje fudbalski šampionat Ukrajine u jeku rata sa Rusijom.

Lopta će se zakotrljati u Kijevu posle 254 dana od prethodne fudbalske utakmice u Ukrajini i prvi put od početka ruske vojne invazije 24. februara, a uslovi za igru biće daleko od idealnih.

Igraće se u prestonici Kijevu i gradovima zapadno od granice sa Rusijom, a interesantno je da šampionat počinje radnim danom kako ga ne bi zasenile utakmice elitnih evropskih liga.

PROČITAJTE JOŠ

Tako će oči dobrog dela planete danas biti uperene ka Kijevu, gde obično svoje mečeve igra Dinamo, koji će večeras gostovati Benfiki u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Svaki od stadiona na kojima će se igrati utakmice mora da ima sklonište od potencijalnih vazdušnih napada udaljeno maksimalno 500 metara.

Šema pristupa sklonistu mora da bude istaknuta na delovima stadiona, a svi akteri mečeva proći će kroz bezbednosni brifing pre izlaska na teren.

Trener Šahtjora Hrvat Igor Jovićević izjavio je da je cilj da se narodu Ukrajine skrene pažnja sa teške situacije u kojoj se zemlja nalazi, što je bila ideja i Fudbalskog saveza Ukrajine.

„Atipična situacija. Ne postoji ništa slično u svetu trenutno. Videćemo kako će sve ići. Želja svih nas je da pokažemo da život ide dalje. Ako se oglasi signal za vazdušnu opasnost, videcemo reakciju, kako i kad će se utakmica nastaviti. Svi morju da znaju da nam je fudbal neophodan da bi se narodu skrenule misli sa stresnih sttvari. Pomoći ćemo u tome, iako je teško za sve nas“, izjavio je Jovićević za klupski sajt Šahtjora.

Tim iz Donjecka mečeve u Ligi šampiona igraće u Varšavi.

Pored utakmice između Šahtjora i Metalista, danas se sastaju Černomorec Odesa – Veres, Zorja – Vorskla i Kolos – Krivbas.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar